פולידיפסיה בנוסף לסכיזופרניה

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

03/08/2020 | 11:16 | מאת: דליה

לד"ר יעקב חרמון שלום רב, אחינו חולה סכיזופרניה בן 63 ונמצא בהוסטל ומטופל על ידי שלל תרופות גם כנגד סכרת. בנוסף הוא סובל, תרתי משמע, גם מפולידיפסיה וגם סביבתו סובלת ביותר והדיירים פוגעים בו מילולית כל העת. כל הניסיונות עד היום לטיפול התנהגותי כשלו לחלוטין, והכמויות העצומות של מים שהוא שותה מביאות אותו למצבים של היפונתרמיה. אמרו לנו פעמים רבות מאד שאין טיפול להתמכרות, אבל, האם יש אפשרות כן לשלוט במינונים השונים של התרופות שהוא מקבל על מנת לנסות ולהשפיע על הדחף לשתות, או שעלינו להרים ידיים, ושמה שהיה הוא שיהיה והתופעה הנוראה תמשיך לאמלל אותו ואת סביבתו?

03/08/2020 | 22:23 | מאת: מני

אבקש סליחתך על שאני עונה, למרות ששאלתך הופנתה לד״ר חרמון, מאחר ואני בטוח שיש לי מה לענות ולהציע במקרה המדובר: חייב באופן הכי דחוף שאפשר, כמה שיותר מהר, שהרופא שלו יעשה לו תוכנית איזון תרופות, כלומר- שיעשה לו התאמת מינונים באופן שיקטין ככל האפשר את הפולידיפסיה הנוראית, אשר עלולה חס וחלילה וחס וחלילה - לגבות ממנו את חייו! אני מאמין שבהרבה מקרים ניתן לעבור איזון תרופתי, או להחליף חלק מתרופותיו לאחרות אשר אינם גורמות כזה צימאון גדול. גם אם לא ניתן להקטין מינונים בתרופות הגורמות לצימאון או לטפל בתרופות אחרות בחלק מבעיותיו הרפואיות - אל תאמרו נואש, ותפנו אותו לסדנת טיפול בהתמכרות, באופן אישי או קבוצתי, לפי מה שייעץ הרופא שלו לכם המשפחה; במקרה בו לא ניתן לעשות איזון תרופתי, אזי שתמיד יעזור טיפול פסיכולוגי בהתמכרות (פולידיפסיה היא, ככל התמכרות - בעיה נפשית (המתבטאת גם בפיזית, אך לא להיפך), ועל כן טיפול פסיכולוגי נפשי יעזור בהחלט!), אף שזהו טיפול יותר קשה במידה מסויימת מאשר איזון תרופתי (אשר לתקופה מסויימת, בהתחלה, גם הוא לא קל: יהיו ככל הנראה תסמיני גמילה מהתרופות שגרמו לפולידיפסיה, אך בטווח הארוך זהו עדיף מטיפול פסיכולוגי, הואיל ותסמיני הגמילה הם זמניים, והפסיכולוגי דורש עקביות, אולי לכל החיים, דבר אשר קשה מאוד בכל אדם, כל שכן בסובל מסכיזופרנייה אשר מתאפיינת בין השאר בעקשנות ואי היענות לטיפול...). יתכן שיהיה צורך קודם באיזון תרופתי ולאחר מכן גם בטיפול פסיכולוגי בהתמכרות, אך זה ועוד שאלות רבות יש להפנות, ובקדימות האפשרית - כנ״ל, לרופא המטפל. בהצלחה, וסליחה שאני עונה לפני ד״ר חרמון, זאת מאחר ולא כדאי לחכות עד למענה שלו מפאת דחיפות העניין.

04/08/2020 | 05:24 | מאת: דליה

למני שלום רב, ראשית תודה רבה על על תשובתך המהירה והמפורטת ואכן נפעל כפי שהצעת. האם גם אתה פסיכיאטר?

04/08/2020 | 21:56 | מאת: מני

איני רופא. במקרה המדובר ידעתי מה לעשות, מקריאה ונסיון, ועל כן עניתי, בתקווה שאינך כועסת על העובדה שאני עונה למרות שאיני רופא. קראתי הרבה על נושא ההתמכרות, גם מהסוג שהזכרת. בהצלחה!

05/08/2020 | 05:33 | מאת: דליה

שאלה נוספת: האם תביא לידיעתו של ד"ר יעקב חרמון את תשובתך, על מנת שגם הוא יחווה את דעתו מנקודת ראותו של פסיכיאטר, ברגע שיתאפשר לו?

05/08/2020 | 07:47 | מאת: מני

אה הוא כבר יראה זאת בפורום. אין לי דרך אחרת להביא זאת אליו לצערי, מצטער. פשוט לחכות שיענה בפורום על שרשור זה.

15/08/2020 | 17:06 | מאת: ד"ר יעקב חרמון

אפשר להתייחס לפולידיפסיה כצורה של ocd וכך לטפל בה בהצלחה

מנהל פורום פסיכיאטריה