מס' שאלות לד"ר גידי

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

02/03/2002 | 14:05 | מאת: מ

ראשית אומר תודה על תשובה לשאלה ששאלתי לפני יומיים שנית ברצוני להציג בפניך מס' שאלות שכן ראוי שהפנה אותם למטפלת אך בכל זאת... 1. אני מוצאת כי יש בי דפוסים המפרעים לחיי בתחומים שונים במהלך הטיפול אני מרגישה שאני מצליחה לזהות את הדפוס ולשנות התנהגות בתחומים מסומים אך בתחומים אחרים לא והתחום המרכזי שאני לא מצליחה אפילו לדבר עליו הוא זוגיות מיניות תמיד שמגיע השלב של שיחה בנושא משהו דחוף אחר עולה על הפרק ואז הדיון על הזגיות יורד מהפרק. 2. אני נמצאת בטיפול משהו כמו שנה לא ברור לי מתי יגיע הסוף יצא לי לקרוא בפורום על אנשים שנמצאים בטיפול שנים זה מאיים עלי ונותן תחושה שאין לזה סוף האם כך הוא? 3. בעבר יצא לי לא פעם להיות בטיפול אבל אחרי 3 פגישות פרשתי ולפני 3 שנים הייתי בטיפול התנהגותי קוגנטיבי במשך שנה טיפול שאוכל להגדיר אותו כמוצלח בתוצאות מיידיות חומריות אך לא נפשיות רגשיות. שם נשארתי תקועה. בראייה שלי בדיעבד כל נפילה שהייתה והייתה משולבת או לא משולבת בשיחות מול מטפל הייתה נפילה שהובלתי את עצמי אליה מתוך מטרה לצאת מהפאסיביות לצאת מהמקום בו אני נמצאת למקום טוב יותר בד"כ זה עבד תמיד הצלחתי לקדם את עצמי בעוד כמה צעדים אבל זה היה מלווה בקשיים נפשים בדכאון קל. בפעם האחרונה זה היה היה מלווה בדיכאון נפשי עמוק שלא חוויתי כמותו בעבר מה שאילץ אותי לפנות לפסיכאטר שהמליץ על כדורים ואני אחרי שבועים החלטתי לוותר על הכדורים ולהסתפק בשיחות. האם יתכן שאצא מהרגל ומהתפיסה שכדי שיהיה טוב עלי לסבול כלכך ורק אח"כ להגיע למשהו טוב יותר איך מוחקים דפוסים כל כך מושרשים איך בכלל מגיעים לדפוסים כלכך מעוותים. אני שואלת את עצמי מאיפה זה בא לי ולא מצאת תשובות וכמובן את אותה שאלה מפנה אלי גם המטפלת אבל אין בידי תשובות האם מצד שני חשובה בכלל התשובה מאיפה זה בא לי. אני מניחה שלא הצלחתי לשים את השאלות בצורה ברורה ובהירה אך בטוח שתצליח בין השורות. עוד שאלה אחת ודי, למה בטיפול אני מוצאת את עצמי מבזבזת זמן על תיאור עובדות ופרטים קטנים כאלו שבליעדיהם לא יבינו את הסיפור כל פעם חדש שאני יוצאת משיחה אני שואלת את עצמי למה אני מבזבת זמן על שטויות ולא מצליחה להפסיק עם זה למה? תודה מראש

02/03/2002 | 16:42 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שבת שלום, את צודקת: אלו שאלות שלא זו בלבד שהכתובת המתאימה להן היא המטפלת שלך, אלא שהיא אף תיטיב לענות ממני בהכירה אותך אישית ולכן גם כל תשובה שאענה עלולה להזיק למהלך הטיפול. אני רק שמח שלאחר ניסיונות טיפוליים רבים, מהם פרשת מהר, את מחזיקה מעמד שנה בטיפול ואינני חושב שהפסקת הטיפול היא מטרה בפני עצמה. טוב תעשי אם תדפיסי את פנייתך זו ותגיעי איתה למטפלת שלך. אשר לסבל - יש אנשים פחות מורכבים שמסוגלים ליהנות מדברים שאינם גורמים הנאה לאנשים פחות מורכבים והנאה זו אינה כרוכה בסבל. כמה וכמה הוגים צרפתיים, פסיכואנליטיים פחות או יותר, ובתוכם ז'אן ז'אק לאקאן, פיתחו תפיסת הנאה שלמה שבבסיסה נמצאת חוויה של חסר, תסכול והיעדר. הם קראו לכך jouissance. פרופ' אורי הדר תירגם את המונחה ל"הענאה" שילוב של "הנאה", "הנעה" (=מוטיבציה) ו"עינוי". זו אינה בדיוק הנאה צרופה. נהוג לחשוב על הכתיבה של קפקא, למשל, שהיא מגלמת סבל ואומללות בלבד, אך קשה שלא לצחוק נוכח הקריאה בקפקא, וא אם את רוצה משהו יותר קליל, חנוך לווין. קשה להפוך את הסבל להנאה, אבל בהחלט אפשר להפוך את התסכול שבו להענאה, שהיא גם כוח מניע לשינוי. בהצלחה, ד"ר גידי רובינשטיין

02/03/2002 | 20:21 | מאת: מ

תודה, בכל זאת ישנם שאלות שאני מאמינה שגם בלי הכרות איתי יכלת לענות לי עליהם ובכל זאת בחרת שלא, אני מרשה לעצמי לנסות שוב ואולי הפעם להתמקד. 1. למה אני מוצאת את עצמי בשיחות נכנסת לפרטים שולייים האם זה אומר משהו עלי כמו חוסר ביטחון שאם לא אתן את כל הפרטייים משהו יתפספס.? 2. מה הזמן הרצוי לטיפול? 3. האם כדאי לעיתים לקחת פסקי זמן גם בגלל העלויות וגם בגלל הצורך לחיות החיים בלבד מבלי לחקור לשאול לנתח? 4. איך אדע עם המטפלת אכן טובה עבורי, אומנם עברנו יחד כברת דרך דברים בחיי השתנו אך כל הזמן יש תחושה שזה לא לתמיד ושעוד מעט תבוא הנפילה הבאה החרדה הבאה. תודה מראש, גם אם תבחר לענות לי שוב להפנות את השאלה למטפלת. דא"כ המטפלת בתחילת הדרך היתה דרך קופת חולים סטודנטית ובהמשך אחרי כ20 פגישות התחלתי להגיע אליה בתשלום והאמת שנראה לי שעצם היותה מטפלת חדשה בהתחלה הפריעה אח"כ כבר לא ועתה שוב מפריעה לי יש לי פחד שאולי אין לה מספיק נסיון. למרות שאני מאוד מעריכה אותה ומרגישה שהיא תרמה לי המון משהו לאחרונה תקוע לי.

02/03/2002 | 20:21 | מאת: מ

תודה, בכל זאת ישנם שאלות שאני מאמינה שגם בלי הכרות איתי יכלת לענות לי עליהם ובכל זאת בחרת שלא, אני מרשה לעצמי לנסות שוב ואולי הפעם להתמקד. 1. למה אני מוצאת את עצמי בשיחות נכנסת לפרטים שולייים האם זה אומר משהו עלי כמו חוסר ביטחון שאם לא אתן את כל הפרטייים משהו יתפספס.? 2. מה הזמן הרצוי לטיפול? 3. האם כדאי לעיתים לקחת פסקי זמן גם בגלל העלויות וגם בגלל הצורך לחיות החיים בלבד מבלי לחקור לשאול לנתח? 4. איך אדע עם המטפלת אכן טובה עבורי, אומנם עברנו יחד כברת דרך דברים בחיי השתנו אך כל הזמן יש תחושה שזה לא לתמיד ושעוד מעט תבוא הנפילה הבאה החרדה הבאה. תודה מראש, גם אם תבחר לענות לי שוב להפנות את השאלה למטפלת. דא"כ המטפלת בתחילת הדרך היתה דרך קופת חולים סטודנטית ובהמשך אחרי כ20 פגישות התחלתי להגיע אליה בתשלום והאמת שנראה לי שעצם היותה מטפלת חדשה בהתחלה הפריעה אח"כ כבר לא ועתה שוב מפריעה לי יש לי פחד שאולי אין לה מספיק נסיון. למרות שאני מאוד מעריכה אותה ומרגישה שהיא תרמה לי המון משהו לאחרונה תקוע לי.

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית