ליכן פלנוס אוראלי

דיון מתוך פורום  רופאי שיניים - מומחים למחלות חניכיים

04/06/2012 | 19:45 | מאת: שירה

שלום. נמצא ואושר בביופסיה כי יש לי ליכן פלנוס בפה. אני מנסה ביאוש למצוא תשובה לשאלה הבאה אודה לך אם תוכלו לעזור לי: הוסבר לי כי קיים סיכון לשינוי ממאיר של המחלה של כ- 1 אחוז. במקומות אחרים כתוב 1 אחוז בתוך 5 שנים ובמקומות אחרים סיכון מצטבר כולל (lifetime risk) של 1 אחוז. מה באמת הסיכון המצטבר הכולל שהמחלה תעבור התמרה (בממוצע וללא תלוי צורה קלינית) וכיצד ניתן לדעת זאת כאשר כל המחקרים שנעשו היו מוגבלים בזמן? תודה רבה רבה!!!! שירה

שירה שלום אכן ליכן פלנוס הינו בעל פוטנציאל לעבור התמרה סרטנית אך הסיכויים לכך אינם גבוהים בהרבה ביחס לאוכלוסיה הכללית. יש לציין כי המחקרים השונים מראים וריאביליות גבוהה מבחינת טווח הסיכון. ככלל מדובר בסיכון העומד על כ 1-2% בחולי לין פלנוס באופן כללי, כשבדרך כלל נשים נמצאו בסיכון גבוה יותר. יש לקחת בחשבון שהמחקרים השונים נעשו באוכלוסיות מרקע אתני שונה ובגילאים שונים עם תקופות מעקב משתנות. כמו כן לסוגי ליכן פלנוס אטרופי ומכוייב יש נטייה גבוהה יותר לעבור התמרה. בסופו של דבר מחקר קליני נותן לנו סטטיסטיקה שאינה "נקיה" לחלוטין ולכן קשה לקבוע רמת סיכון באופן מדוייק. אני ממליץ לך להיות במעקב תקופתי של רופא מומחה לרפואת הפה או כירורג פה ולסת, מקובל גם לקחת ביופסיה פעם בשנתיים בכדי לזהות סמנים להתמרה סרטנית. אל תזניחי את הנושא, אך מצד שני אל תלחצי יותר מדי מהמצב. מעצם הידיעה שאת בקבוצת סיכון וע"י מעקב קפדני יש ביכולתך לאתר שינויים מוקדם יותר ובמידת הצורך לטפל בצורה מהירה ויעילה יותר במידת הצורך, וזהו למעשה יתרון מסויים ביחס לשאר האוכלוסיה שסיכוייה לחלות בסרטן הפה אינם נמוכים בהרבה ביחס אליך. תרגישי טוב ושמרי על בריאותך ד"ר ערן גבאי

05/06/2012 | 17:01 | מאת: שירה

ראשית אני חייבת לציין שמעולם לא קיבלתי תשובה רצינית כזאת. אז תודה מקרב לב! שנית, ברשותך רק הבהרה לדבריך: האם הסיכון של1-2 אחוז זה הlifetime risk (כמו שלדוג 12 אחוז סיכון לחלות בסרטן השד) או שמה הסיכון הנל מתייחס לתקופה קצרה יותר? ומה הסיכון הספציפי של הסוג האטרופי האם הוא גבוה מ2 אחוז? תודה תודה תודה!!!

מנהלי פורום רופאי שיניים - מומחים למחלות חניכיים