שאלות בקשר לעצירות קשה

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

29/10/2016 | 15:28 | מאת: מרים

שלום רב, מזה חצי שנה אני סובלת מעצירות קשה. עד עכשיו השתמשתי בשמן פארפין. השבוע החלפתי לבניפייבר. השבוע יש לי כאבי בטן קשים בעיקר בשכיבה. האם כדאי לעבור לנורמלאקס ואם כן איך עושים זאת? אולי משמעותית העובדה שלפני 9 חודשים עברתי ניתוח להוצאת מנגיומה מהמוח ואני מקבלת גם תרופות נויירולוגיות כנגד פרכוסים. התרופות הן: למיקטל (75 מ"ג בוקר 25מ"ג ובערב 50 מ"ג) ולוויתרים (1000 מ"ג בבוקר ו-1000 מ"ג בערב.)

עצירות הינו מצב העלול לערב מספר גורמים. לעיתים העצירות הינה אידיופטית, כלומר מופיעה ללא סיבה ברורה לעין, ולעיתים העצירות נגרמת מגורמים מכניים (כגון חסימת מעי), הפרעות נוירולוגיות (כגון טרשת נפוצה ופרקינסון), גיל מבוגר ותרופות שונות. לצד הטיפול התרופתי, רצוי לטפל בעצירות דרך שינוי תזונתי ושינוי אורחות חיים, ולהקפיד על הליכה יומית, שתיית מים מספקת והוספת אוכל עתיר בסיבים לתזונה היומית. לא ציינת את גילך, אך שמן הפרפין אותו שתית לא מומלץ לשימוש בגיל המבוגר עקב העלייה בסיכון לאספירציות וירידה בספיגת ויטמינים שונים. סיבים תזונתיים (דוגמת הבנפייבר) יכולים להוות פתרון קל ויעיל לטיפול בעצירות, אך הם דורשים שתיה מספקת ועלולים לגרום לתופעות לוואי של נפיחות וגזים (יש לשקול עליה הדרגתית במינון). נורמלקס (polyethylene glycol) הינו משלשל אוסמוטי הניתן לרוב פעם ביום, ומתחיל לפעול לאחר שעות/ימים. אין הנחיות מיוחדות בנוגע להפרדה מתרופות. התרופות שציינת שהנך נוטלת, עלולות לגרום לעצירות בשיעור של 3-5%. בפנייתך לא ציינת האם את נוטלת תרופות נוספות והאם ישנן מחלות רקע נוספות העלולות לגרום לעצירות. באם העצירות התחילה סמוך לנטילת התרופות הנוירולוגיות, ייתכן והקשר בין העצירות לתרופה הוא סיבתי, ויש לפנות לרופא לבירור. ככלל כל טיפול תרופתי מלבד הפעילות הפרמקולוגית הרצויה, עלול לגרום לתופעות לוואי. במתן טיפול תרופתי יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול התרופתי מול הסיכון שבתופעות הלוואי. בכל אופן, לעיתים עצירות הינה הסימפטום ולא הבעיה. יש לפנות לרופא לבירור העצירות ולהמנע מלקיחת תרופות ללא צורך.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי