עויתות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

10/12/2000 | 20:03 | מאת: יעל

רוית ניסן שלום , לבתי בת השבע החלו לפני כ-4 חודשים בעיות של עויתות בפנים העויתות מתאפינות בהזזת האף והפה , הצגתי בעיה זו בפני רופא הילדים אשר טען כי בעיות אלו הן שכיחות והתופעה תחלוף תוך חודש ימים מאוחר יותר טען רופא הילדים כי בעיה זו יכולה לחלוף תוך שנה. אני מוטרדת מאוד מבעיה זו ומדירה שינה מעיני . ברצוני לדעת מדוע זה קורה ומה ניתן לעשות, האם לגשת לרופא נורולוג ? יש לציין כי בתי לא מרגישה שהיא עושה את העויתות ואף לא מתלוננת על כך. אנא תשובתך בהקדם תודה מראש

10/12/2000 | 23:42 | מאת: מאיר

עפ"י התיאור מדובר בטיקים- tics disorder תפני עם הילדה לבדיקה אצל נוירולוג- כדי שיוכל לאבחן את הבעיה ולהציע טיפול מתאים.

11/12/2000 | 19:09 | מאת: שלהבית

כן ואז מה? יתחילו לתת לה הלידול? לא מומלץ. עדיף לעשות מה שרופא המשפחה אמר, קודם לנסות להתעלם, אח"כ טיפולים אלטרנטיבים.

11/12/2000 | 19:07 | מאת: שלהבית

קוראים לזה טיקים, זה נובע מעצבנות של הילד. א לא מציקים לילד, ולא מעירים לו, לפעמים זה עובר, נוירולוג לא יעזור לך, אבל אפשר ללכת לטיפול בביפידבק, מומלץ ביותר.

11/12/2000 | 22:43 | מאת: מאיר

טיקים אינם נגרמים מ"עצבנות" -זה טעות לחשוב שהגורם הוא נפשי. זה נכון שמצבים נפשיים יכולים להחמיר סימפטומים של טיקים אבל הגורם הוא אורגני- וזאת בעצם הסיבה שאת האיבחון הראשוני צריך לעשות נוירולוג ולא פסיכולוג- בלי שום קשר לסוג הטיפול אם בכלל שיוחלט עליו לאחר מכן.

11/12/2000 | 21:59 | מאת: ד"ר אבי פלד

פני לנויורולוג ילדים במרכז רפואי שניידר ליד בילינסון

11/12/2000 | 23:02 | מאת: שירה

אם זה "טיקים" אז לפעמים זה עובר מהר, לפעמים לאט, לפעמים בכלל לא. לשני אחים שלי היה כשהם היו קטנים ועבר במהלך השנים. לי היו טיקים כשהייתי קטנה, ונשארו עד היום (זה בא והולך, יש תקופות שיותר ויש שפחות, בתקופות שיותר אז עייפות או מתח כמו בסרט מפחיד או חדשות רעות בטלביזיה מגבירים את זה, בתקופות שאין אז עייפות לא תורמת). בכל אופן לפחות אצלי ואצל אחים שלי אלה לא טיקים מאוד בולטים כמו שיש בתסמונת טורט למשל. אגב אצל שלושתנו זה התחיל בסביבות כיתה א' ב'. לפי מה שהבנתי הסיבה היא כנראה נוירולוגית. לפי מה שקראתי ברוב המקרים הטיקים חולפים עם הגיל.

13/12/2000 | 12:34 | מאת: שלהבית

בני סבל מטיקים, התחיל בערך בגיל 3 כשנולד לו אח קטן, אחרי זמן קצר זה עבר. כשהיה בן 6 נולדה לו אחות, ושוב חזרו הטיקים. , אחרי זמן קצת יותר ארוך זה עבר ללא טיפול, כי רופא הילדים אמר "לא להעיר לו" ולשמור על סביבה רגועה, כי הילד במתח. בכתה ג' היתה לו מורה רשעית, ומיד צצו הטיקים שוב, טיפלנו בדיאטה ללא שוקולד, ללא חומרים משמרים וכו'. עבר לו, לי נראה שמה שעזר זה גם התשומת לב בנוסף לדיאטה. בכמה ה' חזרו הטיקים. אבל בצורה חזקה, קיבל טיפול תרופתי (הלידול) שלא הועיל, ואפילו הזיק לו, הפסקנו טיפול. לכל אורך הדרך נבדקנו אצל רופאים, שאמרו "זה ממתח" אוקי, אז יש ילדים רגישים יותר ומגיבים למתח בטיקים, ויש שלא. אחר כך פנינו לטיפול נסיוני בביפידבק, והתוצאות היו מדהימות.אחרי מספר פגישות עברו הטיקים. היום הנער בן 17 וחצי, לפני גיוס, בריא לחלוטין, וגם כשהוא במתח זה לא מתבטא בטיקים. אני יכולה לספר רק שבנושא טיקים עשיתי סטאג' רציני, במשך שנים, בררתי אצל אנשים שלילדים שלהם טיקים, שוחחתי עם מומחים, ועברנו בדיקות, יש הבדל ברור בי "טורט" לטיקים , גם בטורט יש טיקים, אבל חריפים ביותר, וזה חלק מתסמונת שלמה. טיקים, זה תסמונת נפרדת. אני עדין אומרת לא לדאוג, רצוי להבדק, אבל קרוב לודאי שלא ימצאו כלום. וכמו שתמיד הרופאים אמרו לי, ואמרתי שוב, זה ממתח, אם האמא מוטרדת ומציקה לילד שיפסיק עם זה, הוא נכנס למעגל מתח יותר גדול, ואז הטיקים מחריפים, רצוי להתעלם, ואם זה לא עוזר תנסו ביופידבק, בשיטה הזו אדם לומד לשלוט על עצמו, עובדים עם מחשב, זה מהנה. אמנם יקר, אבל למי שיש משלים יש השתתפות מהקופה. לי לא היתה השתתפות, אבל כל אגורה שהוצאנו, היתה שווה.

19/12/2000 | 23:43 | מאת: יעל

שלום שלהבית, תודה על המידע, עזר לי להרגע קצת, רציתי לדעת מהי שיטת הביפידבק שהזכרת, הייתי רוצה לנסות זאת. כמו-כן אשמח אם תתני לי מידע היכן ומי מטפל בשיטה זו. תודה

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית