טיפול ע"י מטפלים לא מוסמכים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

29/07/2002 | 19:13 | מאת: גל

האם התופעה של טיפול פסיכולוגי ע"י מטפלים בלתי מוסמכים היא תופעה הנפוצה בחו"ל? אם כן -באיזה היקף? ועניין נוסף: האם, לדעתך, פנייה למטפל בלתי מוסמך (בהנחה שהפונה יודע שהאדם אליו הוא הולך לטיפול הוא חסר הסמכה), האם זו תופעה ישראלית הנובעת מתרבות "הישראלי היודע כל", "חאפריות" וכיוצ"ב? שמא זה חלק מהשפעות העידן הפוסט מודרני? אשמח לתגובה ג.

29/07/2002 | 23:27 | מאת: ד"ר אורן קפלן

גל שלום התופעה בחו"ל הטרוגנית מאוד, אבל ברוב המדינות המפותחות העניין מוסדר יותר מאשר בישראל. במדינות העולם השלישי המצב שונה לחלוטין מאחר והטיפול הנפשי מבוצע שם יותר באמצעות הממסד הדתי, כוהנים למיניהם, גורו, ועוד. הטיפול הפסיכולוגי בארץ דווקא מוסדר די טוב מאחר ויש חוק פסיכולוגים שמגדיר את הדברים בצורה די מוסדרת. הבעיה היא דווקא בתחום הטיפול הנפשי הרחב יותר שפעמים רבות כלל אינו מוגדר כך בצורה ישירה. לדוגמא, ייעוץ רוחני ואלטרנטיבי לסוגיו מסתיר תחתיו פעמים רבות טיפול פסיכולוגי לכל דבר. למעשה כל אדם ללא כל הכשרה יכול לתת ייעוץ בכל תחום נפשי ולרוב (אלא אם כן יתבע על נזק) לא ידרש ע"י רשויות החוק. אני לא יודע להסביר את התופעה, אני מתאר לעצמי שזה בעיקר שאלה של מודעות ציבורית. כיום נמצא בדיון חוק פסיכותרפיה שאמור לשפר את המצב הקיים. באופן כללי יש יותר ויותר מודעות לצורך בטיפול נפשי, וזה השינוי הרציני לדעתי. כמו בכל נושא לוקח זמן עד שהציבור לומד להשתמש נכון בשירותים הללו שלפני 10 או 15 שנה היו הרבה פחות פופולריים. בברכה ד"ר אורן קפלן

30/07/2002 | 00:23 | מאת: ד"ר אורן קפלן

כדי להבהיר את תשובתי בעקבות מייל שקיבלתי אוסיף את הדברים הללו: אני חושב שזהותו של נותן הטיפול קריטית מאוד ואם נשמע אחרת מתשובתי, זו לא היתה הכוונה. אני חושב שמסוכן מאוד לקבל טיפול מגורם לא מקצועי. יש בזה חשש גם לאי קבלת העזרה הראויה וגם ליצירת נזק. התכוונתי בתשובתי שקיים תהליך של מיסוד הנושא ולכן אני אופטימי שהעניין ישתפר במהלך הזמן. במקומות שבהם נדרש טיפול פסיכולוגי יש חשיבות רבה לפניה לפסיכולוג מומחה (מוסמך) ולא לאנשים אחרים, מוכשרים ובעלי כוונות טובות ככל שיהיו. כמובן שניתן להיעזר במקרים רבים באנשי מקצוע מתחומים אחרים כמו עובדים סוציאלים, מטפלים משפחתיים, פסיכיאטרים ועוד. בכל אחד מהתחומים הללו יש מסלול הכשרה ברור ומובנה. במידה ויש עמימות לגבי זהותו המקצועית של המטפל כדאי לבקש לראות תעודות הסמכה, עם כל אי הנעימות הכרוכה בכך. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית