סדר יום הפוך כבר שנתיים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

08/10/2002 | 02:30 | מאת: שלומקו

שלום ד"ר, אח שלי בן 15 וחצי וכבר יותר משנה, הוא סיגל לעצמו סדר יום הפוך ולא נורמלי: הוא מתחיל לעשות את השיעורים בלילה, הולך לישון בין 2-4 בבוקר, למרות שהוא צריך לקום בין 6וחצי ל7 בבוקר, וכשהוא חוזר מהבית ספר ספר בסביבות 2-4 בצהריים, הוא הולך תוך חצי שעה לישון , לפעמים עד 6 בערב, לפעמים אפילו עד 9 בערב, וגם ישן לפעמים פעמיים באמצע היום, רציתי לדעת אם המצב הזה יכול לגרום לבעיות, ועד כמה הבעייה הזאת נפוצה אצל אנשים אחרים? לי אישית נראה שהוא היחיד שמתנהג ככה (בהשוואה לילדים אחרים מהשכבה שלו למשל) לפחות במשך כל כך הרבה זמן.... אני סיימתי בית ספר וזה נראה לי ממש טיפשי להכין שיעורים עד השעות המאוחרות של הלילה כל יום... כל פעם שמדברים איתו הוא רק עונה "עזבו אותי / בסדר בסדר" וממשיך ככה כבר יותר משנה, הוא גם אמר כמה פעמים שהוא לא ייעשה את זה יותר אבל הוא בכל זאת ממשיך..... גם החופשים הארוכים לא החזירו אותו לסדר יום נורמלי של להיות ער ביום ולישון בלילה... מה אפשר לעשות????? תודה!

09/10/2002 | 00:00 | מאת: ד"ר אורן קפלן

שלומקו שלום מדובר בהרגלי למידה מצד אחד והרגלי שינה מצד שני. את נושא הרגלי הלמידה (ואולי גם של השינה) צריכים להכתיב ולכוון ההורים עד גיל מסויים. אחיך בגיל שקשה להכריח אותו לשנות הרגלים, אבל אם מדובר במשהו חריג יש מקום לדבר איתו על כך ואני לא בטוח שאתה האדם המתאים. את השיחות צריכים לעשות ההורים או גורמים טיפוליים בביה"ס כגון יועצת, מחנכת, פסיכולוגית. יש "טיפוסי" שינה, אנשים שפועלים יותר טוב ביום ואנשים שמתפקדים יותר טוב בשעות הלילה. כנראה שאחיך שייך לקבוצה השניה, אבל אם הוא צריך לקום מוקדם לביה"ס נטייה זו תתנגש עם אורח חייו. בהחלט כדאי לעזור לו לארגן את סדר יומו טוב יותר, אבל גם להבין מדוע אלו העדפותיו. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית