חברה טובה שלי

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

12/01/2011 | 04:56 | מאת: החברה

היי, חברה טובה שלי אובחנה כסובלת מ OCD כתוצאה משימוש בסמים (אקסטות,טריפים וכאלה), כרגע היא מטופלת תרופתית אבל עדיין משתמשת בסמים כמו מריחואנה וגראס (לפני השימוש בסמים לא סבלה מאובססיות) היא ממשיכה ללכת לפסיכיאטרית שלה כדי לקחת מרשם לתרופות אבל לטענתה אין שיפור בשיחות היא טוענת שהיא לא מאמינה בשיחות עם פסיכולוגים וכאלה בגלל נסיון כושל שלה בעבר אז גם לא משתפת עימה פעולה היא לא עובדת ולא יוצאת מהבית, חיה על חשבון האמא במהלך השנה האחרונה נכנסת לחובות כבדים של כ60 אלף שקל מחשבונות הטלפון וההוצאות המוגזמות הבעיה שלה היא שהיא מרגישה כל פעם צורך להתקשר למספרים שהיא זוכרת בעל פה מספר לא הגיוני של פעמים ביום וללא סיבה הגיונית מה שמביא למצב שהיא מטרידה אנשים רבים גם אם היא בכלל לא רוצה לדבר איתם ומבינה שהיא לא רוצה אבל בכל זאת מתקשרת שוב זה יוצר מצב מאוד לא נעים עם אנשים רבים שאפילו מאיימים להתקשר ולערב משטרה אבל אלי לדוגמא שאנחנו חברות טובות היא לא מתקשרת בצורה מוגזמת אני מאוד אוהבת אותה ורוצה לעזור לה להתחיל לנהל חיים נורמאלים אבל לא יודעת ממה להתחיל האם יכול להיות שאין פיתרון לבעיה שלה? (ככה היא מאמינה) וככה היא תחיה כל החיים? היא רוצה לשנוות את המצב ותקשיב אני מאמינה לכל דרך שאני אציע אבל אני לא יודעת לאן לכוון אותה נא עזרתך תודה

12/01/2011 | 11:12 | מאת: החברה

שכחתי לציין כמה עובדות חשובות: היא בת 25 כיום לא מתפקדת בכלל,כל היום בבית מתביישת באיך שהיא נראת וטוענת שהיא נראת כמו נרקומנית כי היא רזה לא עובדת ועדיין מעשנת חשיש כל היום כדי לישון ולשכוח מהמצב שהיא נמצאת בו

שלום לחברה, דאגתך לחברה שלך ראויה לציון, והעובדה שיש לה חברה כמוך שתומכת בה מהווה כשלעצמה משאב חשוב שיכול לסייע לה בתהליך ההחלמה. העובדה כי חברתך נעזרת בפסיכיאטר ובשיחות, מצביעה על כך שיש לה אמונה מסוימת (גם אם באחוז נמוך) שהיא יכולה לעשות שינוי בחייה. קודם כל, נראה שיש בעיות חמורות יותר מה- OCD- חוסר תפקוד, תלות באמה והתמכרות לסמים. שימוש בסמים במקביל לתרופות פסיכיאטריות עלול לגרום נזק (אני ממליצה להתייעץ עם פסיכיאטר בנושא), ונראה לי שהדבר הראשון שדורש התייחסות הוא ההתמכרות. להערכתי יהיה קשה לטפל בתחומים האחרים ללא טיפול קודם בהתמכרות. לכן, אני מציעה שתפנה למרכז גמילה (את יכולה לתמוך ולעודד אותה לכך, ואולי גם לגייס את אמה ואנשים נוספים בסביבתה שיפעילו עליה לחץ ללכת לגמילה). כרגע, חברתך מנסה דרך מסוימת לעזור לעצמה, אולם היא עושה את המינימום שבמינימום: הולכת לפגישות עם הפסיכיאטר, משוחחת איתו וכנראה נוטלת גם את הטיפול התרופתי. בדרך זו, באמת קשה מאוד להשיג שינוי כלשהו. יש צורך להסביר לה ששינוי בחייה הוא בהחלט אפשרי (בייחוד לאור העובדה שהיא צעירה כל כך), אך חשוב מאוד שתבין שהיא תצטרך לעבוד קשה כדי להשיג אותו: קודם כל, שיתוף פעולה עם תהליך גמילה אינו עניין קל, ולא מדובר רק בשיחות, אלא בנקיטת צעדים ממשיים להפסיק לאורך זמן את השימוש בסמים. לאחר שהיא תפסיק את השימוש, ניתן יהיה לשלב טיפול פסיכיאטרי שמתאים לה יחד עם טיפול התנהגותי- קוגניטיבי, כדי שהיא תוכל לחזור לתפקוד וכדי לטפל גם ב-OCD. גם כאן יש לזכור, שהטיפול אינו בשיחות בלבד (שכן הן כשלעצמן לא עוזרות), אלא הוא כולל שיתוף פעולה עם משימות שייתן לה המטפל, אשר יעזרו לה בפועל לצאת מהמצב הנוכחי בו היא נמצאת. בכל אופן, כדי לעצור את צבירת החובות באופן מיידי, הייתי מציעה לאמה לנתק מיידית את כל קווי הטלפון שיש לה גישה אליהם. זה נשמע כצעד קיצוני שבדרך כלל נוקטים עם ילדים ומתבגרים, אך מאחר שחברתך חיה כנערה מתבגרת ותלויה לחלוטין באמה, זה הדבר היחיד שיעזור לעצור את שיחות הטלפון בשלב זה. היא יכולה להמשיך לדבר עם חבריה ללא תשלום דרך האינטרנט. שיהיה לכן בהצלחה!

13/01/2011 | 04:17 | מאת: החברה

שרון תודה רבה על המענה המהיר, רציתי רק לשאול גם בשבילי ויותר כדי שהיא תשמע את התשובה אם בגלל שה OCD שלה נגרם מסמים יכול להיות שאין לו פיתרון או אם יש בכלל OCD שאין לו תרופה או דרך לחיות חיים נרמלים איתו? בגלל שהבעיה שלה קשורה לטלפון ולא לנקיון או משהו כזה שקשור רק אליה זה מערב עוד גורמים זרים ומקשה יותר על הסיטואציה והתפקוד היום יומי כמו ריבים עם חברים קרובים וזרים וכו עוד בעיה מאוד עיקרית זה שהיא יותר שולטת על אמא שלה מלהפך ככה שאין אפשרות לנתק את הקו בבית היא מחביאה לה את החוטים של הטלפון אבל היא מוצאת אותם ומחברת שוב לטענתה היא משתמשת בסמים לא כי היא מכורה ואם היא ממש תנסה היא תצליח להיגמל לבד,יש לה פחד מאוד גדול ממכוני גמילה כי בעבר ניסתה להיכנס כמה פעמים ופחדה מאוד מהשהות שם וויתרה, היא מעשנת כי קשה לה לחיות ככה עם ה OCD והיא לא יכולה לנהל חיים נורמאלים אז היא כל היום בבית, לא עובדת ורוצה לישון כי כמה אפשר להיות בחוסר מעש ובחרדות וזה עוזר לה לישון ולברוח מהמציאות שהיא נמצאת בה אם היא תפסיק לעשן לא תצליח לעבור את היום, היא בדרך כלל ישנה ביום וערה בלילה היא אומרת שיותר קל לה להיות ערה בלילה

ככלל, אין דבר כזה "OCD שאין לו פיתרון". ישנם מצבים קשים יותר לטיפול, שמערבים לעיתים הליך כירורגי מוחי (במקרים מעטים), אך נשמע שזה לא המצב אצל חברתך. הבעיה העיקרית שלה היא חוסר גבולות. זה מתבטא גם בהתנהגותה כלפי אמה, גם בהתמכרות שלה וגם בעובדה שהיא לא מוכנה לקחת אחריות על חייה. נשמע שהאישיות שלה עדיין לא בוגרת ולא בשלה מספיק, והיא צריכה לעבור תהליך. ישנן כמה אפשרויות לנקיטת צעדים קצת יותר קיצוניים: מטפל אשר יעבוד עם האם (כן, יש גם הדרכת הורים ל"מתבגרים" קצת יותר מבוגרים) וילמד אותה להציב גבולות לבתה, לא לתת לה לשלוט בה ו"לשבור" את התלות ביניהן (אגב, יכול להיות שזו תלות הדדית). כשהצעתי שהיא תנתק את קווי הטלפון, לא התכוונתי לניתוק החוטים, אלא לניתוק הקו עצמו על ידי חברת הטלפונים- אני באמת חושבת שזהו הדבר היחיד שיעזור בבעיה ספציפית זו בשלב זה. דבר נוסף- אני ממליצה בחום לפנות לשירותי הרווחה ולבקש עבורה עובדת סוציאלית. יכול להיות שהיא יכולה לקבל אחוזי נכות מביטוח לאומי (עקב בעיות נפשיות וחוסר תפקוד), ועובדת סוציאלית יכולה לעזור לה לקבל זאת, וכן לממש את זכויותיה במידה שתקבל. חלק מהזכויות כוללות עזרה בתפקוד בתוך הבית ומחוצה לו. יכול להיות שהפתרון הוא במסגרת מחוץ לבית (ואני מאמינה שיציאה מהבית והפסקת התלות באם יכולות רק להועיל בשלב זה), וגם בכך יכולה לסייע העובדת הסוציאלית. אם את יכולה להראות את ההודעה גם לאם ולא רק לחברה, זה יהיה אפקטיבי יותר. בהצלחה!

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית