טיפול נפשי

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

16/09/2001 | 00:03 | מאת: שרית

רציתי לדעת האם ניתן לטפל בבחורה תוך "שימוש" בקשר הנוכחי שלה עם בחור? ובמידה וכן מה התפקיד הפסיכולוגי של החבר בכל זה? האם הוא ממלא את תפקיד האב, חסך האב מן הילדות?

16/09/2001 | 00:25 | מאת: ד"ר דרור גרין

שרית יקרה, השאלה שלך רחבה וכללית, ואין לה תשובה מספקת. המלים 'טיפול נפשי' מייצגות מאות גישות שונות, שכל אחת מהן מתייחסת באופנים רבים למצבים נפשיים שבעטיים פונה המטופל לטיפול. במהלך הטיפול ניתן לעשות "שימוש" בכל מה שמספר המטופל, בהתאם לגישה הטיפולית. כאשר מדובר בקשר עם בחור, ה'שימוש' איננו בבחור עצמו, אלא במה שהבחורה מספרת על הקשר שלה איתו. האם הוא ממלא תפקיד של אב בחיי הבחורה? אולי כן ואולי לא. לכל קשר בחיי כל אחד מאתנו יש משמעויות ותפקידים רבים, ועל המטפל לנסות לזהות את המשמעות הייחודית של הקשר בחיי המטופל המסוים שלו. בברכה, דרור גרין

16/09/2001 | 00:50 | מאת: שרית

בהקשר לשאלה הקודמת שהפניתי אליך, דרור גרין, תודה על התשובה ורציתי לספר לך קצת יותר על אותו קשר עם הבחור ולשמוע את דעתך המקצועית החשובה לי מאוד. יצאתי עם בחור 6 חודשים והיה בינינו קשר טוב מאוד, אך אני מגדירה זאת כקשר שמלכתחילה נועד לכשלון נקטתי בעמדה זו מאחר ומראש ידעתי שאין לנו סיכוי להמשיך ולהישאר ולחיות כזוג ובטח ולא חשבתי על אותה חתונה מפוארת שהיא חלומה של כל בחורה (וגם שלי, ביום מן הימים גם אני אתחתן!). הקשר נועד לכשלון כנראה ,היום כך אני חושבת,מאחר וקשריי עם הוריי כנראה לא הכי טובים והם לא היו מוכנים לקבלו וגם אני היום כבר לא מוכנה לקבלו חזרה כשהיום אני מבינה בדיעבד שהקשר הזה אולי סימל איזושהי בעיה מן העבר הרחוק שלי, אולי בעיה בקשר זוגי שהיה לי עם בחור ועתה הדברים כאילו חוזרים אלי בפלשבקים (דבר שמאוד קשה לי איתו) . מעוניינת לשמוע את דעתך המקצועית!

16/09/2001 | 10:31 | מאת: ד"ר דרור גרין

שרית יקרה, אני שמח שעברת לכתוב בגוף ראשון. מנוסח השאלה נראה שיש לך כבר דעה מוצקה על המערכת הנפשית שלך. זה, כמובן, מעיד על בגרות ויכולת התבוננות עצמית, אך לעתים יכולה להתלוות לזה גם הכשלה עצמית. את מספרת, שהקשר עם הבחור נועד מראש לכישלון. האמנם? הצהרה מסוג זה היא אוטוסוגסטיה, או נבואה שמגשימה את עצמה. אם ידעת שהקשר נועד לכישלון, מדוע המשכת אותו במשך שישה חודשים, ומדוע בכלל התחלת אותו? האם רק בדיעבד הבנת שהקשר סימל בעיה מן העבר הרחוק, או שמא 'השתמשת' בו כדי 'לטפל' בבעיות מן העבר הרחוק, למרות שידעת שהקשר עצמו נועד לכישלון? את מצהירה על בעיות בקשר בעבר, אותן את ממשיכה בבעיות בקשר בהווה, וכן על בעיות בקשר עם הוריך. יתכן ודווקא המודעות העצמית הגבוהה שלך, והנטייה לטיפול עצמי, הן הסיבה להכשלה העצמית החוזרת שלך. אני אכן ממליץ לך לפנות לעזרה מקצועית, שתסייע לך להתגבר על תבנית זו של הכשלה עצמית. בברכת שנה טובה, דרור גרין

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית