האם דוברת אמת?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

21/03/2002 | 10:20 | מאת: לד"ר רובינשטיין והשאר

אני כבת 50 נשואה. לפני כשנה וחצי ניסיתי ליצור קשר חברי עם אשת ידידו של חבר של בעלי. אמרתי לי 3 פעמים שהיא מוזמנת מתי שהיא רוצה לבוא אלי הביתה לכוס קפה או בכלל. לציין, כשאנו נפגשות ברחוב, אנו מפטפטות, יש בינינו כימיה אדירה. היא הבטיחה מספר פעמים שתפתיע אותי ותבוא לביתי, פשוט היא טרודה בעבודה, בבית ובחיי היום יום. זה נכון, שהיא מאד מאד עסוקה, אך כשאוהבים משתדלים לרצות את הצד השני ומתעלים. האשה כל פעם שפוגשת אותי (לעיתים רחוקות) אומרת לי במפורש: אני מתה עליך, אני אוהבת אותך מאד ומראה לטיפה עדינה , ורואים שהיא אומרת לי עם כל הלב, לפני מספר ימים פגשה אותי, ונשבעה לי שבקרוב היא תמצא את הזמן ותבוא אלי. אני מאד מאד אוהבת אותה ואת בעלה, הם זוג מאד נחמד וכובש את ליבי מכל הבחינות. אינני יודעת ובטוחה מדוע כל פעם שהיא פוגשת אותי היא מדגישה שהיא באמת אוהבת אותי, אם היא אוהבת אותי מדוע היא לא דרכה בביתי? אני עם קונפליקט עם עצמי ולא בטוחה עם היא דוברת אמת. אולי סתם בשביל שיהיה לי טוב על הנשמה, היא ידועה בתור אשה מאד ישרה וישירה. אך לדעתי, כשאוהבים מישהו או מישהי משתדלים ועושים מאמץ לרצות אותו ולעשות דברים שהשני אוהב גם אם לא נוח לי,לא כן? שאלותי: למה היא מתכוונת באומרה שהיא אוהבת אותי, האם זה נכון (כי צריכים להוכיח זאת בביקור בביתי) ומעניין כשאנו נפגשות כיף לנו מאד יחד, אנו מראות חביבות ונחמדות אחת לשנייה, אני מרגישה שהיא "אחותי התאומה", יש לנו שפה משותפת (אני בד"כ הדברנית הראשית),. לגבי בעלה, הוא טיפוס שאוהב לפלרטט עם נשים ונמשך לנשים יפות. אני כבר לא יודעת מה לחשוב, יתכן ואני מהווה איום לגביה? הוא אוהב לדבר גם איתי בהתלהבות יתירה. אז, אחרי שקיבלת את כל הפרטים בכדי שתהיה לך תמונה כללית - הייתי מעוניינת לקבל תשובה לגבי כוונתה של האשה באמירתה, אם היא דוברת אמת בכלל? - בתודה, המתלבטת. אגב, אני יותר לא מזמינה אותה, לא צריכים לרדוף אחרי אדם ולהתחנן שיבוא, תבוא תבוא, לא תבוא- לא צריך, אך מדוע כל האמירות שלה הגורמות לי לפקפוק רב בקשר לרגשותיה אלי?

לקריאה נוספת והעמקה
21/03/2002 | 11:11 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שלום לך, אני חושב שתפיסתך את המסר של חברתך היא חד ממדית ונוקשה משהו. יש כמה הנחות יסוד שנראות לך מובנות מאליהן והן אינן הכרחיות. למשל, כלל לא צריך להוכיח שאוהבים ע"י ביקור ביתי. יכול להיות שזה הסגנון של חברתך בכלל ויכול להיות שזה הסגנון שלה איתך ואם ידידותך איתה חשובה לך, לא נותר לך אלא לכבד את גבולותיה. נקודה אחרת למחשבה, העולה מתוך שאלותייך, היא שאת מזהה את המושג "שפה משותפת" עם העובדה שאת הדברנית הראשית. מכך ניתן להסיק שאת יותר מדברת והיא יותר מקשיבה. אולי היה רצוי להחליף את התפקידים. אדם מעניין הוא אדם מתעניין. ייתכן שהיא אכן נהנית להקשיב לך, אך עד גבול מסוים ואם את רוצה להעמיק את הקשר, טוב תעשי אם תתענייני בה ותאפשרי לה לדבר. ודבר אחרון, אמת הוא ערך שחונכנו עליו בצורה נוקשה: לפעמים אמירת כל האמת פוגעת בסתירה לקומוניקציה (למשל, אם חברתך תקנה שמלה יקרה ואת חושבת שהיא מזעזעת - אמירת האמת תחבל בתקשורת ביניכן). הייתי מציע לך במקום להפוך את הקשר לתחקיר של בית משפט בדבר מציאת האמת המוחלטת, לכבד את גבולותיה של חברתך, לאפשר לה את מרחב המחיה כפי שהיא מגדירה אותו ולהתעניין בה יותר, ייתכן שזה יקדם את הקשר וייתכן שתיאלצי להסתפק במה שיש, שגם זה לא מעט, אם לא שואפים ליותר. בהצלחה, ד"ר גידי רובינשטיין

21/03/2002 | 11:51 | מאת: לד"ר רובינשטיין והשאר

תחילה תודה. בהמשך לתגובתך הריני להוסיף: קלטתי באשה שהיא טיפוס סגור, חייכן ואוהבת להיות בתקן של מקשיבה, והיא מגלה שיודעת להקשיב עם סבלנות ועם התלהבות בזמן שאני מדברת איתה. לציין, שאני טיפוס ביישני, ויוצא בד"כ שהיא השואלת , מגלה התעניינות מירבה בי ואני זאת שעונה - ויודעת לענות עם כל הלב. ניסיתי פה ושם גם לשאול אותה לשם התעניינות - גיליתי שהיא מנסה להתחמק, מדברת יותר בכלליות ולא משתפת פעולה בלגלות את הכל . אני אוהבת תשובות מפורטות והיא מדברת בכלליות. ואני בד"כ אחת שאוהבת לפרט - והיא מראה התלהבות וסבלנות כשאני מדברת. בעלה פלט בעבר לעברי שאשתו טיפוס סגור מאד וביתי, אז אני עושה אחד ועוד אחד, אז אולי בגלל זה היא לא פטפטנית איתי?, כשהיא פוגשת אותי היא תמיד אוהבת להתעניין בי ובמשפחתי, אולי באמת אניי צריכה להשתנות ולהחליף " גם להרגיש שאוהבים להיות בחברתי. אך לא ענית לשאלתי, מדוע היא חזרה מספר פעמים שהיא אוהבת אותי, איך אדע עם זה נכון? ויתכן שבעלה אוהב לפלרטט עם נשים יפות , אני מהווה איום לגביה ועכב זה היא דוחה את ביקורי אלי? - ממתינה לתשובה ותודה לך מאד.-המתלבטת.

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית