ילד מתאפק

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

15/10/2002 | 20:17 | מאת: אמא של ילד

אני פונה אליך בבעיה שמטרידה אותנו מזה שנה- בהיות בננו הבכור בן שלוש ושמונה חודשים לערך, הוא התחיל לסרב ללכת לשירותים, להתאפק זמן ממושך עד למעלה משבוע. שנה חלפה, הוא טופל למשך זמן מסוים בתכשיר משלשל שנתן תוצאות טובות, אבל הבעיה חזרה בכל פעם מחדש. כרגע המצב הוא כזה- כשהוא מרגיש צורך לשירותים, הוא מתחיל "לקפוץ", להתנדנד ורוצה לשכב במיטה או לפחות לשבת- כל הזמן. אין מה לדבר על לצאת מהבית, או לשחק או לעשות משהו. החיים פשוט משובשים לגמרי. בסוף כשקשה לו ממש, אני מכריחה אותו לגשת לשירותים, משאירה לבקשתו את הדלת פתוחה, והוא יכול להיות שם אפילו שעה שעתיים, ובסוף עושה מה שעושה. מה עושים?

16/10/2002 | 00:47 | מאת: ד"ר אורן קפלן

לאם שלום התופעה מוכרת ובד"כ חולפת מאליה. תהליך הגמילה עלול להיות מלווה בתופעות של התאפקות ארוכה וככל שיש בבית מאבק ותשומת לב לעניין הוא מחמיר. אני מציע להמעיט לדבר עם הילד בנושא ולנסות לא להכריח אותו ולא להשתמש בתכשירים משלשלים. אם הנושא יירד מסדר היום גם המתח שסביבו יפתח ויש סיכוי שהילד יפתח בעצמו הרגלים אחרים. אפשר להדגיש שההליכה לשירותים היא דבר פרטי וכשהוא רוצה הוא יכול ללכת. אפשר לשאול אותו פעם פעמיים ביום כבדרך אגב אם כבר היה בשירותים, אבל לא לעשות מזה עניין. הערה: אני מניח שאין מדובר בבעיה רפואית או עצירות על רקע רפואי, שכן במקרה כזה צריך כמובן להתייעץ עם רופא. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית