פיזי או נפשי ?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

17/03/2002 | 15:12 | מאת: רזיה

אמי בת 53 סובלת מזה כשנתיים וחצי לסרוגין(כל חודש חודשיים בערך) מכאבים בחזה ודפיקות לב מואצות . כשזה קרה וקורה היא מיד הולכת למיון או לרופא המטפל . היא עשתה את כל הבדיקות הנדרשות מאקגה ועד אקו לב ובדיקת לב במאמץ , בדיקות דם ועוד ולא נמצא דבר. האם הכאבים יכולים לנבוע ממצב נפשי כלשהוא ? ולא מסיבה פיזיולוגית ? אם כן ממה ? ואיך אפשר להסביר לה את זה מפני שהיא ממש בטוחה שהיא חולת לב . תודה

17/03/2002 | 19:00 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שלום רזיה, אם אמך נבדקה ונשללה כל סיבה אורגנית (מה שסביר מאוד להניח משום שהיא סובלת מהתקפים אלה שנתיים וחצי), יש להתייחס אל העניין כהתקף פאניקה ולפנות לטיפול פסיכולוגי, אשר ייתכן שהוא יהיה משולב עם טיפול תרופתי אנטי-חרדתי. אני מבין שאמך מתקשה לקבל את העובדה שמדובר בתופעה פסיכולוגית ולכן הצעתי היא שאם יש לה קשר טוב עם רופא המשפחה שלה, תפני אליו כדי שיסביר לה את הדבר. ההיצמדות לסימפטום הפיזי היא הדרך הקלה יותר, אם כי היא ללא ספק לא נעימה, משום שהסימפטום הפיזי הוא ספציפי ויחיד, בעוד המצב הנפשי העומד מאחוריו הוא הרבה יותר מורכב. ייתכן מאוד שאמך "מרוויחה" מתשומת הלב הניתנת לה בחדרי מיון וכדומה ובטיפול הפסיכולוגי יש אולי מקום ללבן זאת ולחשוב יחד על דרכים נורמטיביות יותר להשגת אותה תשומת לב. בהצלחה, ד"ר גידי רובינשטיין

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית