זיכרון חזותי ושמיעתי

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

11/08/2002 | 15:38 | מאת: נורית

היי אני שמתי לב שלקראת מבחנים אני מצליחה לשנן חומר הכי טוב אם אני קוראת אותו ונוצר לי מעין צילום חזותי בעיניים.הרבה פחות אני זוכרת חומר אם אני שומעת אותו בהרצאה או קלטת. כך גם במוזיקה או שמות של אנשים או מקומות.אם אני קוראת אותם בשלטים וכ...הקליטה הרבה יותר טובה,ואילו אם אני רק שומעת אותם,אפילו פעמים רבות מדיי אני לא תמיד זוכרת או לא זוכרת נכון. למה זה קשור? האם זה קשור למשהו מולד,או חינוך,והאם אפשר לשפר את שתי היכולות? נורית

11/08/2002 | 15:40 | מאת: נורית

שכחתי לציין שלעומת זאת שיחות חשובות כגון ביני לבין החבר או ביני לבין אנשים חשובים,ובכלל כל שיחה שהיא חשובה רגשית,נטמעת בי מצויין,אני זוכרת לפרטי פרטים.גם אם אני לא תמיד רוצה. איך ניתן להסביר את זה? תודה נורית

11/08/2002 | 22:17 | מאת: ד"ר אורן קפלן

נורית שלום מערכת הזיכרון הינה מורכבת ומטרתה לסנן חומרים בלתי רלוונטיים ולהפריד עיקר מטפל. כשישנה מעורבות גבוהה והאירוע הוא קצר מועד אין ספק שקל יותר לזכור פרטים. לכן את זוכרת בקלות את השיחה עם החבר. לעומת זאת, הרצאות שנמשכות שעות במשך סמסטר שלם כוללת מלל עצום ואין טעם לזכור את כולו כפי שהוא. במצב כזה נדרש עיבוד על המחברת או הקלטת הן ברמה של התוכן, תמצות למשל, והן באופן השינון, כולל ברמה הויזואלית. יש בהחלט נטייה אישית לויזואליציה, ואם אכן זו הדרך הנוחה לך המשיכי בה. בסופו של דבר מדובר על אסטרטגיות למידה שנרכשות במהלך השנים. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית