אפקסור

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

27/09/2002 | 19:03 | מאת: חסוי

אפקסור XR אפקסור (EFEXOR ) הוא תכשיר נוגד דיכאון מהדור המתקדם המשווק בארץ מאז שנת 1997, לאחרונה שיווקו עבר לחברת ניאופרם המייצגת את חברת התרופות הבינלאומית WYETH . אפקסור הקיים כיום בארץ ניתן כטיפול של פעמיים ביום. בקרוב יחל שיווקו של אפקסור XR – אפקסור בשחרור מושהה ולכן ניתן רק פעם ביום . הפעילות נוגדת הדיכאון של אפקסור נובעת מפעילותו המעכבת על שני חומרים כימיים במוח (נוירוטרנסמיטורים) - סרטונין ונוראדרנלין. אפקסור אינו פועל באתרים אחרים במוח כגון אתרים כולינירגים, היסטמינרגים או a אדרנרגים דבר המצמצם את תופעות הלוואי הנלוות לטיפול באפקסור. אפקסור המוכר, אשר ניתן פעמיים ביום והאפקסור XR אשר ניתן פעם ביום, מכילים את אותו החומר הפעיל venlafaxine. באפקסור XR החומר הפעיל ארוז בתוך גרנולות אשר מאפשרות את שחרורו האיטי ופעולתו הממושכת . מבחינת יעילות, אפקסור XR , בדומה לאפקסור הרגיל שהוכיחו את יעילותם במספר רב של מחקרים וסוגי חולים שונים. בהשוואה לתכשירים נוגדי דיכאון אחרים מקבוצת ה (1-4)SSRIs- , (פרוזק, סרוקסט ופבוקסיל), אפקסור XR נמצא יעל יותר כאשר מדדו את שיעור המטופלים שמצבם השתפר עד כדי רמיסיה-החלמה, ומטופלים שהגיבו ומצבם השתפר ( עוצמת הדיכאון נמדדה בשאלון HAM-D שהיא סקלה להערכת הדיכאון בחולה ותגובה הוגדרה בשיפור של למעלה מ-50%. החולים שטופלו באפקסור XR , לעומת אלו שטופלו ב-SSRIs נשארו זמן ממושך יותר נטולי סימפטומים. במאמר שסקר מספר רב של מחקרים (5) וחולים הודגמה עליונותו של אפקסור XR על פני קבוצות שונות של תכשירים נוגדי דיכאון. במחקר מבוקר המשווה טיפול באפקסור הרגיל לאפקסור XR , נמצא שאפקסור XR היה יעיל יותר מאפקסור (בפורמולציה הישנה של פעמיים ביום) (6). לאפקסור XR יעילות קצרת וארוכת טווח במגוון מטופלים. מטופלים בקהילה הסובלים מדיכאון עם מרכיב חרדתי בולט, מטופלים מאושפזים ומטופלים מבוגרים עם דיכאון. תופעות הלוואי השכיחות הנלוות לטיפול באפקסור XR הן בחילה, סחרחורת, יובש בפה, נדודי שינה, עצירות והזעה. התופעות קשורות למינון הטיפול, נחשבות לקלות עד בינוניות בחומרתן. הן שכיחות בתחילת הטיפול וחולפות עם המשך הטיפול (בעיקר בחילה ועייפות) עד לשיעור הדומה לזה שבטיפול עם פלצבו. אחוז החולים שנאלצו להפסיק את הטיפול באפקסור XR בהשוואה לאפקסור הרגיל ולתכשירים אחרים היה נמוך יותר (7). בחולים מבוגרים (מעל 65) אשר טופלו באפקסור XR לא היו תופעות לוואי מיוחדות או חמורות . לא נדרשת התאמת מינון בקבוצת גיל זו. לאפקסור XR , בניגוד לתכשירים נוגדי דיכאון אחרים, סיכוי נמוך ביותר לאינטראקציות בין תרופתיות דבר המאפשר טיפול באפקסור XR עם תרופות אחרות ללא חשש . המינון ההתחלתי המומלץ לטיפול באפקסור XR הוא 75 מג' ליום פעם ביום. מאחר שאפקסור XR , בניגוד לתכשירי נוגדי דיכאון אחרים, יעילותו עולה ככל שמעלים מינון, ניתן להמשיך ולהעלות את המינון ל 150 מג' ליום ועד ל 225 מג' ליום. תחילת השפעת פעילות אפקסור XR היא מהירה יחסית (rapid onset). תכונה זו מאפשרת שיפור קליני משמעותי תוך כשבוע מתחילת הטיפול והיא חשובה בעיקר בחולים קשים ואובדניים. כיצד משיגים את התכשיר? אפקסור הרגיל זמין בכל קופות החולים. בקרוב תתאפשר קנייתו של אפקסור XR באופן פרטי. כמו כן, החברה פועלת עם קופות החולים על מנת לאפשר את קנייתו של התכשיר דרך כל הקופות.

27/09/2002 | 22:19 | מאת: ""אור

אפקסור זה חרא של תרופה!!!!!!!!! אני כבר חצי שנה מנסה לרדת ממנה ולא מצליח!!!!!!!! הרופאים עבדו עלי פעם נוספת!!!!!!!! והכי גרוע זה גורם לאימפוטנציה וכבר שכחתי מה זה עומד!!! אינעל ראבק אישתי עצבנית עדיף כבר קסנקס

27/09/2002 | 22:58 | מאת: יהודה איתם

http://www.wddty.co.il/med/Efexor.html

27/09/2002 | 23:03 | מאת: יהודה איתם

באחרונה יצאו אנשי השיווק של מספר חברות תרופות במתקפה כנגד הפרוזאק, תרופה נוגדת דיכאון אשר נראה כי הפכה לחבל הצלה לדור עצבני. כיוון שרואים בפרוזאק גורם חזק העלול,לכאורה, לשנות את אישיות האדם, הגישה של מתחריו מפתיעה. במילים פשוטות, הם טוענים כי התרופה נוגדת הדיכאון שלהם חזקה יותר ופועלת מהר יותר מאשר הפרוזאק. ואולי הפרוזאק מיועדת לחלשים? קחו לדוגמה, את הטענות אודות תכונותיה של ה- Efexor: היא "יעילה כמעט פי שניים מן ה-fluoxetine (פרוזאק) בסילוק סימפטומים של דיכאון", מציינת פרסומת הפונה לרופאים ומצטטת כרזה אשר הוצגה בועידה בווינה. כרזת פרסומת או לא, יעילות ה-venlafaxine hydrochloride) Efexor) לשימוש לטווח ארוך העולה על ששה שבועות לא הוכחה מעולם 1 . אך מה שאינו מוטל בספק הוא, כי כתרופה נוגדת דיכאון חזקה, גורם השימוש בתרופה זו לתופעות לוואי רבות ביותר. בקרב חולים אשר נטלו תרופות ממשפחת מעכבי מונואמין אוקסידאז שבילוב (Efexor (MAOI's - monoamine oxidase inhibitors דווח על תגובות שליליות חמורות, כולל רעד, בחילות, הקאות, אודם בפנים, סחרחורות, התקפים ואפילו מוות. כמו כן, %19 מבין החולים אשר נטלו Efexor להפסיק את הטיפול בשל תגובה שלילית כלשהי, כאשר התלונה השכיחה ביותר הייתה בחילות, אך תופעות לוואי אחרות כללו נדודי שינה, סחרחורות, עצבנות, יובש בפה, חרדה והזעה. כמו בטיפול בפרוזאק, דווח על שינויים חריגים באישיות. באחד הניסויים, פיתחו %11 מבין המטופלים אנורקסיה, וירידה משמעותית במשקל דווחה גם היא בקרב אלה אשר לא התכוונו לכך. ירידה של %5 ממשקל הגוף דווחה בקרב %6 מבין המטופלים. תרופה זו משווקת גם בישראל תחת השם Efexsor. כמו כן, חשוב להזכיר כי נטילתה של תרופה זו משך יותר משלושה עד ארבעה חודשים עלולה לגרום להתמכרות.

29/09/2002 | 07:55 | מאת: נטע

למיטב זכרוני, אסור לעשות בפורום שימוש מסחרי! הרי ברור לכולם שזוהי הודעה פרסומית מטעם החברה המשווקת את התרופה... ראוי שמנהלי הפורום ימחקו הודעה כזו ויחסכו מאיתנו הגולשים התמימים מידע כל כך מגמתי, מסחרי ולא מהימן שנועד אך ורק להעשיר את כיס המפרסם אותו! נטע

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית