דיבור בגוף שלישי

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

08/05/2002 | 21:42 | מאת: איתי

שלום רב, אני יודע שכל תופעה צריכה להיבדק תוך הכרות עם הנפשות הפועלות, אבל בכל זאת רציתי לדעת מה מבטאת התופעה שבה אדם מדבר על עצמו בגוף שלישי? יש לי מכר, נקרא לו "משה כהן" לצורך העניין והוא נוטה לדבר על עצמו כך: "כולם יודעים שמשה כהן הוא..." וכו'. האם התופעה מוכרת? על מה היא מעידה? הבחנתי בה לעיתים גם אצל פוליטיקאים או אנשי תקשורת מסוימים, אשר לא נזכיר את שמם, אך האיש הזה נוהג כך גם עם חבריו. תודה, איתי

08/05/2002 | 23:53 | מאת: ד"ר אורן קפלן

איתי שלום אתה צודק בכך שכל תופעה צריכה להיבדק תוך היכרות והתייחסות למאפיינים האישיים של האדם, וכך גם במקרה שאתה מתאר. בתרבויות מסויימות הדיבור בגוף שלישי הוא דרך לשיחה פורמלית, אצל אנשים מסויימים זה פשוט הרגל, ואצל אחרים אולי זה מבטא נטייה אישיותית כזו או אחרת. הייתי נזהר מלייחס לאדם תכונות רק על סמך הרגל כזה. בברכה ד"ר אורן קפלן

09/05/2002 | 00:00 | מאת: .

מה אפשר לומר על אדם שמדבר בלשון רבים על עצמו?! הוא מספר סיפור ואומר עשינו הלכנו היינו. ואז אתה שואל אותו אתה ומי עוד? והוא אומר רק אני, וממשיך לספר בלשון רבים. חוסר ביטחון עצמי קיצוני זה ברור. אבל האם מסתתר כאן יותר? אישיות דימיונית שאיתה הוא מבלה את חייו?(הוא די בודד ואקצנטרי). הוא ואמא שלו? - הוא לא נפרד ממנה ריגשית ועוד אפשרויות??? ד"ר קפלן אשמח לקבל תשובה כללית על האפשרויות הנוספות למרות שברור שאי אפשר לאבחן בלי לראות את האדם. . נקודה

09/05/2002 | 01:37 | מאת: איתי

שלום ד"ר קפלן, קצת התאכזבתי מתשובתך. אני לא חושב שהרגל הוא סתם הרגל, לא מדובר באיזה שהוא נוהג תרבותי המבטא פורמאליות (אני מכיר את התרבויות שבהן מקובל כך), מדובר בהחלט בתכונה, לא בהרגל, ורציתי לדעת מה היא מבטאת. הרי יש תופעות שיש להן זכות קיום ומשמעות משל עצמן, אחרת ניתן היה להפנות באופן קולקטיבי את כל הפונים לפורום לטיפול ולכתוב שצריך להבין את ההקשר ולהכיר את האדם באופן אישי. אם כך מה מטרתו של פורום כזה באינטרנט. אני מרשה לעצמי לכתוב לך את הדברים כי אני מוצא גם בפורום שלך ובמידה לא פחותה בפורום של ד"ר רובינשטיין איזה שהוא ערך מוסף להפניית אנשים למטפלים, אשר במקרה זה חסר לי קצת אצלך, כלומר בתשובה הספציפית הזו ואני משוכנע שיש לך דעה על כך ושגם בך מתעוררים רגשות מאוד מסוימים באינטראקציה עם אדם המדבר על עצמו בגוף שלישי (אצלי אישית זה מחסל כל מוטיבציה להמשך תקשורת עם אדם כזה). אשמח להתייחסות יותר ספציפית. תודה, איתי

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית