סודיות מקצועית - שאלה לאנשי המקצוע

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

29/11/2001 | 08:41 | מאת: ש

היום נודע לי כי הפסיכולוג העירוני הוזמן ע"י הגננת (גן עירוני) על מנת לתת יעוץ לגבי בעיות שהתעוררו עם ביתי בגן. הפסיכלוג זימן אותנו (ההורים) לפגישה בשבוע הבא. באופן עקרוני נשמח לשמוע את דעתו המלומדת של הפסיכולוג, אך עם זאת התעוררו אצלינו מספר שאלות: 1. האם הפסיכולוג חייב בסודיות וכלפי מי? 2. האם הפסיכולוג רשאי להעביר לגננת או לעובד עיריה אחר את תוכן השיחה? האם הוא רשאי להעביר לה את מסקנותיו לגבי ביתי? 3. האם אנו כהורים יכולים להתערב בתהליך במידה ולא ימצא חן בעינינו (הרי לא אנו יזמנו אותו)? ההורים המודאגים

01/12/2001 | 00:16 | מאת: ד"ר אורן קפלן

ש. שלום הפסיכולוג חייב בסודיות רפואית כלפיכם ורשאי למסור מידע לגורם אחר רק אם החתים אתכם מראש על טופס בו הבעתם את הסכמתכם לכך. עם זאת, במידה ומדובר במערכת חינוך, לעיתים נדרש הפסיכולוג להביע את דעתו בפני המערכת, וכאן נשאלת השאלה, באיזה תחומים יש סודיות. בעיקרון, הוא אינו רשאי להעביר מידע שמסרתם לו ואשר לא היה מקבל אותו בלעדיכם. עם זאת, הוא יכול וחייב להעביר למערכת את התרשמותו האישית מהילדה ומהמפגש איתכם, מבלי לחשוף סודות ששמע. אני מציע שתדברו עם הפסיכולוג באופן ישיר על חששכם מחשיפה, ותבהירו שאתם מבקשים שכל מידע שאתם מוסרים ישאר חסוי. אני מדגיש שהדבר מעוגן בחוק כך שאין כאן כל דבר חריג. לגבי השאלה האחרונה, מובן שכל החלטה הנוגעת לילדתכם היא עניינכם הישיר ואף אחד לא יכול לקבל החלטה ללא שיתופכם. אתם יכולים וחייבים להיות שותפים לכל תהליך לגבי עתידה של הילדה. ובכל זאת הערה נוספת. מנימת השאלה יש לי הרגשה שאתם לא רק דואגים אלא גם קצת לא סומכים על המערכת, וחוששים שמשהו יעשה בצורה לא הגונה. אינני מכיר את המערכת שאיתה אתם עובדים אבל מנסיוני עם מערכות חינוך בסך הכל הכוונות הם טובות ויש רצון לעזור לילדה. נסו להיעזר במערכת ולגייס אותה לטובת הילדה שלכם. לעיתים הורים נכנסים למלחמה מראש והדבר מזיק. במידה ותרגישו שבאמת משהו לא תקין, פנו לפסיכולוג חינוכי פרטי מחוץ למערכת וקבלו חוות דעת שניה. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית