תפילה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

08/09/2001 | 20:26 | מאת: רוז

כאמצעי לחיזוק העצמי . התפילה מאפשרת לגבש את העצמי על ידי חיזוק 3 יסודות שעליהם הוא נשען : · המודעות. · הביטחון · הערכים : כבוד וחסד. תפיסה זו נובעת מההשקפה שהאדם נמצא במרכז הבריאה ושהוא ראוי למימושו כאדם מיוחד –כאחד שאין שני לו .מימושנו כאדם איננה רק זכות אלא גם חובה ומותנה בשלושת היסודות לעיל. זהו יסוד של יחסינו עם הקב"ה : מצד אחד הקב"ה ברא אותנו כמטרה בפני עצמה ולא כאמצעי או כלי שרת כל שהוא. הוא אוהב אותנו כאבא שאוהב את בניו ללא תנאים או סייג וכפי שאנו. מצד שני , אנו- כבני אדם- ממלאים את חובתנו כלפי בורא עולם שהיא חובה כלפי עצמנו. אהבתנו כלפי יתברך שמו הינה אהבה של בנים כלפי אביהם שבשמיים אשר מרעיף בהם חום ואהבה יום יום , שעה שעה. אנו מהללים אותו ומודים לו על כל חסדיו ומבקשים ממנו לגמול לנו כל טוב . ההלל וההודיה לקב"ה הינה על עצם בריאתנו כאדם ורצונו שנממש את עצמנו. אולם לא יתכן מימוש ללא חיזוק 3 היסודות לעיל. התפילה הינו האמצעי לחיזוק שלושת היסודות העצמי. (עיין במאמר יהדות ומימוש ערכים). המודעות מהווה השלב הבסיסי בחיזוק העצמי .היא מהווה השלב שלפני ההשלמה והקבלה העצמית שמהווה מרכיב חשוב ביסוד הביטחון. המודעות הינה ידיעה והכרה של הנקודות החוזק ונקודות החולשה שבנו. אם קל לנו להכיר בנקודות החוזק שלנו , קשה ביותר להכיר בנקודות החולשה שלנו. הנקודות חולשה שלנו מהוות בעיקר את הפגמים הנפשיים אשר התגבשו במהלך חיינו : רגשות שליליים כמו כעס ,קנאה,שנאה ,גאווה ,תאווה בלתי מרוסנת ,חרדה ,עצב ועוד… בזמן תפילת התחנון, אנו פורטים את כל אותם פגמים לפרטי פרטים ומביאים אותם למודעות שלנו "חטאנו ,פשענו ,עווינו ,כעסנו...". אין פה שפיטה והטלת אשמה, ישנה הכרה והודאה . הידיעה "שהקב"ה הוא בוחן כליות ולב ואין נסתר מעיניו" גורמת לנו להכיר באותם "חטאים" או פגמים שאף אחד יכול להתגאות שהוא נקי מהם . וכבר הזכרנו שהקב"ה אוהב אותנו כפי שאנו. היסוד הבא הוא הביטחון .יסוד זה הוא קבלה עצמית והשלמה .הוא מאפשר לקבל ולשאת את ייחודנו ביקום בלי בושה ופחד. האמונה בהקב"ה יתברך היא אמונה בעצמנו. כי לא יתכן שהקב"ה ברא אותנו חסרי ישע ואונים. בחסדיו, הוא קבע זכות נצחית למימוש עצמי באופן ייחודי לכל אדם ואדם. זוהי האמונה האמיתית אשר באה לידי ביטוי בתפילת "מודה אני" ,"אלוקי נשמה" ועוד כמה תפילות. אולם יסודות המודעות והביטחון אינם מספיקים לגיבוש העצמי . הם התשתית הרוחנית שעליהם נשען היסוד השלישי : הערכים. הערכים הם כבוד וחסד. כבוד הוא לזולת ,דהיינו להכיר בזכותו של הזולת לממש את עצמו מבלי לוותר על זכותנו אנו. כבוד לזולת זה לא להשפיל ,לא לשקר , לא לפגוע ,לא לגנוב ולא לגרום לו שום רע. חסד זה לתת ,לעזור ,ולגמול חסד. שני הערכים מוצאים את ביטויים המלא בפסוק :"ואהבת לרעך כמוך". הערכים מתווים את פעילויותינו ונותנים משמעות למימוש העצמי (ראה עידון הדחף התפשטות העצמי) . הם מפרידים בין הרגשות למעשים .דהיינו למרות שקיימות בקרבינו רגשות עזים ושליליים כמו כעס וכו' ,קבלה ומימוש הערכים מאפשרים לנו לפרוק את המטען המזיק שבאותם רגשות ,לעדן את הדחף התפשטות העצמי ולתת לאנרגיות הנובעות ממנו לזרום ולהניע אותנו בצורה האופטימלית. התפילה היהודית מדגישה את "קבלת עול מלכות שמים" או במילים אחרות קבלה ומימוש הערכים ב"קריאת שמע" הנאמרת 3 פעמים ביום. שלושת היסודות :מודעות , ביטחון וערכים מתחזקים מדי יום על ידי התפילה ומאפשרים לאנרגיה העצבית שמקורה בדחף התפשטות העצמי לזרום להניע אותנו בשלווה במקום להתפרץ לכל הכיוונים ולהתבזבז , דבר העלול לדרדר אותנו למתחים ,לחרדות ולדיכאון. (עיין גם במאמר מעיקרי תאוריית מימוש הערכים).

08/09/2001 | 20:58 | מאת: סול

אלוהים מת ממזמן אין אלוהים

08/09/2001 | 23:19 | מאת: ויוי

רוז !תודה ! המאמר שהבאת חיזק אצלי את מה שרק חשדתי שזה כך ... שלושת היסודות . כשהיתחלתי להיתעניין בפסיכולוגיה ,היא תורת הנפש היה משהו שחסר לי , הבנתי שרוחניות ותורה הם הדבר האמיתי שקשור גם בנפש . איזה תפילות עליי לקרא בכל יום ?אפה אפשר לשמוע דברי תורה ? מעויננת בזה לבד עם עצמי בדיקרטיות בצינעה ולא בראוותנות . הורי חזרו בתשובה לפני 8 שנים והיה כזה מהפך בבית הכל הישתנה הלבוש אורח החיים ....רק האופי הנורא נישאר... אני כבר מיזמן לא איתם וילדיי גדולים אך ורוחי הנכאה מושכת לכיוון בצימאון .

08/09/2001 | 23:58 | מאת: מירב

לרוז את טוענת שיש אלוהים . עד לא ממזמן האמנתי . אומנם לא הייתי דתיה אבל באמת האמנתי. ואת חושבת שהאמונה נתנה לי משהו בחיים????????? כיצד תוכלי להסביר לי אסונות כמו מוות של ילדים ותינוקות ??? שהרי הם לא חטאו כיצד תוכלי להסביר לי מוות של אנשים צעירים וטובים כמו דודו דותן שאת חייו הקדיש לעשות טוב לאנשים???????? אם יש אלוהים היכן הוא????????? למה כל הרוע הזה בעולם???????

09/09/2001 | 00:36 | מאת: ענת

רוז, הדברים שכתבת יפים, ואני מסכימה עם רובם. רק תיקון קטן - קריאת שמע נאמרת פעמיים ביום, בתפילת שחרית ובמעריב. במנחה לא אומרים קריאת שמע. שבוע טוב!

09/09/2001 | 01:17 | מאת: רומי

קריאת שמע על המיטה...שמעת על זה???? לכן 3 פעמים ביום חמודה.

09/09/2001 | 16:35 | מאת: ג'נט

תודה לך רוז, הנושא הזה מאוד חשוב לכל יהודי, לדעתי כל יהודי צריך לדעת את שלושת הדברים הנ"ל שציינת וגם לדעת לעשות אותם נכון - במעשים. ובכלל עם כל אחד יחשוב קצת קדימה, יחשוב על העתיד, שזה הוא הדבר הכי חשוב לכולם "העולם הבא" ויתחיל קצת לפחד, ללכת לפי מה שנתנו לנו מלמעלה, אז אולי המצב שלנו כאן במדינה היה נראה אחרת. הרי כל מה שקורה יום יום לדעתי , וזה נכון שזו היא דוגמא , רמז אחד גדוך לכולנו. שאנחנו היהודים צריכים ללכת בדרך אחת והשתפר לטובה. למרות שאני לא רואה את זה בקרוב - זה פשוט לא יאומן, אני עוברת כרגע מהפך בחיי, חוזרת בתשובה והייתי מאוד רוצה שכל הסובבים לי יהיו גם בכיוון הזה, זה קשה שאין לך "גיבוי" מהצד השני , אבל בכל זאת אני החלטתי שזו היא הדרך, ואמשיך בעזרת ה' עד סוף חיי בדרך זו!!!.

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית