אבדן זכרון לטווח קצר

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

03/03/2002 | 22:21 | מאת: הראל

חברתי בת 29. לאחרונה היא סיפרה לי שהיא מרגישה ירידה ביכולת הזכרון שלה לטווח קצר. לדבריה, מדובר בתהליך של כמה שנים (להערכתי כ-3) שהולך ומתגבר. הדבר מתבטא בזה שהיא לא זוכרת שמות, או האם עשתה דברים במהלך היום. כדוגמה לכך היא הזכירה לי את מקרה שבו סיפרה לי על סרט עם "השחקן ההוא אתה יודע..." - ברח לה השם למרות שהוא עומד על קצה הלשון. לדבריה, בעבר היו לה יכולות גבוהות בהרבה בזכירת דברים מסוג זה והדבר מתסכל אותה מעט. היא מעריכה שהדבר נובע מדיבור בטלפון סלולרי. אם לדבר על עצמי - אני בן 31 ובתחומים מסוימים יש לי זכרון מצוין, טוב מן הממוצע ואולי אפילו צילומי. לדעתי יש לה זכרון טוב מן הממוצע והיא מפגינה זכרון מרשים של פרטים וחוויות מן העבר הרחוק. ואני חייב לציין שאם היא לא היתה מספרת לי על כך, לא הייתי שם לב. למרות שהעניין מדאיג אותי מאוד, אני נוטה לתלות את העניין בעובדה שאולי נוצרה איפשהו "תחרות" בין יכולות הזכרון שלה לשלי ואולי זה המקור הפסיכולוגי לאיזשהו אבדן זכרון אצלה. (אם להמשיך את התאוריה היא גם סיפרה על כך לידידה משותפת שלנו שגם לה זכרון מצוין). עובדה נוספת שראוי לציין היא שחברתי עברה שתי תאונות קלות לפני כשלוש שנים ולפני כשנה וחצי. בשתיהן הפגיעה בה היתה "צליפת שוט" לצוואר בעיקר ללא פגיעה של ממש בראש. האם יש סיבה אמיתית לדאגה ומה ניתן לעשות? לעזרתכם אודה. הראל

04/03/2002 | 08:38 | מאת: ד"ר אורן קפלן

הראל שלום אין מדובר בזיכרון לטווח קצר שהוא מערכת קצרת מועד שקולטת מידע בטווח של עד 15 שניות ומעבירה אותו למערכת הזיכרון לטווח ארוך (ששומרת מידע לתקופות קצרות או ארוכות). יתכן שהבעיה אינה כלל בזיכרון אלא בריכוז. בכל מקרה, ניתן לפנות לאבחון נוירולוגי, או לאבחון פסיכולוגי. בשני המקרים ישנם פרוצדורות לבדיקת ריכוז וזיכרון. מערכת הקשב מושפעת מאוד מגורמים רגשיים. אם התאונות היו קלות ללא פגיעת ראש סביר שהן לא קשורות, לפחות פיזיולוגית, לבעיה. במידה והתאונות היו טראומתיות ברמה החוויתית זה יכול להיות קשור כמו כל גורם נפשי אחר רלוונטי. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית