תופעות לוואי ושינוי תרופתי

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

25/09/2017 | 13:19 | מאת: איילה

מבקשת לברר עבור מכר שמקבל לפונקס 400 מ"ג , אטומין 100 מ"ג, קלונקס 2 מ"ג קרדילוק 5 מ"ג, סימוביל 10 מ"ג , דקינט 2 מ"ג לפני כשבועיים קיבל גם נורמיטן 25 מ"ג שהורידו לו בגלל שמקבל במקביל קרדילוק 5 מ"ג והוסיפו לו דקינט 2 מ"ג , לאחר יומיים התחיל להתלונן על דופק מהיר (120 דופק) לחץ דם תקין. כרגע נמצא באי שקט ולא רגוע במצב קטטוני, בקושי מדבר וכל הזמן עייף. הוחל לתת לו לפני 5 ימים תוספת של 0.5 מ"ג קלונקס - סה"כ 2.5 מ"ג קלונקס ליום האם ייתכן שהמצב שנמצא בו כרגע כתוצאה מהשינויים שנעשו לו או בעקבות הטיפול התרופתי שמקבל. יש לציין ששוחרר לפני חודש מאשפוז בבית חולים וכרגע נמצא בהוסטל שבו שוהה כבר מספר שנים. אודה לתשובתכם בהקדם

מפנייתך משתמע שהמטופל היה מיוצב על הטיפול התרופתי הקבוע, וכי תופעות הלוואי החלו רק לאחר השינוי שנעשה בטיפול התרופתי אותו הוא מקבל. ככלל, הופעת תופעות לוואי אשר מתרחשת בסמוך לשינוי בטיפול תרופתי מעלה את הסבירות לקשר בין הטיפול לתופעות (אך כמובן שיכולות להיות סיבות אחרות להחמרה במצב הרפואי). הפסקה של נטילת תרופות ממשפחת ה beta blockers (Normiten) עלולה לגרום לאפקט ריבאונד, בו קצב הלב עולה- במיוחד כאשר הטיפול נפסק באופן פתאומי. חלק מתופעות הלוואי של Dekinet (אשר החומר הפעיל בו הינו Biperiden) הינן שינויים בהתנהגות ואגיטציה. בנוסף, שילוב של התכשיר עם תכשירים אחרים אשר מדכאים את מערכת העצבים המרכזית (כגון Clonex) עלול להחמיר סימפטומים סדטיביים ולגרום לישנוניות, אפאטיות וירידת רפלקסים. שילוב של Dekinet עם תכשירים אנטיפסיכוטיים (כגון Entumin ו Clozapine) עלו לגרום לתופעות לוואי אנטיכולינרגיות ולסינדרום אנטיכולינרגי המתבטא (בין השאר) בעליית קצב לב ובשינויי התנהגות הכוללים בלבול, הזיות, היפראקטיביות ועצבנות. חשוב לציין כי גם בשילוב התרופות ה"קבועות" אשר המטופל נטל לפני השינוי קיים פוטנציאל לאינטרקציות המשפיעות על ההתנהגות ומצב הרוח. ההשפעה האנטיכולינרגית של Leponex ו Entumine עלולה לקדם מצב של דליריום המתבטא באי שקט, הפרעות בהתמצאות והזיות. אינטרקציה זו עלולה להתקדם ל- Neuroleptic Malignant Syndrome, תסמונת המחייבת התערבות רפואית דחופה ומאופיינת, בין השאר, בירידה בכושר התנועה, אי שקט, עלייה בדופק ובלחץ הדם. שילוב התרופות הנ"ל עם Clonex, המשפיע על מערכת העצבים המרכזית, עלול להוביל לדיכוי אדיטיבי של מערכת העצבים ולדיכוי נשימה. נוכל לסכם כי שילובים של תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית ניתנים כאשר התועלת הצפויה מהשילוב עולה על הסיכון מתופעות הלוואי. מדובר בטיפול מורכב וכל שינוי בו דורש הדרגתיות, השגחה וניטור. לא ברור, מה היה מצבו בטרם השינוי ובאיזו מסגרת בוצע השינוי התרופתי. מומלץ ליידע את הרופא במצבו ולהיוועץ עימו על המשך הטיפול התרופתי.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי