סוגי התמחויות בפסיכולוגיה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

22/12/2000 | 21:19 | מאת: אמא מחפשת מידע

ידוע לי שיש סוגים שונים של התמחויות בפסיכולוגיה ורציתי לשאול לגבי התמחויות בפסיכולוגיה של ילדים. מהם סוגי הפסיכולוגים הקיימים ומהן הגדרות התפקיד של כל אחד מהם? מהו פסיכולוג קליני? מהו פסיכולוג התפתחותי? מהו נוירופסיכולוג? למה בדיוק אחראי כל אחד מהם ובאיזה טווח גילאים מדובר כאשר מדובר על פסיכולוג התפתחותי - עד איזה גיל שולחים ילד לפסיכולוג כזה? מי למעשה מוסמך לעשות אבחון לילד בגיל הגן? מי רצוי שיעשה אבחון כזה? הרבה שאלות - תודה על התייחסות ותשובות.

22/12/2000 | 21:56 | מאת: ד"ר אורן קפלן

לאמא המחפשת מידע שלום פסיכולוג קליני הוא פסיכולוג שהתמחה בטיפול נפשי. עם זאת, רישיון המומחה של משרד הבריאות אינו מפריד בין התמחות קלינית בילדים או במבוגרים. פסיכולוגים קלינים המטפלים בילדים התמחו בד"כ באוניברסיטה בתחום זה או שהתמחו במסגרת מוסדית המתמחה בטיפול בילדים. בכל מקרה מדובר בפסיכולוג מומחה שלמד לפחות 5 שנים באוניברסיטה, התמחה לפחות 4 שנים במוסד מוכר, ועבר מבחן הסמכה של משרד הבריאות. גם שאר ההתמחויות בפסיכולוגיה דורשות הכשרה נרחבת, אך אני פחות מכיר את תהליך ההכשרה במדויק. פסיכולוג חינוכי מתמחה בכל מה שקשור ללמידה ומערכת החינוך. רצוי שאבחון בנוגע לבשלות לכיתה א' ותפקוד במערכת החינוכית (כולל גן) יעשה ע"י פסיכולוג חינוכי. יש לא מעט פסיכולוגים המתמחים גם בקלינית וגם בחינוכית ולדבר יש יתרונות במצבים רבים. פסיכולוג התפתחותי מתמחה בד"כ בילדים עד גיל ביה"ס ועוסק בשאלות התפתחותיות שונות והקשרם לתחום הנפשי והרגשי. נוירופסיכולוג אינה מומחיות מוכרת בפסיכולוגיה, יש פסיכולוגים שיקומיים או רפואיים שמתמחים בבעיות ספציפיות הנוגעות גם לשאלות נוירופסיכולוגיות. עד כאן בתחום הפסיכולוגיה. בתחום הרפואה יש פסיכיאטרים המתמחים בתחום הילדים וישנם נוירולוגים המתמחים בתחום הילדים. יש גם מטפלים מתחומים נוספים שעוסקים עם ילדים, לדוגמא עובדים סוציאליים. כאן באתר רוית ניסן יועצת בתחום זה. כמו כן ישנם גם מטפלים באומנות, בתנועה ועוד. כל הגורמים הנ"ל יכולים להתאים לגילאים שונים. כל איש מקצוע מפתח מומחיות בתחום שונה וצריך לברר או לקבל המלצה על אדם מתאים לבעיה ולגילאים הספציפיים. הגורם שיעשה את האבחון תלוי במטרתו של האבחון ומדוע יש לבצעו. אם תכתבי במה מדובר אוכל להמליץ לך בצורה יותר מדוייקת. בברכה ד"ר אורן קפלן

23/12/2000 | 08:34 | מאת: ד"ר אבי פלד

סיכום יפה מאד הלווי והיה לי זמן לכאלה תשובות ארוכות

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית