חדש לרנו

דיון מתוך פורום  ראומטולוגיה ילדים

19/11/2014 | 14:11 | מאת: חן

בתי בת 17 מטופלת שנתיים בפלאקווניל מחשש לתסמונת רנו, עשינו את הבדיקות הנדרשות במכון נארה הבדיקה הראתה שהזרימה לא טובה ומתאים לתסמונת רנו. בדיקת צילום חזה בטן תחתונה ועליונה יצא תקין הרופא ביקש גם צילום ושט קיבה והיא לא מוכנה לשתות את החומר וקראה על הבדיקה שהיא לא נעימה ולכן זו הבדיקה היחידה שהיא לא עשתה. האם יש חובה לבצע את הבדיקה הזו? קראתי שיש 2 סוגים של תסמונת רנו איך אוכל לדעת איזה מהם ביתי אובחנה? הראומטולוג נתן לה כדורים בשם וזודיפ וכתוב שזה ליתר לחץ דם ולא לילדים מתחת לגיל 18 האם אין בעיה לקחת את הכדור? מצ"ב בדיקות הדם שיש חריגות MONOCYTES % % 9.30, BASOPHILS 1.68 IGE IU/ML 1181.40, IGG MG/DL 1919.00 IGA MG/DL 287.00 ANA MULTIPLEX POSITIVE ANTI RNP-A AI 6.70 ANTI CHROMATIN AI 6.50

חן שלום, אענה באופן כללי. אכן את צודקת. בגדול, תסמונת רנו נחלקת לשניים. תסמונת ראשונית - כלומר עומדת בפני עצמה ואינה קשורה למחלה אוטואימונית. תסמונת זאת שכיחה יחסית באוכלוסייה, בעיקר אצל נשים צעירות. ומחלה שניונית, כלומר מחלה שהולכת עם מחלות אוטואימוניות אחרות כגון זאבת וסקלרודרמה. באופן כללי ניתן לומר כי התופעה מתרחשת עקב בעיה באספקת הדם לאצבעות הידיים והרגליים, וזאת עקב כיווץ של כלי הדם. הראומטולוג בד"כ ישלול מחלה אוטואימונית ע"י קבלת פרטים מדוייקים אודות התסמינים, ביצוע בדיקה גופנית ולקיחת בדיקות דם. במידה וקיים חשש שהתופעה תתפתח בעתיד למחלה אוטואימונית או שכבר מרמזת על מחלה אוטואימונית - יותחל טיפול, בד"כ טיפול מניעתי כמו פלקווניל במקרים הקלים (כאשר אין תופעות אחרות פרט לרנו ובדיקות מעבדה אכן מרמזות על רנו שניוני). לגבי הטיפול בתופעה עצמה. הטיפול הכי חשוב הוא הקפדה על "פינוק" של כפות הידיים והרגליים, כלומר שימוש בכפפות וגרביים (לא סתם כפפות מצמר אלא כפפות אלא כפפות אטומות - כמו בסקי) והקפדה על חימום. במידה והכחלון בכפות הידיים והרגליים קשה, ו/ או גורם לפצעים או כיבים, בד"כ מתחילים טיפול בתרופות חוסמות סידן כגון וזודיפ. אלו תרופות שמרחיבות כלי דם ומשמשות במבוגרים להורדה של לחץ הדם. אנו הראומטולוגים, נותנים לעיתים, תרופות המיועדות למבוגרים - גם לילדים וזאת על סמך ניסיוננו והמחקרים בתחום. מקווה שעזרתי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

מנהל פורום ראומטולוגיה ילדים