טיפות בדיכאון מג'ורי עמיד

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

03/10/2020 | 09:48 | מאת: גיל

שלום אני בן 60 סובל משנות ה 20 מדיכאונות מג'וריים שתוקפים אותי ידי פעם. הדיכאון הינו עמיד עפ'י אבחנה. אני יודע שאין טיפול מותאם ספציפי למתואר לעיל. אשמח לחוות דעת כללית תודה גיל

03/10/2020 | 19:27 | מאת: מני

ישנם כמה אופציות טיפול לדיכאון עמיד, למשל לנסות תרסיס אסקטמין (טיפול בקטמין), שהראה הצלחה בהרבה מקרים שכדורים אחרים לא עזרו. התופעת לוואי העיקרית שלו - אופוריה. טיפול נוסף המוצע למקרים עמידים, אך שיכול להזיק בזמן הטיפול לזיכרון לטווח קצר (אך לא מזיק באופן בלתי הפיך לפי הידוע לי), הוא טיפול בנזעי חשמל. טיפול יותר קל, שתופעת לוואי נפוצה בו זה כאבי שיניים (לא כאבי תופת, כאבים נסבלים וקלים יחסית וגם לא באופן בלתי הפיך אלא מסתיים עם סיום הטיפול) זה גירוי מוחי מגנטי בtms עמוק (זהו הtms המומלץ ביותר היום). נזעי חשמל יותר מועיל, אך גם יותר מזיק (זיכרון זה קוגניציה, דבר עיקרי מאוד במין האנושי..), ובכל מקרה- חייב לקבל הכוונה פרטית המכוונת במיוחד בשבילך מהרופא המטפל שלך. ישנם עוד פתרונות שלא הזכרתי, והטיפול העיקרי המומלץ ביותר- הוא לנסות שילובי תרופות יחד. הרבה פעמים אחד לבד לא עוזר, ובשילוב- פתאום גם הכדור הקודם נותן הרבה השפעה! כלומר, שפתאום מורגשת השפעתו, אף שגם השפיע קודם כמובן אך לא היה מורגש. כמעט תמיד אין צורך בקטמין (זהו סם מסיבות בעיקרו..) ובמיוחד לא בנזעי חשמל וגם לא טיפול בגרייה מוחית. שילובי תרופות עוזרים ב67% לפחות מהמקרים (כשליש מהמטופלים לכל היותר אינם מגיבים לאף תרופה, לא כולל קטמין אני חושב). בהצלחה ורפואה שלימה, מני.

04/10/2020 | 13:24 | מאת: גיל אלקן

תודה רבה על התשובה המקצועית והמפורטת. האם הקטמין אפקטיבי לזמן ארוך כטיפול מונע או שזה טיפול שצריך לחזור עליו שוב ושוב ? תודה רבה אשמח לפרטי המשיב

04/10/2020 | 19:52 | מאת: מני

באם התכוונת בפרטי המשיב לשם ומספר טלפון, לצערי בשביל לשמור על אנונימיות לא אענה על זה, ובאם אתה מעוניין ליצור איתי קשר - אפשר במייל: [email protected]. אני לא רופא, רק מייעץ זמנית עד למענה של דוקטור חרמון מידע שצברתי מקריאת מאמרים וספרים בתחום הפסיכיאטריה. בנוגע לשאלתך- בשונה מכדורים נוגדי דיכאון אחאים, קטמין זהו טיפול שצריך לחזור עליו תמיד, וזה גם אחד החסרונות העיקריים שלו ששכחתי להגיד. יש אבל הרבה מקרים שאין עניין לחכות לשילוב תרופות וישר פונים לקטמין: במקרה שאין את הכח להמשיך לסבול לתקופה נוספת עד שיתחיל השילוב להשפיע. כל שכן אם יש אובדנות. קטמין מצטיינת בפרט בהורדת אובדנות, אך גם במצב הרוח.

20/10/2020 | 04:55 | מאת: ד"ר יעקב חרמון

תשובה נכונה

מנהל פורום פסיכיאטריה