זמן לוגי

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

04/10/2002 | 08:42 | מאת: תלי

מישהו יודע מה זה? קשור לתיאוריה של לקאן או לפסיכואנליזה. היכן ניתן למצוא חומר על כך?

04/10/2002 | 22:58 | מאת: ד"ר אורן קפלן

תלי שלום אני לא מתמצא מספיק בתיאוריה הלקאניאנית שהיא מסובכת למדי. לקאן עסק הרבה בנושא זמן ובתוך הטיפול הפסיכולוגי הלקאניאני לדבר ביטוי משמעותי, למשל זמן הטיפול אינו קבוע ואמור להימשך בהתאם להתרחשויות בתוך המפגש. עד כמה שאני מבין הזמן הלוגי מתייחס לתהליכים שקורים בזמן השהייה או היסוס: תפיסת ההתרחשות, הבנתה, והסקה לגביה. מבחינה פסיכולוגית אלו תהליכים משמעותיים למשל למצבים של אובססיה, דחיינות וכדומה. מודגם ע"י גרסה לקאניאנית לדילמת האסיר. שלושה אסירים מקבלים הזדמנות שאחד מהם ישתחרר מבית הסוהר. ישתחרר זה שיצליח לנחש ראשון איזה צבע יש ללוחית שהוצמדה לגבו. כל אסיר רואה את הצבע של חבריו אבל לא את שלו. במצב שנוצר כל הקבוצה היססה במתן התשובה. עצם ההיסוס נתן מידע לוגי לאסירים כי יש מצב אלטרנטיבי בו אחד מהם היה מייד נותן תשובה ללא היסוס, והעובדה שהיה היסוס בחדר סיפק אינפורמציה על מה רואה כל אחד. כלומר, לזמן שחולף יש משמעות והוא מספק גם מידע חשוב, ולא רק התוכן או האירועים. אם אתה מוכן להתמודד עם הטקסט המורכב נסה להשיג את המאמר הבא שנכתב לפני כ 50 שנה ע"י לקאן ותורגם לאנגלית. Lacan, J. 1988 Logical Time and the Assertion of Anticipated Certainty תרגום לאנגלית ע"י Bruce Fink and March Silver Newsletter of the Freudian Field 2 (1988): 4-22 בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית