מתנתק מהמציאות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

09/10/2002 | 15:15 | מאת: חגית

לדר' קפלן שלום! קראתי שאחד התסמינים למחלת נפש היא שהאדם מתנתק מהמציאות , אתה יכול להסביר לי בהרחבה מה זה מתנתק מהמציאות? חגית

09/10/2002 | 16:26 | מאת: HERA

חגית, להתנתקות מהמציאות יש כמה וכמה מאפיינים: 1. כשהאדם שומע קולות, שאינם קיימים במציאות. 2. כשהאדם רואה דברים שאינם קיימים במציאות, או רואה דברים מציאותיים אבל בצורה מעוותת. 3. כשלאדם יש מחשבות, שאינן תואמות את המציאות (רודפים אחרי, מנסים להרוג אותי וכו' - וזה במקרה של פראנויה). 4. כשנראה, באופן כללי, שהאדם לא מותאם למה שקורה סביבו; מדברים איתו והוא לא עונה, או שעונה דברים שאינם קשורים וכו', לא מצליח לחבר רצף של משפטים הגיוניים (בד"כ בגלל חוסר קשר בין משפט למשפט). HERA.

09/10/2002 | 22:11 | מאת: ד"ר אורן קפלן

חגית שלום הביטוי מחלת נפש אינו ביטוי מקצועי, והוא מתייחס באופן מאוד כללי ולא מדוייק לסוגים שונים של בעיות נפשיות. אני מתאר לעצמי שאת מתייחסת בדבריך בעיקר למצבים פסיכוטיים בהם אדם מאבד את בוחן המציאות, כלומר, מאבד את היכולת להבחין בין מציאות לדמיון. במצב פסיכוטי אדם אינו מודע למצבו ואינו יכול באמת לדעת שדמיונותיו אינם אמיתיים. זו בד"כ התשובה למי שחושש שהוא משתגע, כי עצם המודעות לבעיה מעידה בד"כ על חיבור למציאות ולא ניתוק ממנה. זה לא אומר שאין בעיה אחרת, כי גם חרדה, מתח, דיכאון ועוד הם בעיות נפשיות שצריך להתמודד איתם. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית