תרופות ללחץ דם וכולסטרול

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

20/09/2017 | 13:32 | מאת: ארז

שלום רב אני מטופל באמלו 5 מ"ג , טריטייס קומפ 5/ 25 מ"ג ללוץ דם וליפיטור 10 מ"ג אחת ליומיים לכןלסטרול. האם מי מהתרופות גורמת לנפילות של זקפה או לפגיעה בזקפה ואם כן האם יש לתרופה תחליף? אודה לתשובה

ראשית, יש לציין כי יתר לחץ דם וטרשת עורקים עלולים לגרום לבעיות בתפקוד המיני בשל הפרעה בזרימת הדם העורקית. לא ציינת בפנייתך האם הבעיות בזקפה התרחשו גם לפני תחילת הטיפול התרופתי, אך התפתחות תופעת לוואי בסמוך לתחילת שימוש בתכשיר מסוים מעלה את הסבירות כי ניתן לייחס את התופעה לטיפול התרופתי. ככלל, פגיעה בתפקוד המיני הינה תופעת לוואי שיכולה להיות מקושרת לטיפול התרופתי ביתר לחץ דם. קיימים הבדלים בין משפחות התרופות למשל תרופות ממשפחת חסמי הבטא, משתנים ותרופות הפועלות במנגנון מרכזי מקושרות יותר לתופעות לוואי אלה מאשר תרופות ממשפחת מעכבי האנזים המהפך וחסמי תעלות סידן. התכשיר Amlow, אשר החומר הפעיל בו הוא Amlodipine, הינו תכשיר ממשפחת חסמי תעלות הסידן. Tritace Comp, הינו תכשיר המכיל שילוב של Ramipril- השייך למשפחת ה ACE inhibitor (מעכבי האנזים המהפך) ו Hydrochlorohiazide שהינו חומר משתן. שני תכשירים אלו משמשים בעיקר להורדת לחץ דם. החומר הפעיל ב Lipitor הינו Atorvastatin והוא תכשיר שמשמש בעיקר להורדת רמות כולסטרול. הפרעה בתפקוד המיני (ככל הנראה בשל ה Hydrochlorohiazide), רשומה כתופעת לוואי לא שכיחה של התכשיר Tritace comp בנוסף, מצוינת בעלון תכשירי amlodipine כתופעת לוואי שנצפתה בשכיחות נמוכה. עם זאת, קיים מידע בספרות המצביע על אפקט נטראלי של amlodipine על תפקוד מיני. לא ציינת את מועד התחלת הטיפול בכל תרופה ואת סמיכות התחלת הטיפול לתופעות שתיארת, אך מבין תרופות אלה משתנים מקושרים יותר מאחרות להפרעות בתפקוד המיני. מומלץ ליידע את רופא המטפל ובמידת הצורך להיוועץ עמו על התאמת הטיפול התרופתי.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי