סטרס וFSH

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה מבוגרים וסוכרת

12/07/2011 | 18:01 | מאת: שירלי

שלום רב, למרות שזה לא פורום העוסק בפריון יתכן שיש מידע רלוונטי ואודה אם תוכלי להתייחס לשאלתי: אני מוצאת לאני בת 43 (ללא ילדים ולכן מאוד מודאגת מהעניין). לפני שנה בביצוע פרופיל הורמונאלי הפרופיל היה תקין ביותר לרבות FSH שהיה 6.5 שזה מעיד על פעילות שחלתית תקינה. בספטמבר טסתי לביקור קצר באירופה, סביבו הייתי נתונה במתח נפשי גבוה מאוד. אז הווסת הקדימה לי פעמיים באופן קיצוני והרופא אמר שאין ביוץ אך המערכת התאוששה לכאורה, הביוץ חזר והמחזורים חזרו להיות פחות או יותר סדירים. כששאלתי את הרופא אם בגין אותה אפיזודה כדאי לבצע שוב פרופיל הורמונאלי הוא השיב כי לא הגיוני שתוך שלושה חודשים הפרמטרים הללו יזנקו. עד לפני חודשיים היה לי ביוץ סדיר לכאורה (מגמה של ביוץ אף נצפתה באולטאסאונד והרופא לא מצא לנכון לבצע לי שוב פרופיל הורמונאלי) כאשר בסוף מאי כשהייתי נתונה במתח נפשי אקוטי ומצטבר שוב טסתי לחו"ל לביקור קצרצר ואז הווסת הופיעה כעבור למעלה מחודש וחצי! (עוד אציין כי במקביל לעיכוב בווסת חלו שינויים פיזיולוגיים: אם עד אז סביב מחזור וביוץ סבלתי מעצירויות קשות, כאבי אגן, מפשעה ווהתנפחות של הבטן - כל אלה נעלמו בבת אחת). בבדיקה הורמונאלית שביצעתי הסתבר כי חלה עליה מאוד דראסטית ברמות ה FSH וה-LH שלי המצביעה על כך שאני בגיל המעבר ומספידה את סיכויי להרות. ידוע לי כי הורמונים רבים מושפעים מסטרס דוגמת קורטיזול, פרולקטין ועוד אך ברצוני לדעת האם נתקלת מנסיונך או בספרות המקצועית בהשפעה של סטרס על ההורמונים LH ו? FSH אני שואלת ספציפית על הורמונים אלה כי טענתם של מרבית הגניקולוגים ומומחי הפריון היא שדווקא הורמונים ספציפיים אלה אינם מושפעים מסטרס. תודה רבה!

שלום שירלי לא ידוע לי על קשר ישיר בין רמת ההורמונים הגונדוטרופינים (FSH LH) לסטרס, אך ידוע שסטרס בהחלט משפיע לרעה על הסיכוי להרות, שהוא גם כך לא גבוה בגילך. מאידך, רמת ההורמונים הללו היא מאד לבילית, כלומר נתונה לשינויים, ולכן תתכן בדיקה תקינה ולאחריה רמה מוגברת ולהפך. לא רשמת את ערכי ה FSH כך שלא אוכל לענות לך ספציפית, אבל כפי שציינתי, בגיל 43 הסיכוי להרות הוא נמוך.ממליצה לך לברר אופציות טיפוליות עם מומחה פריון (תרומת ביצית למשל..) בהצלחה!

12/07/2011 | 19:37 | מאת: שירלי

תודה על תשובתך ועל מהירות התגובה. ה FSH שלי זינק תוך שנה מ 6.5 ל 21 וה-LH ל 21.5 שזה מספיד את סיכויי להרות ואין לי שום עניין בתרומת ביצית. הירידה הזו לוותה בתסמינים פיזיולוגים כפי שתארתי שהופיעו באופן מאוד דראסטי עם עיכוב של חודש וחצי בקבלת המחזור כשמחזור קודם עוד היתה עדות למגמה של ביוץ באולטראסאונד שנראה לרופא תקין לחלוטין ואפילו כששאלתי אותו אם יש מקום לבצע פרופיל הורמנלי עדכני הוא השיב כי אינו רואה הסיבה לכך... השינוי הכל כך דראסטי בתקופה בה הייתי נתונה במתח נפשי אקוטי ומצטבר הובילה אותי לקוות שאולי זה יכל לגרום לכך. אם יש לך מידע שיכול לשפוך אור, אודה לך מאוד.

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה מבוגרים וסוכרת