תרופה עדיפה כטיפול ראשוני???

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

10/06/2020 | 15:32 | מאת: אדם

איך ניתן לדעת עם הפרעות הקשב וריכוז נובעות מחרדה או להפך??? פעם מתייחסים לזה ופעם לזה. הציעו לי תרופות שונות על ידי רופאים שונים במשך הזמן. SSRI (כמו ציפרלקס ולוסטרל) - חרדה. אטנט - קשב וריכוז למודקס - הבנתי שזה למצב רוח מה עדיף לקחת קודם ולנסות לפני האחרים, לאיזה מבין התרופות האלה יש פחות תופעות לוואי ולאיזה יותר.

10/06/2020 | 19:53 | מאת: מני

איני רופא ובודאי שלא אענה לך תשובה אשר תגיד לך מה לעשות, רק מידע כללי שלקחתי מכמה מקורות שעשוי לסייע לך: חרדה אינה גורמת להפרעת קשב וריכוז. חרדה יכולה בהחלט לגרום לקשיים (מדגיש!) בריכוז, אך אינה גורמת להופעת תופעה נוספת הנקראת הפרעת קשב וריכוז (במובנה המלא כהפרעה התופסת מקום לעצמה) אשר אינה קשורה באופן ישיר לחרדה ואינה נפתרת בהיפתר החרדה. כלומר, חרדה עשויה לגרום לרמת מוסחות (-הסחת דעת מכל דבר קטן) גבוהה וכתוצאה מכך, או שלא כתוצאה מכך אלא כדבר בפני עצמו - לקושי בלהיות ממוקד ולהיכנס עמוק לתוך הנושא הנלמד, אך זהו קושי שיהיה בלתי נפרד מהחרדה, כלומר- החרדה תגרום לסוג של ״בלבול״ מסויים, אשר יגרום לסימפטומים שהזכרתי, וכשנפתור את החרדה - אז הגורם המבלבל ומשבש את הקשב וריכוז ייעלם ואז העלמת החרדה תביא איתה, בדרך ממילא - גם ריכוז נורמלי.באם קשיי ריכוז נבעו מהחרדה בלבד ופתרנו את החרדה, לא יתכן שאת הקשיי ריכוז שממנה לא פתרנו. הנ״ל נכון באם המקור לקשיי הריכוז הוא החרדה. כמובן שישנה הפרעת קשב וריכוז שאינה נובעת מחרדה. יכול להיות הפרעת קשב וריכוז ללא חרדות. ישנם גם מקרים בהם יש את שני התופעות, של חרדה ושל קשב, אך שבהם הגורם לחרדות הוא ההפרעת קשב וריכוז, כי הקושי בריכוז ביחד עם ההיפראקטיביות (באם מדובר אצלך בadhd) שבהפרעה זו לפעמים גורם לחרדה, כללית (GAD) או חברתית. לא ציינת אם אתה סובל ביחד עם הקשב וריכוז גם מהיפראקטיביות (adhd), איני יודע אם גם הפרעת קשב וריכוז ללא היפראקטיביות (add) יכולה לגרום לחרדה. בכל אופן, אחד הדרכים, לדוגמה, לבדוק מה נגרם ממה, זה לבדוק מה הופיע ראשון, אך אם הם הגיעו ביחד או שלא ידוע הזמן של כל אחד, חייב לעשות אבחנה - מה גורם למה או שבכלל מדובר בשני הפרעות שהגיעו יחד - אצל איש מקצוע מומחה, למשל בביקור אצל פסיכיאטר.כתבת שכבר היית אצל רופאים, לא ציינת אם הם היו פסיכיאטרים. באם לא, כדאי מאוד שתפנה לפסיכיאטר מומחה, בקהילה או פרטי (ישנם מעלות בזה ובזה אשר לא אפרטם כאן, על מנת להיות ממוקד בנושא שהעלית. באופן כללי הרוב הולכים לזה שבקהילה, באם יש אליו תור קרוב, ורק בשביל חוות דעת נוספת או באם לא מרוצים מהקהילתי- לפרטי). בדיוק כמו בחרדה הגורמת לקשיי ריכוז, גם במקרה הפוך שהחרדה נגרמה מההפרעה של הקשב וריכוז (אשר נראה לי שבדרך כלל החרדה תהיה אז באיחור זמן מה מההפרעת קשב אך אני לא בטוח)- בהיפתר הקשב תיעלם החרדה. יתכן גם מצב שבו שני ההפרעות הופיע בו זמנית אך כל אחד קיים לחוד גם מבלי שהשני יהיה קיים. •באם הגורם לקשב הוא החרדה - מטפלים רק בחרדה. •באם הגורם לחרדה הוא הקשב- מטפלים רק בקשב. •באם הרופא ואתה בטוחים שמדובר בשני תופעות שונות (בין אם הופיעו ביחד או בזה אחר זה)- צריך לטפל בכל אחד לחוד. באם למשל, מדובר בשני הפרעות שונות - צריך לקחת שני תרופות, לזה ולזה, כי תרופה אחת, לדוגמה - רק לחרדה - לא תפתור את הבעיית קשב, אלא רק את החרדה. רק באם החרדה הוסיפה והחמירה את הבעיית קשב, אזי תהיה הקלה מסויימת לקשב אך הבעייה הבסיסית תישאר אך ללא ההחמרה של החרדה. באם מדובר בשני הפרעות שונות וצריך כנ״ל 2 תרופות- אז מערב הרופא בכל אחד לחוד גם את השיקול של התופעות לוואי, אבל אם יש לתרופה של הקשב למשל פחות תופעות לוואי מזה שלחרדה - זה לא אומר שלא לקחת את התרופה לחרדה, אלא צריך את שניהם. מקווה שעזרתי.

20/06/2020 | 21:09 | מאת: ד"ר יעקב חרמון

מקובל עלי

מנהל פורום פסיכיאטריה