שתי שאלות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

08/11/2000 | 22:30 | מאת: סיוון

שלום לכם. יש לי שתי שאלות. האחת - האם אני יכולה להתמודד בכוחות עצמי עם "עצבנות יתר", ללא רופא וללא תרופות? הסיבה לעצבים האלה ברורה לי: במשך שנים רבות נאלצתי לחיות עם משוגע שמצבו החריף והלך תחת קורת גג אחת (תחילה זה היה אבי, ולאחר שהוא עזב את המשפחה - אותם סימפטומים של המחלה הופיעו אצל אחי, והם הלכו והחריפו). במשך הזמן הזה "בערתי על אש קטנה", שלא לדבר על אימא שלי... בקיץ האחרון במשך כמה חודשים אחי היה גוסס ממש. לא ידענו אם ימשוך עוד שבוע או חודש... על רקע פסיכיאטרי כמובן. הרופאה שלו אפילו אמרה שבאנו אליה מאוחר מידי. אמי ואני כבר חשבנו שנאבד אותו... אני הייתי בחופש מהלימודים (אני סטודנטית) והייתי המטפלת שלו. אני לא יודעת איך, אבל הוא שרד וכבר יכול ללכת. לרקע הזה מצטרפות עוד מחלה מעצבנת (תחום נשים) שאף רופא לא יודע לטפל בה. עכשיו אני מאוד עצבנית, כאילו ששפכתי את כל הסבלנות של החיים שלי באותם חודשים של טיפול באחי. אימרו לי בבקשה, אילו תרגילים אפשר לעשות (אין לי כסף לחוג מדיטציה) כדי להרגע. השאלה השניה קצת מוזרה, אבל חשובה לי לא פחות. אני סטודנטית למתמטיקה ומחשבים והזמן יקר לי מאוד. אבל הזמן פשוט נמס לי בין הידיים והתוצאה - אני לא מספיקה כלום. השוותי את עצמי לסטודנטים רבים שמצבם דומה לשלי והם מספיקים הרבה יותר. ניסיתי לנתח את סדר היום שלי, אם אני עושה דברים מיותרים. יצא שכל דבר אני עושה ממש לאט. נשמע פשוט : "אז תתחילי להזדרז!" נכון? ניסיתי להקציב לעצמי זמנים, כי עובדה שבמצבי לחץ (לפני מבחנים, איחור אפשרי להרצאה, אורחים לא צפויים וכו') אני מתפקדת מצויין מבחינת המהירות. זה עובד מצויין, חוץ מדבר אחד אני מרגישה לחץ אדיר ! הדופק שלי עולה, כולי רועדת, כל השרירים - מכווצים, מופיעים קמטים על המצח... אני בטוחה שזה לא בריא להילחץ. המסקנה שלי - משהו אצלי דפוק במוח. ביכולת אירגון, ריכוז מתמיד ושליטה עצמית. אני בטוחה שלפחות חלק מכם נתקלתם בבעיות מסוג זה. אשמח ואודה לכם אם תתחלקו איתי בפתרונן.

08/11/2000 | 22:39 | מאת: ד"ר אבי פלד

את מתארת תגובה לגורמי דחק הטיפול היעיל ביותר הוא להפחית בדחק קחי על עצמך פחות - תפרסי את ההתחיבויות מומלץ חופש כעת לזמן מה בהצלחה

09/11/2000 | 17:05 | מאת: LAYSD

איזה יופי של תשובה דוקטור,ממש עזרת לה.לך,לך תעזור לשועלים.

09/11/2000 | 19:36 | מאת: טלי וינברגר

סיון שלום רב, בנוגע לשאלתך הראשונה: מה בדיוק היה לאביך, ומה היה לאחיך? קשה להתייחס לשאלתך מתוך דבריך המעורפלים. עצבנות יתר ניתן לפתור בתרגילי הרפייה, אך אצלך לדעתי מדובר במשהו שמעבר. עליך אולי לפנות לטיפול מקצועי. את יכולה לקבל טיפול כזה במחיר מסובסד גם דרך האונ' (שירותי היעץ, המחוייבים לסודיות וחשאיות), דרך המרפאה לבריאות הנפש הקרובה לאזור מגורייך או דרך קופ"ח. גם שאלתך השניה נראית לי קשורה למצב הכללי בו את מצויה, ולכן כשאי לך להגיע לטיפול. אי אפשר לפתור הכל לבד, ואת נראית שאת נמצאת תחת לחץ ועומס רב. עליך לשחרר קצת את העול המוטל עליך, גם אם בצורה של ללכת לטיפול ולמצוא מקום לפרוק את הלחץ, החרדות וכל היתר. בברכה, טלי פרידמן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית