לד"ר פלד

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

27/11/2000 | 21:09 | מאת: אחות של חולת סכיזופרניה

האם ידוע לך על מאמרים שמנסים לבהר את הקשר בין השפעת המשפחה, החינוך והסביבה על התפרצות של סכיזופרניה באחד מבניה? בכל המאמרים שנתקלתי בהם יש התייחסות דלה מדי לכך. ידוע לי שעד כה הגורמים לסכיזופרניה אינם ברורים לגמרי, אבל האם יש מחקרים שבדקו משפחות ספציפיות והעלו מסקנות? ושאלה שמציקה לי, ואולי לא תוכל לענות עליה: יש באמת משפחות שבהם אחד הילדים סכיזופרן, ואפשר לומר עליהן שהן בריאות (יחסית, כמובן), שהקשרים בין בני המשפחה טובים, והחיים התנהלו בהן בצורה הטובה ביותר האפשרית? אני שואלת כי יש לי שני אחים סכיזופרנים (בדורות קודמים לא ידוע על חולים נוספים במשפחה), וכאמא זה ממלא אותי פחד גדול, ואני בוחנת את צעדי שוב ושוב, אולי אני יכולה למנוע משהו עתה, שזה לא יקרה להם אחר כך.

27/11/2000 | 23:14 | מאת: אליאן

הצעה לסיפרות בנושא: הפסיכיאטריה של הילד והמתבגר, מיסוד השגעון - יואל אליצור וסלוודור מנוחין הסתכלות - ירון אביטוב ספר קריאה- שומר אחי של וואלי לאמב

28/11/2000 | 00:06 | מאת: ד"ר אורן קפלן

בתחום הסכיזופרניה התפרסמו מאמרים ותיאוריות רבות. בסופו של דבר התשובות הן לא חד משמעיות וכל תיאוריה "מבטיחה" נכשלה בסופו של דבר להסביר את המחלה על כל היבטיה. העובדה שלמחלה יש גם היבט תורשתי מעוררת דאגה בקרב בני משפחה של חולים בסכיזופרניה. הדאגה הזו טבעית והגיונית. השאלה איך מתמודדים איתה בחיים וכיצד לא הופכים את הדאגות לנבואה שמגשימה את עצמה ביצירת בעיות נפשיות. יש בהחלט משפחות של חולים בסכיזופרניה שמקיימות מערכת חיים תקינה. ההתמודדות עם המחלה חייבת להיות "מעל השולחן" (אחרת היא מתקיימת "מתחת לשולחן" בצורה לא מודעת אבל אי אפשר להתעלם מזה). אני חושב שתוכלי להיעזר רבות דווקא בבני משפחה של חולי סכיזופרניה המתמודדים עם השאלות הללו. למשל, אגודת אנוש מקיימת קבוצות תמיכה למשפחות. תוכלי לקבל מהם מידע ולהתייעץ. מאחר והמחשבות על המחלה רודפות אותך ולא נותנות מנוח כדאי לשתף בהם. יתכן וכדאי להיפגש עם פסיכולוג כדי להתייעץ בשאלות הללו, לפחות בסוגיות של חינוך ילדים. לשאלות שלך לגבי כיצד יש להתנהג ולפעול יש תשובות שיכולות להרגיע. יש כמובן דברים עליהם אין תשובות. גם עם אלה צריך ללמוד לחיות ורצוי לעשות מיפוי יסודי של מה שניתן לפתרון ומה שלא. יש לדבר גם השלכות נוספות, למשל, מה בן זוגך חושב בעניין, האם דיברתם על כך או שזה דבר שלא מדברים עליו? הנושא של טיפול בבני משפחה של חולים פסיכיאטרים (כולל סכיזופרניה) נחקר לעומק ובשנים האחרונות יש מודעות הולכת וגוברת לצורך לתמוך בבני המשפחה הבריאים שמתמודדים עם מחלת בני המשפחה החולים. חשוב לדעתי שתנסי לקבל ייעוץ ותמיכה ולא להישאר לבד עם המחשבות הקשות. בברכה ד"ר אורןקפלן

29/11/2000 | 22:16 | מאת: ד"ר אבי פלד

לצערי לא ניתן למנוע או לחזות את התפרצות המחלה תאוריות משפחתיות הקושרות את החינוך למחלה לא מקובלות היום

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית