תרופות חלופיות (גם אם אינן בסל הבריאות)

דיון מתוך פורום  בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס

05/05/2018 | 17:54 | מאת: תרופה או טיפול חלופיים

מי שלא מומלץ לגביו טיפול בתרופות מסוג בפוספונטניים על רקע של בעיות לסת כרוניות, שמעקרן פוגעות גם בשתלים ובעצם, כמו דלקות סביב השתלים שחוזרות ונשנות שלא ניתן לעכב טיפול פולשני מיידי לעת הופעתן, .שלרוב בכלל מסתיימות בעקירה בהולה של השתל ואז כמובן השתלה מחדש.... ברור שזהו סבל לא מתוזמן, מה גם שאיני יכולה לצפותו מראש ....לעולם איני יודעת מתי אזדעק לסיוע רפואי של מומחה פה ולסת, אבל זה קורה לפחות פעמיים בשנה ואו יותר מרגע שהתחיל מחדש טיפול שיקומי. (כך מצבי כ- 20 שנים) בכל אלה אני מאובחנת בצפיפות עצם נמוכה. במיוחד, כבר 30 שנים, אומנם ללא הפרעות שלד או תנועה. בכל אלה אני מתעניינת איזו תרופה שלא מהווה איום על עצם הלסת יכולה לתמוך בחיזוק צפיפות העצמות. שלא תמנע או תסכן אותי בנמק הלסת, ואו שניתן ליטול ממנה במקביל לטיפולי לסת שהם בדרך כלל פולשניים. אנא, בכל לשון של בקשה, אל תשיבי לי שזה סיבוך נדיר, שכן הוא לא נדיר בכלל לגבי מי שהם מטופלים כרוניים, ובכל מקרה החיים לא נעשים זולים אם סיבוך הוא נדיר, משמע אף אדם סביר אילו היה במקומי גם לא היה לוקח עליו סיכון שכזה.

שלום רב, לא ניתן לקבו טיפול מתאים ללא בדיקת חולה והתייחסות לבדיקות רלוונטיות והסטוריה רפואית. באופן כללי- טיפול באביסטה ובפורטיאו לא מעלה סיכון לנמק בלסת. אך לתרופות אלו ישנן מגבלות אחרות, ויש לדון עם רופא המטפל על הטיפול התרופתי המתאים ביותר. בברכה, דר ילנה סיגל

06/05/2018 | 21:14 | מאת: תודה

תודה רבה לך על המידע אגב אורחה, לא התכוונתי לקבוע לעצמי טיפול כפי שלכאורה עולה מתגובתך אליי. בוודאי לא דרך הפורום. נכון לעכשיו אני במיטבי ואיני רואה צורך רפואי ענייני לעת הזאת להיגרר לטיפולים שמקופלים בהם כל מיני סיכונים בפירוש מפחידים. ככלל, אני בגישה שככול שמדובר בתרופות שמייצרות סיכונים יש לשקול סיכון מול תועלת או האם בכלל מדובר בצורך רפואי בלתי מתפשר.,כלומר לבחון את מידת הנחיצות של השינוי המבוקש מול הסיכון שהתרופה מייצרת. בכל אופן תודה גדולה לך..

שלום רב. א. אין תרופות ללא תופעות לוואי כלל, לכן את צודקת ויש תמיד לשקול תועלת הטיפול מול סיכון שבו. ב. האוסטיאופורוזיס מאופיינת בסיכון מוגבר לשברים, והתרופות מונעות שברים או מפחיתות סיכון לשברים. לכן אני מציעה לך לדון עם רופא לגבי סיכונים שלך לשברים ובהתייחס לנתון זה- להחליט על אפשרויות טיפול. בברכה, דר ילנה סיגל

14/05/2018 | 07:19 | מאת: תרופות חלפיות

המחקר מעלה שנשים שלהן צפיפות עצם נמוכה מתחת למינוס שלוש, באופן פרדוקסלי ואו בניגוד להנחת העבודה של המחקר דווקא הן מי שלא מעורבות בתאונות בהן שבירת עצמות. מכל מקם אמי מסתייגת מטענת רופאי קופת חולים שאם למשל אני אפול.....? שאלתי למה פתאום שאפול? ענו לי "למשך בור בכביש" (???) נדמה לי שעליהם לטפל בסוגיות שכאלה באמצעות הרשות המקומית ולא ע"י מתן תרופות..... זה כבר קרוב ל- 30 שנים שאני מאובחנת במינוס 3.3 ו/או מינוס 3.2 . מעולם לא חוויתי שבר, ולא כאבים מסוג כלשהו , גב, כתפיים, רגליים וכדומה. אני זקופה ללא עקמת או גיבנת. בבירור רפואי פרטי הוסבר לי ע"י מומחים מהשורה הראשונה במדינה. וכנראה גם ברמה בינלאומית. שצפיפות עצם קבועה נמוכה במיוחד כמו אצלי שלא משתנה,מאופיינת אצל נשים דקיקות ואו זעירות וזו בפירוש לא מחלה אלא תכונה גנטית. הם חולקים על המודל הקיים בעניין אבחון מחלות השלד, וטוענים שזאת לא מחלה, ואין לתת תרופות בגלל "בור בכביש", או למשל התמוטטות מבנה... או תאונות דרכים שעניינן בכלל אחריות המשטרה בשל עבירות על תקנות התעבורה של המשתמשים בדרך.. לטעמם הגם שנשים זעירות הן עדינות יותר כל עת שאין להן הפרעות תנועה או שלד, יש להתייחס אליהן כבריאות. מה דעתך?

שלום רב. א. שבר אוסטיאופורוטי הוא שבר בתוצאה מנפילה מגובה עמידה או ללא חבלה. שבר עקב תאונת דרכים או התמוטטות מבנה לא נחשב שבר אוסטיאופורוטי ולא דורש טיפול בתרופות נגד אוסטיאופורוזיס. ב. אני שמחה שלא היו לך שברים. ג. צפיפות עצן נמוכה גנטית גם מהווה סיכון לשברים, במיוחד בגיל המעבר. ד. החלטה על צורך בטיפול תרופתי או מניע מטיפול תרופתי- היא החלטה שמתקבלת אך ורק בפגישה עם רופא, ולא דרך הפורום. בברכה, דר ילנה סיגל

14/05/2018 | 16:09 | מאת: תרופות חלופיות

המומחה אמר לי מפורשות ש"בור בכביש" זה לא מחלה (על אף שלכאורה מפגע שעשוי לגרום למעידה מגובה עמידה) , ואין שום הצדקה במקרה שלי ליטול תרופות שעשויות להיות לגביי מסכנות חיים. עוד הוא אמר ש"צפיפות העצם" זאת לא מחלה בשום מקרה, ויש להתייחס אליה רק אם ואו במידה שיש מחלות רקע שעשויות לגרום למעידה כתוצאה מאיבוד שיווי המשקל, למשל מחלת הנפילה, או פרקינסון וכדומה, או הפרעות שלד .. עוד טען בלי שבכלל שאלתי, שאין הוכחה חד משמעית שמניעת התהליך הטבעי של פירוק והתחדשות העצם, כלומר מניעת פירוקה, תורם לחוסנו של השלד,. רוב הנפגעות ממעידה הן נשים שקבלו תוסף מסוג ביספוספונטים. ואין בכלל רישום של שברים לגבי מי שלא נטלו מהתרופות. בשורה התחתונה הוא הרגיע אותי ואמר שאני בריאה ואין לי מה להיגרר להפחדות של רופאים שלא יודעים לחשוב.

שלום רב, ברצוני שוב להדגיש שהפורום לא מיועד למתן יעוץ אישי בטיפול, ואני לא ממליצה לך אישית על נטילת אף תרופה. החלטה על טיפול תרופתי מתקבלת אך ורק בפגישה עם רופא פנים מול פנים, תוך דיון מעמיק על כל תרופה. בברכה, דר ילנה סיגל

16/05/2018 | 18:36 | מאת: דינה כץ

שלום אני מאובחנת אוסטיאופורוזיס קרוב ל 10 שנים. במינוס 2.8. ניסיתי רוב התרופות הקיימות למחלה. מכל אחד היו תופעות לווי קשות. הפסקתי את התרופות מייד כאשר הופיעו הסיבוכים. מפרוליה -התרופה האחרונה שלקחתי -הסיבוכים ( כאבים בלסת) הגיעו בזריקה השניה . לא היו לי כאבים בשלד ולא השברים. יש לי עקמת קלה ואיבוד גובה האופייני לגילי (68) חידשת לי שצפיפות העצם הנמוכה היא תכונה גנטית ולא צריך לקחת תרופות. כנראה שהגוף רמז לי בתופעות לווי שהתרופות רק מזיקות. הלכתי לפרופסורית ידועה והיא לוחצת להתחיל בפרוליה וטוענת שלא הבחנתי נכון בתופעות הלווי של התרופה. אני מאוד קשובה לגוף ובטוחה שהכאב בלסת היה רק מהתרופה. אבקש ממך את השם של המומחה - רוצה להתייעץ גם איתו כדי להיות בטוחה בהחלטתי לא לקחת שום תרופה. תודה מראש על תשובתך. בברכה.

שלום רב. א. נכון שיא בצפיפות העצם מוגדר גנטית, אך באנשים עם נטיה גנטית למסת עצם נמוכה מגיל צעיר מסת העצם יורדת עוד יותר בגיל המעבר. אני לא יודעת מי אמר לך שלא צריך לטפל במסת עצם נמוכה בגיל 68. ב. כאבים בלסת ככל הנארה לא היו קשורים לפרוליה. ג. לא יודעת אצל מי הית בהתייעצות, אך ההמלצה נראת לי טובה. ד. הפורם לא בא כדי להפנות מטופלים ליעוצים פרטיים. את יכולה למצא באינטרנט את הכתובת הרצויה. בברכה, דר ילנה סיגל

מנהל פורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס