שאלה לאנשי המקצוע בנוגע להיפנוזה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

30/08/2001 | 21:55 | מאת: אורית ארנון

האם כל אדם ניתן להיפנוט? האם זה טיפול יעיל בחרדה ודכאון או בתופעות קשות של אבל המלווה בחרדה ודכאון? האם היפנוזה היא דרך יעילה למצוא מקורות לבעיות בעבר? האם היפנוזה מסוכנת?

30/08/2001 | 22:27 | מאת: ד"ר אורן קפלן

אורית שלום. אנסה לענות לפי שאלותיך: > > האם כל אדם ניתן להיפנוט? הדעות חלוקות לגבי זאת. עומק ההיפנוט שונה מאדם לאדם והיפנוזה פורמלית משפיעה על 80 אחוז מהאנשים. עם זאת, גם ה 20 אחוז הנותרים יכולים להיעזר בהיפנוזה, לא בהכרח בגישה הקלסית שלה. > האם זה טיפול יעיל בחרדה ודכאון או בתופעות קשות של אבל המלווה בחרדה ודכאון? תופעות נפשיות קשות דורשות בד"כ טיפול ארוך ויציב שנותן למטופל מצד אחד מקום להישען עליו בתהליך ומצד שני אפשרות לעבד את הקשיים. היפנוזה היא טכניקה ומשתמשים בה בסוגים שונים של טיפולים, קצרי מועד וארוכי מועד. אין מניעה להשתמש בהיפנוזה גם בטיפולים בחרדה ודיכאון ויש על כך ספרות. אגב, יש הבדל משמעותי בין נושא החרדה ונושא הדיכאון וכל אחד מהם דורש התייחסות נפרדת. >האם היפנוזה היא דרך יעילה למצוא מקורות לבעיות בעבר? לא בהכרח. המיתוס של חזרה אל העבר דרך היפנוזה הוא יותר נושא לסרטים וספרים. יש בהחלט טכניקה היפנוטית לחזרה בגיל בזיכרון, אולם מחקרים חולקים האם מדובר באמת בשחזור אמיתי של זיכרון או שזו בעצם יצירה מחדש בהווה שמשופעת מהאסוציאטיביות המוגברת במצב ההיפנוטי. >האם היפנוזה מסוכנת? לא אם היא מבוצעת על ידי איש מקצוע מיומן. בברכה ד"ר אורן קפלן

30/08/2001 | 22:57 | מאת: אורית ארנון

תודה על התשובה המפורטת. יש לי עוד שאלה אחת - אם היפנוזה לא נועדה למסע אל העבר - מהיא בעצם היפנוזה?

31/08/2001 | 22:34 | מאת: ד"ר אורן קפלן

אורית שלום היפנוזה הוא מצב תודעה מיוחד שניתן באמצעותו להאיץ תהליכים טיפוליים מסויימים. הדבר יעיל בהחלט לטיפול בבעיות חרדה מסוגים שונים. הטיפול בחרדה נעשה בשיטות הפסיכולוגיות הרגילות לטיפול בחרדה אך בשל המצב ההיפנוטי השפעתו חזקה יותר. בעיקרון ניתן להפעיל את אותן שיטות גם בלי ההיפנוזה. בעבודה בהיפנוזה נוספים מספר מרכיבים לטיפול וחלקם כולל בהחלט גם טכניקות של הרפיה. במצב ההיפנוטי יכולת האסוציאטיביות גבוהה יותר ולכן הוא גם סוגסטבילי (בר-שיכנוע) יותר. בהיפנוזה וגם לא בהיפנוזה, ככל שהחרדה או הבעיה הנפשית ממוקדת יותר בנושא, תחום, זמן, מקום וכו', הטיפול יותר יעיל ויותר מהיר. ככל שמדובר בתופעה רחבה המשפיעה על תחומי חיים רבים, כך הטיפול דורש יותר זמן. אדגיש שחלק חשוב בטיפול ההיפנוטי הוא גם ללמד את המטופל היפנוזה עצמית כך שהוא יוכל להפעיל חלק מהטכניקות בעצמו ויוכל לעזור לעצמו לצאת ממצבי החרדה. השימוש בהיפנוזה נעשה בתחום מגוונים של הטיפול הנפשי, אבל דווקא בתחום המיתוס של היפנוזה כדרך לחזור לעבר ולזכרונות הילדות שנשכחו, הדברים שונים למדי. תיאורו של ניר נכון למדי, אם כי דגש השליטה שונה לדעתי מהאופן שבו ניר תיאר את הדברים. לדעתי בתהליך ההיפנוזה יש שליטה רבה בידי המטופל והתהליך תלוי בנכונותו להיכנס להיפנוזה. בכל טיפול חשוב לסמוך על המטפל ולדעת שהוא מיומן ומוסמך, וכך גם בהיפנוזה. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית