מפרק הירך

דיון מתוך פורום  כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים

25/04/2011 | 17:04 | מאת: דני

שלום. אני בן 46, אובחנתי כסובל משחיקה במפרק הירך (OA). אני סובל מכאבים במפרק הירך בעיקר בקימה מישיבה (גם נמוכה גם גבוהה) ולאחר מאמץ וגם מהגבלת תנועה (צליעה קלה, קושי לצאת ממכונית וכו'). לאחרונה התחילו לי גם כאבים בברך באותה רגל, בעיקר בעליה במדרגות. הוסבר לי ששינוי משמעותי במפרק הירך יכול לבוא רק מניתוח להחלפת המפרק אך כדאי לדחות זאת עד כמה שניתן ובינתיים אפשר לנסות זריקות של חומצה היאלורונית למפרק הירך. מס' שאלות: 1. מה אחוזי ההצלחה של זריקות אלה ולכמה זמן ? האם ניתן לחזור עליהם מדי פעם ? 2. האם יש תופעות לווי לזריקות ? 3. האם מדובר בפעולה רגישה ומי מוסמך לבצע זריקות כאלה לירך, האם כל אורטופד או רק מומחה ? 4. האם קיימים טיפולים אחרים שניתן לנסות לפני הניתוח ? 5. האם הכאבים בברך הם הקרנה של השחיקה במפרק הירך או שמדובר על בעיה נוספת, שהתפתחה עצמאית או כתוצאה מהליכה לא נכונה בגלל הירך ? תודה

שלום רב אני מראש מסייג את תשובתי מכיוון שיש צורך בקבלת היסטוריה רפואית מדויקת כוללת, בבדיקה מדוקדקת, ועיון בבדיקות ההדמיה לפני מתן חוות דעת הזרקות לתוך המפרק נחלקות למספר קבוצות להלן פירוט ההזרקות הזרקות לתוך המפרק. • סטרואידים - תרופות נוגדות דלקת. זריקות סטרואידים משמשות להקלה זמנית בלבד של כאבים (דיפורספן, דפומדרול, הידרוקורטיזון). • חומצה היאלורינית - חומצה היאלורינית היא חומר סיכה הדומה לאחד ממרכיבי נוזל המפרק. נוזל המפרק משנה את הרכבו בתהליך שחיקת המפרק. ריכוזה של החומצה ההיאלורינית במפרק יורדת בתהליך שחיקת המפרק. הזרקה למפרק של חומצה היאלונירית מסייעת לשימון המפרק, מפחיתה את הכאב, מסייעת בשיפור התנועתיות ובגמישות, ותורמת לפעילות אנטי דלקתית במפרק. ישנם תכשירים המופקים מכרבולת של תרנגולת (כגון סינויסק, Synvisc) וישנם תכשירים המופקים במעבדה ואינם מן החי (ארטריז Arthease, אוסטניל Ostenil). הסיכוי לתגובה אלרגית קטן ביותר בתכשירים אשר אינם מן החי. • אורטוקין היא שיטת טיפול חדשה באוסטאוארטריטיס. מדובר בטיפול ביולוגי-טבעי, מחומרים המופקים מגוף החולה עצמו. הטכנולוגיה החדשה כוללת לקיחת דם פשוטה; מהדם הנלקח מופק סרום (נסיוב) המכיל חלבונים שונים שמטרתם לעצור ולרפא את תהליך השחיקה. החלבונים מוזרקים למפרק. אחוזי הצלחה של זריקות מסוימות תלוי בגורמים רבים ביניהם שלב המחלה , ככל שהשחיקה גדולה יותר הסיכוי שהזריקות יעזרו הוא קטן יותר. באם הזריקות עוזרות ניתן לחזור עליהן , חומצה היאלורינית ניתן לחזור כל חצי שנה עד שנה לכל תרופה יש תופעות לוואי מומלץ לקרוא את העלון המצורף לתרופה , ניתן למצוא עלונים אלה גם באינטרנט לגבי הסמכה של רופא זה או אחר –צריך לברר עם משרד הבריאות, רופאים אורטופדים בדרך כלל מזריקים למפרק טיפולים שמרניים לא ניתוחיים למפרק הירך כוללים- 1. פיזיותרפיה ומודיפיקציה של הרגלים o פיזיותרפיה לשיפור טווחי תנועה, חיזוק שרירים והפחתת כאבים. הפחתת עומס על המפרק על ידי ירידה במשקל ותזונה נכונה. מודיפיקציה של הרגלים – להימנע מפעילות מאומצת o עזרים - מקל להליכה מקל ליד הנגדית למפרק הפגוע o אפוסתרפיה -מבוססת על הקניה של תנועות מבוקשות תוך הפחתת העומס על המפרק ושיפור בכאב ובתפקוד המפרק 2. טיפולים תרופתיים א. משחות לשימוש מקומי להפחתת כאבים והגירוי הדלקתי סביב המפרק, חלק מהמשחות ניתן להשיג גם ללא מרשם רופא ב. תרופות הניתנות פומית דרך הפה o נוגדי כאבים ללא מרשם רופא -אקמול, אופטלגין o NSAID's תרופות שאינן סטרואידיות הנוגדות דלקת ובכך מורידות את התגובה הדלקתית סביב מפרק הברך (ארקוקסיה,ולטרן, אטופן, ברקסין, סלקוקס) o תוספי מזון -כונדרטין, גלוקוזאמין לחיזוק מפרק הברך ובכך שיפור בכאבים ושיפור תפקוד המפרק (מגגלופלקס, קוזאמין,סופהרב, ארטריל) שחיקה של מפרק הירך יכולה להקרין לברך , הסברה העומדת מאחורי זה היא שאחד העצבים המתפצל לשניים ומעצבב את מפרק הירך והברך אחראי לתחושה זו של כאב בברך, אך עם זאת יש צורך לברר האם הכאב הוא לא כאב מוקרן מהגב, בנוסף יש לשלול שאין בעיה במפרק הברך עצמו כגון שחיקה של הברך בברכה ד"ר בנימין בנדר

מנהל פורום כאבי ברכיים, ירך ושחיקת סחוסים