שאלה

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

04/02/2011 | 02:34 | מאת: אברהם

שלום לד"ר ליבוביץ באולטרה סאונד מצאו לי "סעיף" בשלפןחית השתן. אודה לך אם תאיר את דעתי מה המשמעות והאם זהן פתח לגידול ממאיר כל שהוא? תודה אברהם

04/02/2011 | 20:09 | מאת: ד"ר דן ליבוביץ

שלום לך אברהם. סעיף אינו גידול ולא מצא טרום ממאיר. סעיף הוא חלל נוסף המסתעף מדופן כיס השתן החוצה ומכיל שתן. קיים פתח בדופן המחבר את הסעיף לכיס השתן ולכן שתן ממלא סעיפים. מרבית הסעיפים מתפתחים כתוצאה של איזור של חולשה בדופן כיס השתן בעיקר כאשר כיס השתן שהוא אביר שרירי פועל משך זמן ארוך כנגד התנגדות. (כמו למשך כיס שתן של גבר עפ פרוסטטה מוגדלת). במקרים נדירים יותר סעיפים הם מולדים. בדרך כלל לסעיפים אין משמעות רבה ורובם אינם גורמים לתחושות לא תקינות. עם זאת, הסעיף עצמו אין לו כושר להתכווץ. לכן בשלב של מילוי כיס השתן, שתן זורם לתוכו והסעיף מתמלא. בזמן התרוקנות כאשר כל יתר דופן כיס השתן מתכווצת והלחץ בכיס השתן עולה, שתן זורם מתוך כיס השתן וממלא את הסעיף גם כן. כך נותר מצב שבו הסעיף מתמלא כל הזמן גם בשלב המילוי וגם בהתרוקנות. מצב זה יכול להתבטא בהשתנה כפולה: אדם הטיל שתן היטב כעת והתרוקן, אך זמן קצר לאחר מכן כיס השתן שוב מתמלא (הפעם מתוך הסעיף) ולכן הוא צריך ללכת להתרוקן שנית. בעיות אחרות אפשריות ולא שכיחות כוללות זיהומים ואבנים. למרות שגידולים יכולים להימצא בתוך סעיף, לא מדובר במצב טרום ממאיר ואין נטיה מוגברת להתהוות גידול בתוך סעיף דווקא. שבת שלום, ד"ר דן ליבוביץ

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית