התקפי פאניקה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

09/06/2000 | 10:50 | מאת: עכא

אני חושבת שאני סובל מהתקפי פאניקה , מידי פעם תוקף אותי התקף של דופק מהיר , הזעה, ומן תחושה של חוסר חכולת להפעיל חשיבה למספר שניות. ההתקף חולף לאחר מספר דקות , ומופיע בעיקר במקומות ציבוריים וללא שום סיבה. אני סובלת מזה 3 שנים .היו תקופות טובות יותר ועכשיו שוב הם מופעים בתדירות גבוהה מספר פעמים בשבוע. הייתי מעוניית לקבל מידע על התקפים אלה וכיצד ניתן להתגבר עליהם. אני בת 25 וחושבת להכנס להריון, ואני חוששת שהתקפים אלו יפריעו לי במהלך ההריון אני מקווה שאוכל לפתור את הבעיה בקרוב.

09/06/2000 | 13:40 | מאת: אמיר זהר- פסיכולוג קליני

שלום, עכא אכן את סובלת מהתקפי פאניקה. בהתקף חרדה (פאניקה) הגוף מגיב כאילו האדם נמצא במצב סכנה. הדופק המהיר והתחושות הגופניות במצבים אלה קשורים להפרשת אדרנלין והכנה של הגוף להתמודדות עם האיום. ואולם, כפי שאת כותבת אין שום איום ראציונלי. משמע, את חווה איום במקום שאין איום. הסיבה לאיום בד"כ קשורה להצפה של מחשבות לא מודעות או של פחדים לא מודעים שאצלך מתעוררים במקומות ציבוריים. התופעה הזאת נפוצה מאד, ניתן לטפל בה ולא מדובר בבעיה חמורה. יחד עם זאת הבעיה עלולה לגרום סבל ובעיקר ליצור מצבים שאנשים ימנעו מלעשות פעילויות שעלולות לעורר את החרדה. הימנעות כזאת עלולה לפגוע במהלך החיים. את לדוגמא מתלבטת אם להיכנס להריון בגלל התופעה. ברור שאין קשר בין הדברים ואין שום בעיה להיכנס להריון וללדת. הדרך עבורך להתמודד היא ראשית ללמד את עצמך טכניקות להרגעה עצמית. תנסי לשכב בשקט, לנשום עמוק וללמד את עצמך להיכנס למצב רפוי ורגוע. כאשר את מרגישה סימנים שהתקף מגיע, תמצאי מקום שקט, תשכבי או אם אי אפשר תשבי ותרגיעי את עצמך באמצעות נשימות עמוקות ואיטיות ומשפטים מרגיעים. את יודעת שההתקף עובר תוך זמן קצר. אם את נמנעת מפעילויות רבות בגלל התופעה חשוב לנסות ולהיאבק וללכת עם משהו שאת סומכת עליו לאותם מקומות "מפחידים". לדעתי, חשוב שתפני לפסיכולוג שיעזור לך א. ללמוד דרכים להרגעה עצמית ב. יוכל לעזור לך להבין למה עבורך מקום ציבורי מהווה גורם מאיים. ג. במידת הצורך, יש תרופות הרגעה שיכולות לעזור. המלצתי לא לפנות לטיפול תרופתי כמוצא ראשון. לסיכום, הבעיה שלך ידועה ונפוצה. כדאי לפנות לפסיכולוג שיעזור לך. ניתן לפנות דרך קופת חולים, מרפאות לבריאות הנפש או באופן פרטי. אל תמנע מעצמך הריון בגלל התופעה. בהצלחה, אמיר זהר

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית