התייעצות -חשוב מאוד!!!

דיון מתוך פורום  החלמה מסרטן

25/07/2013 | 10:37 | מאת: סיגי

אימי בת 70 חלתה לפני כ-10 שנים בסרטן השד .עברה טיפולים והחלימה .לפני למעלה משנה החלו להופיע אצלה כאבי מפרקים מפושטים עם עליה ב-crp ןב-esr..לכן התעורר החשד להישנות המחלה או אולי ממאירות אחרת חלילה. פנינו לקבל חוות דעת של שני רופאים ושניהם המליצו בירור אונקולוגי. האחד המליץ לבצע בדיקת c.t חזה בטן ואגן והשני המליץ לבצע בדיקת ct pet. שאלתי היא: מה ההבדל בין שתי הבדיקות ? באיזו משתיהן תהיה עלולה להיות חשופה לקרינה יותר וליותר נזק לגוף? איזו מבין שתי הבדיקות צריך לעשות או נכון ואם בכלל? האם בדיקת mri יכולה להחליף כל אחת משתי הבדיקות הנ"ל? נודה לכם לתשובה מזורזת

בוקר טוב, יש אכן צורך לשלול חזרה של הגידול, אבל זה במפורש לא האבחנה היחידה ואפילו לא הראשונה שבאה בחשבון לפי התיאור שלך- לפי מה שאת מספרת נשמע יותר שמדובר במחלה ראומטולוגית ולא בגידול חוזר- אבל אני לא יודע את כל הפרטים ומדוע דוקא חושבים על הישנות הגידול . מעבר לזה, אם אכן מדובר בבעיות רק בעצמות ולא באיברים נוספים אפשר להסתפק במיפוי עצמות פשוט ואין הכרח לעבור את כל ההדמיות ה"מגניבות" הללו. אבל כאמור- אני לא יודע את כל הפרטים לגבי אמך, ומדוע מי שהמליץ המליץ דוקא CT או CT-PET. לשאלתך- CT PET- היא בדיקת CT הכוללת חוץ מהCT עצמו גם שימוש באיזוטופים. לכן זו בדיקה יותר רגישה מCT רגיל המאבחנת גידולים קטנים יותר, כולל גרורות. היא כרוכה ביותר קרינה, אבל זה לא הדבר שהיה מטריד אותי לגבי מטופלת בת 70, כי נזקים של קרינה מהדמיות מתבטאים שנים רבות לאחר הקרינה, וקרוב לודאי שלאימך יהיו בעיות משמעותיות יותר בגיל 85 מאשר האפקט של הקרנת CT בגיל 70. MRI היא בדיקה טובה, ללא קרינה, אבל היא מדגימה פחות טוב בעיות עצם (ויותר טוב רקמות רכות כמו איברי בטן) מאשר CT. לא כלכך ברור לי מדוע אם הכאבים הם בפרקים, מדוע מבצעים CT חזה בטן אגן או או MRI של חזה בטן אגן, PET-CT- לא שזה רע לעשות את זה אבל השאלה אם זה יתן לנו תשובה למה יש לאימך כאבי פרקים. לכן, ניתן לבצע כל אחת מההדמיות שציינת, או מיפוי עצם. על סמך הפרטים שנתת נשמע לי הגיוני לבצע מיפוי עצמות+ CT חזה בטן אגן- זה יתן הדמיה טובה שתתן לך תשובה על מרבית הספקות שקיימים. יש באמת צורך לשלול חזרה של הגידול, אבל צריך לחשוב גם על מחלות ראומטולוגיות, ואם כל ההדמיות יהיו תקינות כדאי שתפנו לראומטולוג להתייעצות. שיהיה בהצלחה. צחי

מנהל פורום החלמה מסרטן