ניתוח הסרת כליה מושתלת

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

03/09/2018 | 17:25 | מאת: דני

שלום, אימי בת ה-70 שבה לטיפולי דיאליזה בשנתיים האחרונות לאחר שכליה שהושתלה לפני כ-17 שנים חדלה לתפקד. בשנה האחרונה אושפזה לסירוגין בתדירות גבוהה בשל חום גבוה, שמקורו לפי הערכות כל הנפרולוגים שטיפלו בה הוא בכליה המושתלת; הערכות אלה מבוססות על אינדיקציות שהתקבלו ב-CT (שהראו סימנים לנמק בשתל ולדלקת) וכן מתוצאות בדיקות מעבדה. טיפול אנטיביוטי (ולאחרונה גם סטראודים) הביא בכל פעם לירידת החום, אך כעבור מספר שבועות מסיום הטיפול החום חזר, כריטואל. בעקבות זאת ההמלצה הגורפת של הרופאים היא לבצע ניתוח להסרת הכליה המושתלת. אמי ואני חוששים מאד מהניתוח - בשל המורכבות הייחודית במקרה שלה (כפי שהסבירו לנו הרופאים): * הכליה המושתלת היא בת 17 ויש "הדבקויות" משמעותיות שעשויות להקשות מאד על ביצוע הניתוח * הרניה גדולה (עם סיכון לפגיעה במערכת העיכול במהלך הניתוח) * מצב בריאותי כללי שמוגדר כ"שברירי" בנוסף - התרשמנו כי במרכז הרפואי בו היא מטופלת יש ניסיון מועט יחסית בסוג ניתוח כזה (הוגדר שם כ"נדיר יחסית"). שאלתנו: האם ידוע לכם על מרכז רפואי כלשהו בארץ - או על מנתח מסוים - המתמחה בסוג כזה של ניתוח (או בעל ניסיון משמעותי בתחום)? נציין גם כי לאור סיכוני הניתוח נשקלה האפשרות לוותר על ניתוח ולהסתפק בטיפול קבוע בסטראודים (פרדניזון 20 מיליגרם) שנראה כמדכא את הדלקת וכמשפר מאד את מצבה הכללי (בחודש האחרון), אך קיים חשש מהנזק המתמשך של טיפול זה. תודה מראש

שאלה קשה. אני מניחה שהנושא נדון בכובד ראש בבית החולים בו אימך מטופלת, ולהבנתי למרות הסיכונים הכרוכים בניתוח הוחלט כן להמליץ על ניתוח לכריתת הכליה. טיפול ממושך בפרדניזון 20 מ"ג אכן אינו מומלץ ויכול לגרום לתופעות לוואי מרובות. מנגד, השארת כליה הגורמת למצב דלקתי כרוני גם היא מסוכנת. מבינה את החשש מהניתוח. איני יודעת באיזה מוסד רפואי מדובר ומה הניסיון שלהם במקרים כגון אלה, אולם כדאי לפנות לאחד המרכזים המבצעים השתלות בנפח גדול, להם יש ניסיון רב יותר בניתוחים מסוג זה, ולהתייעץ עם הכירורג המנתח. בהצלחה.

04/09/2018 | 06:04 | מאת: דני

תודה רבה על התגובה, חג שמח ושנה טובה

מנהלי פורום נפרולוגיה