פגיעה כלייתית - כתוצאה מתרופות?

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

07/08/2014 | 09:44 | מאת: רון

לפני כחצי שנה אובחנה בעייה בהרחבת האורטה העליונה. עד אז תפקוד הכליות היה ללא שינוי והקריאטנין למשל היה בסביבות 1.2-1.3. לאחר האבחון של בעיית האורטה התחלתי בנטילת מספר תרופות : קרדילוק (2.5), ציפרלקס (10 מ"ג), ליטורבה (20)ו- טריטייס (1.25). הבדיקות לאחר חצי שנה בנוגע לכליות השתנו מאד לרעה - הקריאטנין עלה ל - 1.52, האוראה עלה ל- 75 (קודם היה 55-60), יחס קריאטנין אלבומין 23 (כאשר כל השנים היה 0) ההמוגלובין ירד אף הוא מתחת לנורמה 12.9 (קודם היה בסביבות 14) והברזל ירד מ - 70 ל- 30. האם יש קשר לתרופות והאם הציפרלקס למשל יכול להשפיע אף הוא על הכליות? תודה

ירידה בתפקוד הכלייתי עלולה להיגרם ממגוון מצבים רפואיים ומטיפולים תרופתיים. תרופות ממשפחת מעכבי ה-ACE כמו טרטייס לעיתים עלולות לגרום להחמרה בבדיקות תפקודי כליות בעיקר בחולים בעלי גורמי סיכון. יש לקחת בחשבון שלקבוצת תרופות זו אפקט מטיב על הכליות ובחלק מהמקרים ניתנות להאטת התקדמות מחלת כליות כרונית. לשם איתור תופעת לואי זו במהלך הטיפול נבדקים תקופתית תפקודי הכליה. במקרה של החמרה בתפקודי הכליה, על הרופא להחליט בנוגע להמשך הטיפול או שינוי המינון עפ"י שיקולי סיכון מול תועלת בהתאם למצב הרפואי. יש לציין כי קיימים תיאורי מקרים על ירידה בתפקוד הכלייתי במהלך הטיפול בציפרלקס ובליטורבה (גם לא משנית לרבדומיולזה- פירוק שריר שאינו תקין), אך הסבירות נמוכה יותר. אתייחס גם לירידה בהמוגלובין, יש לשלול דימום כגורם. תרופות מקבוצת ה-SSRIs כמו ציפרלקס עלולות להעלות סיכון לכך. לסיכום, יש לפנות לרופא להיוועץ עמו בנוגע לצורך בבדיקות נוספות ולהתאמת הטיפול התרופתי.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי