אסטמה, GERD, ברונכיאקטזיות

דיון מתוך פורום  מחלות ריאה

27/03/2012 | 10:20 | מאת: יוסי

שלום רב, אני רופא צעיר בסוף הסטאז'. אתמול פניתי עם אימא שלי למומחה ריאות. אמא שלי אובחנה לפני כ-30 שנה עם אסטמה (היא בת 60). אינני בטוח שאכן יש לה אסטמה. היא לא כל כך סובלת מהתקפים של קוצר נשימה, מעולם לא סבלה מהתקפים כאלה. לדבריה בממוצע יש לה "התקפון קטן" פעם בחודש אולי. הבעיה המרכזית של אמא שלי היתה כי סובלת מכיח רב כל חייה, עד כדי הקאות של הכיח. הכיח לעיתים מוגלתי. ב-CT ברזולוזציה גבוהה שביצעה לאחרונה התגלו ברונכואקטזיות בבסיסי הריאה. המומחה ריאות נתן לה חומר מכייח להגברת סילוק ההפרשות ומרשם לאנטיביוטיקה במידה והמצב יחמיר. רציתי להתייעץ בנושא האבחנה של אמא שלי: כפי שציינתי היא לא סובלת ממש מהתקפי קוצר נשימה אלא מכיח רב. בבדיקת תפקודי ריאות שביצעה לפני כחודש התקבלה התשובה הבאה: "נפחי הריאות בגבולות הנורמה, ללא הפרעה רסטרקטיבית, נטייה לניפוח יתר, דינמיקת נשימה עם ירידה בזרימה הנשיפתית במידה קלה. שיפור חלקי לאחר מרחיבי סימפומנות. לסיכום: תפקודי ריאות מדגימים הפרעה חסימתית עם מרכיב הפרך קל" אין לי נתונים מספריים למעט מה שקראה לי בטלפון, אך לגבי FEV1 2.56 MEAS 2.76 PRED 93 M\P% לא ברור לי אם זה לפני או אחרי מתן מרחיבי סימפונות. לסיכום: על פי מה שלמדתי בבית ספר לרפואה לא נשמע לי כאילו מדובר באסטמה ולא ברור לי מדוע קיבלה טיפול במשאף סטרואידים אם התקפי קוצר הנשימה מינימליים וקורים אחת לחודש. החשד שלי הוא שמדובר בברונכיאקטזיות על רקע של רפלוקס קשה, שגם גרם לברונכיאקטזיות (והרי GERD אחת הסיבות החשובות לשיעול כרוני, כיח וברונכיאקטזיות). אמא שלי סובלת מ-GERD על רקע בקע סרעפתי ומטופלת בלוסק. אוסיף גם שאנחנו משפחה אטופית עם אלרגיות רבות. גם אני סבלתי שנים מכיח ושיעול כרוני, אך לאחר טסט אלרגיה גיליתי כי אני אלרגי מאוד לאבק, כעת כשאני על AERIUS אין שיעול ואין כיח. אני כמו אדם חדש. האם ייתכן שגם הבעיה של אימי נובעת מאותה סיבה? כיצד מומלץ להתקדם? טסט אלרגיה? מומחה גסטרו לגבי ה-GERD? ומה לגבי הטיפול במשאף פלקסוטייד? האם יש בו צורך אם התקפי קוצר הנשימה מינימליים וארעיים, בעוד הבעיה העיקרית שלה היא הכיח המרובה? שכחתי לציין שאימי אובחנה עם GERD על רקע בקע סרעפתי מטופלת בלוסק היא פיתחה דלקת במיתרי הקול לאחר טיפול במשאף פלקסוטייד. הא.א.ג חשב שאבקה במשאף גורמת לה לגירוי של מיתרי הקול. ייעץ על הפסקת הטיפול במשאף. האם משאף פלקסוטייד ידוע כגורם לגירוי של מיתרי הקול? האם ייתכן כי הסטרואידים במשאף הגבירו את ה-GERD שגרם לדלקת? האם יש צורך במשאף הסטרואידי אם הבעיה המרכזית היא כיח ולא התקפי קוצר נשימה? אשמח לכל סוג של עזרה\הכוונה. תודה והמשך שבוע טוב!

27/03/2012 | 10:35 | מאת: ד"ר אורן פרוכטר

מחלה ברונכיאקטטית יכולה להתאפיין גם במרכיב חסימתי כדוגמת אסטמה והטיפול הוא כבכל מחלה חסימתית עם מרחיבי סימפונות וסטרואידים בשאיפה.במידה והטיפול במשאפים מקל על תלונותיה של אימך הייתי ממשיך בטיפול זה. גרוי במיתרי הקול קיים אולם נדיר . לגבי הליחה יש צורך בשליחת תרבית וטיפול אנטיביוטי בזמן התלקחות (חום שיעול מוגלתי) בברכת בריאות

27/03/2012 | 10:58 | מאת: יוסי

ראשית, תודה על תשובתך מדוע יש צורך בסטרואידים אם התקפי קוצר הנשימה כה מעטים? נשמע כמו "mild intermittent" שאף הספרות (הריסון) מציינת שדורש רק מרחיב סימפונות על פי צורך. אם כן, מה מטרת הסטרואידים במקרה זה? האם יש לסטרואידים חשיבות בטיפול בברונכיאקטזיות ובכיח? ועוד שאלה אחרונה - האם ניתן לשלוח את הכיח לראות אם מקורו במיצי קיבה (GERD)?

מנהל פורום מחלות ריאה