ילדה בת שנתיים שלא מדברת בגן

דיון מתוך פורום  טיפול בהפרעות שפה ודיבור

26/06/2013 | 22:38 | מאת: יעל

שלום, ביתי בת השנתיים נכנסה לפני כחודשיים בפעם הראשונה למסגרת של גן. הגננת הסבה את תשומת ליבי שהילידה לא מדברת בגן בכלל. בבית הילדה מדברת, לא באופן שוטף אך מבטאת את רצונה בדיבור ולא בסימני ידיים. היא אומרת צירופים של 2 מילים (כמו לא רוצה, עוד אוטו, וכדומה) משלימה שירים ונראית לי ברמת התפתחות תקינה לגילה. מה יכולה להיות הסיבה לכך שהיא אינה מדברת בגן בכלל ומשתמשת בעיקר בידיים?

שלום יעל, ישנה תופעה שנקראת אילמות סלקטיבית (Selective Mutism) היא מתאפיינת בחוסר דיבור במצבים חברתיים מסוימים, למרות יכולת דיבור תקינה ומלאה ותפקוד חברתי תקין במצבים חברתיים אחרים. כך שהילדים מדברים עם אנשים מסוימים בלבד, ושותקים בסיטואציות אחרות, גם לחש או הימנעות מקשר עין הן תופעות שעשויות להתלוות להפרעה. הקושי בדיבור במצבים חברתיים נקשר לרב כתגובה לחרדה חברתית ופחד מאנשים ומסיטואציות חברתיות לא מוכרות. בכדי לבדוק אם אכן זהו הקושי של בתך כדאי בשיתוף עם הגננת בגן לפנות לפסיכולוג התפתחותי ולהתייעץ עימו, במקרים רבים הפסיכולוג עושה תצפיות בגן ובוחן את תגובות הילדה בסיטואציות חברתיות מסוימות בגן, מול הגננת והצוות המטפל וכן מול הילדים. ייתכן שעבור בתך הכניסה לגן היא כניסה לאזור זר ולא מוכר וזה בהחלט יכולה לגרום לקושי שהיא חווה. בהצלחה רבה, טופז

מנהלי פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור