Cbt.....שאלה בבקשה...

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

08/05/2022 | 22:59 | מאת: Yaniv95

שלום דוקטור. לא הסתדרתי איך לשלוח לך דרך צור קשר ,בכל אופן אשאל פה אשתדל בתמציתיות. יש לי ocd ,ושמעתי מפסיכולוגית cbt. שאם עושים טקסים של ה-ocd ליד הילד. או שעושים טקסים של ocd לילד. זה יכול לגרום לו ocd . מחיפוש ובדיקה שעשיתי באינטרנט ככל שידי משגת לא מצאתי שטקסים ליד הילד או שעושים לו ,יכול להיות גורם ל-ocd ,דעות מאוד מעטות ראיתי שמזכירים את המילה טקסים כגורם מעלה סיכון. יותר ראיתי שחוויות טראומיותיות ,או לחץ רב יכול לגרום לילד לפתח ocd. ( אם בכלל יש לו נטייה גנטית לכך). לצערי הרב אני לא נשוי עדיין ורק הפחד שטקסים שאני עושה לפעמים ,יגרמו לילד שלי ocd זה מרתיע אותי מלהתחתן. האם אתה דוקטור שמעת שזה נכןן? שטקסים ליד הילד או לילד יכולים לעלות את הסיכון ל-ocd לפי הגישה לפחות של ה-cbt? האם יש מחקרים על כך? אשמח בבקשה לעזרתך . תודה רבה

שלום יניב, נשמע לי שכל העיסוק הזה הוא חלק מה-OCD. עד לא מזמן היה ה-OCD נחשב כחלק מהפרעות החרדה. כיום מצאו לו מרכיב גנטי והוא 'קיבל' קטגוריה נפרדת. הסיכוי לכן קיים, לא בגלל הטקסים בנוכחותו, אלא מעצם קיום ההפרעה, אבל זה לא אמור למנוע הבאת ילד או יצירת קשר. בכל מקרה - טוב שאת המטפל בבעיה. אודי

12/05/2022 | 03:14 | מאת: Yaniv95

תודה דוקטור. אני יודע שיש ל-ocd רכיב גנטי. אבל על מנת שההפרעה תתפרץ היא זקוקה לגורם סביבתי. ואם לבן שלי יהיה את הרכיב הגנטי הזה, אז אני חושש שאם אעשה טקסים לידו אז תתפרץ לו ההפרעה? אם זה לא היה תלוי בהתנהגות שלי אם תתפרץ לו ההפרעה או לא, אז לא הייתי בדאגה. אבל זה שבכל פעם שאעשה טקס לידו תעבור לי מחשבה מלחיצה שאני עושה נזק לבן שלי שאני יכול לגרום לו ocd ,זה פשוט מלחיץ ומונע ממני להתקדם😔. ובכלל ה- "ספק טקסים" הכי מלחיצים , כמו כל מיני חששות למינהם ,שיתכן והם טקסים. ואני אחשוש אם לשאול את הבן שלי כל מיני שאלות ,מהחשש אולי הם שאלות טקסיות ואני רק מזיק לו. אז השאלה שלי העיקרית אליך בבקשה דוקטור. האם טקסים ליד הילד או לילד הם גורם סיכון סביבתי לפתח לילד את ההפרעה? האם יש לזה הוכחה מחקרית? כי אני קראתי ברוב המקומות באינטרנט שעיקר הגורמים הסביבתים שמגבירים סיכון , זה בעיקר לחץ ברמה גבוהה . או כל מיני אירוע טראומה למינהם. אולי 2 מקומות באינטרנט ציינו את הטקסים ליד הילד ,כחלק מהגורמים סביבתים שמעלים את הסיכון. ולא יודע אם בכלל לאותם מקומות "שציינו את הטקסים כמגביר סיכון" יש הוכחה מחקרית על כך.? אנא אשמח בבקשה ממך שתיישב את דעתי על מנת שאוכל להמשיך להתקדם לעבר הקמת בית. תודה רבה

שלום יניב, כתבת נכון - זה הלחץ. אתה צריך לטפל בלחץ שלך מפני הטקסים. חרדה מתמשכת של הורה היא גורם סיכון. מבחינה זו - הבעיה אינה בטקס עצמו, אלא במה שהוא מביא או מה שמביא אליו. אודי

12/05/2022 | 23:27 | מאת: Yaniv95

אהבתי ממש לשמוע את התשובה שלך. הגיונית לחלוטין. רק את סוף המשפט לא כזה הבנתי- הבעיה אינה בטקס עצמו, אלא במה שהוא מביא או מה שמביא אליו" מה התכוונת לדייק במה שכתבת "שהוא מביא או מביא אליו"? וכמו כן אם אני מבין אותך נכון ,גם אם אעשה טקסים כל עוד שאשתדל לא לשדר לחץ עם הטקסים , אז בעצם אין בעיה בטקס עצמו. כגון שאני חוזר ואומר לבן שלי. "האם נעלת את הבית" ואומר לו את זה כמה פעמים. כל עוד שאני לא משדר לחץ מהטקס" וגם לא משדר לו שאבא יכעס מאוד אם השארת את הבית פתוח. " כך אני לא מכניס את הילד לחרדה שהבית ישאר פתוח. אז הטקס עצמו כמו "בשאלה הזאת" ,לא אמור להיות גורם לסיכון לפתח לילד את ה-ocd. האם אני צודק? בקיצור אם הבנתי נכון ,אז וואלה עכשיו אני יכול להבין את ההיגיון . תודה לך🙏🙏🙏

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית