סטומה זמנית

דיון מתוך פורום  סטומה - תמיכה

14/07/2013 | 20:21 | מאת: לילי

שלום רב, אמא שלי עברה הסרה של גידול ושמו לה סטומה זמנית. היא שבועיים וחצי לאחר הניתוח, לא אוכלת רגיל, מאוד חלשה ורוצה לישון כל הזמן. האם זה תקין? האם יש משהו לעשות נגד הריח? (זה מפריע לה מאוד, כשהיא מרוקנת). בנוסף, כל כמה זמן צריך להחליף את השקית וכל כמה זמן את הבסיס? אם יש לכם טיפים, אשמח לשמוע. היא אינה יכולה להחליף לעצמה ולכן אני מחליפה לה. לילי

14/07/2013 | 23:10 | מאת: ברק

היי, מספר תשובות לפי ניסיוני הדל: בקשר לתזונה - אולי אלו תסמיני פוסט ניתוח כאלו. אם לא - אז סביר שזה לא נורמלי ואולי הרופאים ימליצו על הזנה תוך ורידית (TPN) או משהו אפקטיבי כזה. בקשר לריח - מישהו המליץ כאן פעם לשפוך מעט מי פה לתוך השקית וזה מעט עוזר לריח. לי אישית זה לא מפריע אז אני לא משתמש בזה ולא יודע מה היעילות של זה. בקשר לשינה - יכול להיות שכואב לה באזור הניתוח או שוב בגלל דברים שאחרי הניתוח. אולי כדאי לה לנסות כדורי שינה אם יש לה בעיות מבית החולים עדיין. אני אישית מתעורר בד"כ פעמיים בלילה לבדוק שהשקית לא מתפוצצת לי (קרה לי פעמיים). אומרים שאני מגזים אבל BETTER SAFE THAN SORRY מבחינתי. חוץ מזה אני ישן הרבה יותר טוב מאשר לפני הניתוח. (גם סטומה כביכול זמנית. אליוסטומי) שקיות - היא יכולה להחליף כמה שהיא רוצה. פעמיים ביום או בזמן החלפת הבסיס. לא חושב שיש כללים בקשר לשקית. בקשר לבסיס - כדאי להחליף לדעתי בטווח זמנים לא מאוד רחוקים. אני אישית משתדל להחליף כל 4-5 ימים ולא מנסה להגיע למצב "חייב להחליף דחוף". יש כאן אנשים שמושכים את זה גם 9 ימים שמעתי. לדעתי כדאי לעתים תכופות יותר. אם קשה לה להחליף בסיס או שהיא חוששת להחליף בסיס כי הסטומה עלולה להפריש נוזלים (או יציאות אחרות) תוך כדי ההחלפה אז אני ממליץ לנסות להחליף את הבסיס בעמידה מעל השירותים (אם זה אפשרי פיזית מבחינתה) ואז כל יציאה שתצא תיפול ישר לשירותים ושום נזק לא נגרם לשום דבר. הרבה בריאות :)

15/07/2013 | 00:23 | מאת: ליאב

בהמשך לתשובות של ברק - חזרה לשיגרה תלויה באופי הניתוח, משך התרדמת והתמודדות הגוף. צריך לזכור שהגוף עבר טראומה ודרוש מעט זמן למערכת העיכול לחזור לתלם. - אם אני זוכר נכון, פטרוזיליה מנטרלת ריחות, כך שכדאי לאכול קצת יותר מהרגיל. בכלל, תוכלי לקרוא בלינק הבא הנחיות תזונתיות לבעלי סטומה http://www.rambam.org.il/%D7%9E%D7%97%D7%9C%D7%A7%D7%95%D7%AA+%D7%95%D7%9E%D7%A8%D7%A4%D7%90%D7%95%D7%AA/%D7%A4%D7%A8%D7%90+%D7%A8%D7%A4%D7%95%D7%90%D7%99/%D7%AA%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%94+%D7%A7%D7%9C%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%AA/%D7%94%D7%93%D7%A8%D7%9B%D7%95%D7%AA/%D7%9B%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A8%D7%92%D7%99%D7%94/%D7%A1%D7%98%D7%95%D7%9E%D7%94+%E2%80%93+%D7%94%D7%A0%D7%97%D7%99%D7%95%D7%AA+%D7%AA%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%AA%D7%99%D7%95%D7%AA.htm - שקיות ובסיסים מחליפים לפי נוחות אישית. כל עוד הבסיס שלם וחזק, אני לא רואה סיבה להחליף (אותו הדבר לגבי שקית). אומנם, אם עוברים מספר רב של ימים ללא החלפה, אני חושב שיש להחליף בכל זאת, על מנת לאוורר מעט את העור. אני, למשל, מחליף בסיס כל 4-5 ימים במקסימום (הם לא מחזיקים אצלי יותר). את השקית אני לא מחליף. פשוט שם חדשה כאשר אני מחליף בסיס. בנוגע להחלפה. אם חשוב לך להימנע מיציאות במהלך ההחלפה, מומלץ להחליף בבוקר, כאשר כל התוכן שהיה במעיים יצא כבר לשקית. לעומת זאת, אם רוצים להשיג אטימה מיטבית בין הבסיס לעור, מומלץ להחליף בערב לפני השינה, כך שיהיו מינימום תזוזות לאחר ההדבקה.

מאחלת לאמך החלמה מהירה! האם קיבלתם הדרכה בבית החולים לגבי דיאטה אחרי ניתוח והדרכה מאחות סטומה לגבי טיפול בסטומה? לגבי דיאטה, אחרי ניתוחי מעיים בד"כ לוקח למעיים זמן לחזור לעצמם ולתפקד כראוי. ההתכווצויות לא סדירות וקשה להם לעבד את המזון כפי שהיו מסוגלים לפני. לכן אחרי ניתוחי מעיים מומלצים מזונות שלא מכבידים על הפעולות המכאניות (התכווצות והרפייה) של המעיים, כמו מזונות עשירים בסיבים. מומלץ לצרוך דיאטה רכה-נוזלית דלת סיבים. רשמי בגוגל דיאטה דלת שארית או דלת סיבים ותקבלי פירוט מה היא כוללת. לגבי הריח, תכלס, מה שיוצא מהמעיים הוא בד"כ לא בריח שושנים, והאמת, גם אצל אנשים שמרוקנים את המעיים דרך פי הטבעת, הריח לא משו.. לנו דווקא יש יתרון, אנחנו יכולים לנטרל את ריח הפרשות המעי לפני שאנחנו משחררים אותם לאוויר החופשי ע"י שטיפות מיי פה או מיי חמצן 3% (אפשר להשיג בבתי מרקחת בבקבוקים של ליטר במחיר 26 ¤). אני מצאתי שמיי חמצן הכי יעילים. פשוט להכניס כמות של פקק אחרי כל ריקון ובפעם הבאה אין ריח. ושוב, חשוב, רצוי וראוי להדגיש ולזכור שדווקא לאלה שהולכים לשירותים בדרך הרגילה א-י-ן דרך לנטרל את הריח :) (אי אפשר לשתות מיי חמצן ולצפות שהצואה תצא חסרת ריח p: החלפת בסיס - ההמלצה היא כל 5-4 ימים. אם לא קיבלתם הדרכה מאחות סטומה, או לא קיבלתם הדרכה מספקת, חשוב מאוד ליצור קשר עם אחות הסטומה המחוזית ולקבוע פגישה. יש ליצור קשר עם תחנת האחיות, לספר על הניתוח של אמא ושהיא זקוקה להדרכה של אחות סטומה. אם לא מצליחים לקבל מענה, לפנות לרופא המשפחה. בנוסף, גם אם האחות המחוזית לא ברת השגה, ניתן ליצור קשר עם כל אחת מחברות הציוד - קולופלסט, הוליסטר וקונווטק ולבקש עזרה והדרכה של אחות סטומה. יש להם אחיות סטומה משלהם שמגיעות עד הבית. שירות מאוד נחוץ וחשוב והוא ללא עלות. בהצלחה. בכל שאלה נוספת אל תהססי לפנות אלינו. נשמח לנסות לעזור עד כמה שנוכל.

17/07/2013 | 22:52 | מאת: לילי

תודה לכם על התגובות, עזרו לנו מאוד. ביום כתיבת ההודעה, אמא שלי נלקחה למיון עקב סיבוכים הקשורים לסטומה. טוב לדעת שיש מקום שאפשר לשאול. לילי

מקווה שהכל בסדר....

מנהלי פורום סטומה - תמיכה