פחד לבלוע רוק ומודעות לבליעת רוק

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

28/05/2023 | 22:52 | מאת: מושיקה

שלום רב, מזה כ-3 חודשים אני מפחדת לבלוע רוק (גם אוכל ומים אבל עושה מאמץ). התחלתי טיפול CBT אבל גם הדרישה לבלוע רוק במקומות אחרים מקשה עליי כי אני מצליחה לפעמים רק בחדר במיטה, ופחות ליד אנשים או מקומות אחרים. אני מוציאה רוק לנייר חצי או רוב היום, לא עובדת בגלל זה (כנראה חרדת בליעה ומודעות לרוק). שאלתי היא מה לעשות? מעבר לטיפול cbt ומעבר למיינדפולנס, לעיתים אני קמה עם מצב רוח מבאס או מתוסכלת מהמצב, אני יודעת שלפני כל נסיעה למקום כלשהו עם כמה שאני רוצה לבלוע רוק רגיל, אינני מצליחה. ולפעמים יש חששות להתקפי חרדות או חרדות למיניהן... לפעמים יש לי תחושה שזה לא יעבור ואני מנסה ומשתדלת להיות אופטימית... גם אין הרבה מידע באינטרנט על מה שאני חווה. *אציין שיש לי רפלוקס לפעמים רוק סמיך אבל כשהוא לא סמיך למה אני חוששת לבלוע ?! :( *א.א.ג הכל תקין מהבוקר מתחילה לבלוע רוק באופן מודע ואז במהלך היום מתמודדת עם זה בין אם להוציא לנייר / לבלוע עם תזוזות וחששות. השאלה אם צריך למנוע את הדחף של בליעת הרוק כמה שיותר ואז לבלוע או להוציא לנייר / אם להבין את שורש חרדת בליעה ואז לפרק אותה / מה עוד ? תודה, שם בדוי מושיקה

היי מושיקה, הדרך הנכונה לטפל בבעיה היא באמצעות טיפול CBT, שצריך להיות מותאם אישית. כלומר, המטפל צריך להכיר אובססיות מסוג זה וכן לגלות יצירתיות בטיפול - לנסות טכניקות ודרכים שונות ולא להתייאש. אני לא חושבת שזה הגיוני למנוע בליעה כחלק מהטיפול, בדרך כלל עושים זאת במקרים שיש בליעת יתר (המטופל מתרכז כל היום בבליעת רוק, ולכן בולע הרבה יותר מהרגיל). עדיף, במקרה הזה, להתאמן על בליעת רוק - לשבת עם המטפל/ת ולאורך כל הפגישה לנסות לבלוע רוק בדרכים שונות. אפשר להיעזר במים, סוכריה, מסטיק, לבלוע "על יבש" וכו', עד שמגלים מה עוזר יותר. כמובן, להתאמן על כך גם בבית, בזמנים קצובים. בברכה, ד"ר שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794957

30/05/2023 | 15:42 | מאת: NOT_FOUND

תודה על מענה מהיר! את חושבת שאם כמה פעמים ביום אלעס מסטיק ואבלע את הרוק (אפילו עם תזוזות) זה יכול לשדר למוח אחרת? כי אני לא יודעת כרגע אילו טכניקות יכולות לעבוד, חוץ ממשימות ששולחים אותי. להגיד לי לשתות עם מים ולא להוציא לנייר זה אני עושה בכל מקרה, או כן מוציאה לנייר כשהרוק סמיך. הרי אם אני חוששת לבלוע את הרוק למה שאצליח פתאום ברחוב סתם ככה?

את בהחלט יכולה לנסות את עניין המסטיק. וכמובן שיכול להיות שדברים שתנסי לבד בבית יעבדו טוב יותר ממה שאת מנסה בטיפול. אם תתאמני על כך, למה שלא תצליחי?

31/05/2023 | 13:43 | מאת: NOT_FOUND

למשל לבלוע רוק עם מים בתזוזות או להוריד סטרס באופן כללי כמה פעמים ביום באמצעות מיינדפולנס יכול לסייע עם הזמן? כי גם בנסיעות גם בחוץ גם עם אנשים אני מתקשה לבלוע את הרוק, מפחדת, נושמת לא תמיד טוב. מתאמנת השאלה אם לאורך זמן זה יעזור כי אני רוצה גם להעלים מן הסתם את הפחד לבלוע רוק וגם את המודעות לבליעת רוק.

ככל שתתאמני תתרגלי לזה, וכן - זה אמור להיעלם עם הזמן. מיינדפולנס כמובן לא יכול להזיק. המטרה שלו היא פחות להוריד מתח (זו יותר "תופעת לוואי" שלו) ויותר להתרכז בהווה ללא הסחות דעת.

01/06/2023 | 13:56 | מאת: NOT_FOUND

אני פשוט צריכה להבין שלבלוע רוק זה לא מפחיד ולא מסוכן פשוט לפעמים זה משתלט ואז אני מפחדת לבלוע, נושמת לא טוב, עד שאני בולעת לוקח זמן, מרגישה לפעמים שהרוק עומד לי בגרון ורק עם מים מחליקה אותו... כל מיני כאלה... אני ממש מקווה שזה ייעלם עם הזמן ובקרוב מאוד כי זה תמיד בראש שלי וגם אם אנסה לשכוח מזה, אחזור ואגיד לעצמי "עכשיו אני צריכה לבלוע רוק", ובכללי לא יצא ששכחתי מזה בשלושת החודשים האחרונים. תני לי אופטימיות

זה דבר שנלמד רק דרך ההתנהגות והתרגול, ולא דרך ההיגיון. וכמו שאמרתי, אין סיבה שזה לא יעבוד. תני לזה זמן

05/06/2023 | 19:52 | מאת: NOT_FOUND

אני מתוסכלת כי גם יש לי קשיי בליעה של אוכל. עשיתי גסטרו שאמרו רפלוקס, ועשיתי א.א.ג שאמר שהכל תקין. אם כך למה אני חוששת לאכול? למה לא מצליחה לבלוע? אולי זה קשור לזה שאני לא רגועה באותו רגע? או אולי כי חלק מאוכל עולה לי ומקשה עליי לבלוע? איך יוצאים מזה מרגיש לי שמטפלים אומרים שיקח זמן עד שזה יעבור, שבדר"כ טיפול CBT עומד על 8-12 מפגשים ולעיתים יותר. אבל למה זה מרגיש לי כאילו רוצים למרוח אותי? או אולי לא יודעים טכניקות כראוי? אשמח לטיפים שרון, לדעת אם יצא לך לטפל במקרים כאלה ואם הם יצאו מזה... (חרדת בליעה כנראה). תודה

יכול להיות שהיה מקרה או כמה מקרים שבהם התקשית לבלוע, מסיבה זו או אחרת, וזה הפך לפחד. גם פה, רק סבלנות ותרגול יעזרו. אי אפשר לדעת בדיוק כמה פגישות זה ייקח, מאחר שזה לא מדע מדויק ותלוי בקצב ההתקדמות. ייתכן שקשה לך לתת אמון במטפלים, אולי עקב קושי לתת אמון באופן כללי?

06/06/2023 | 21:44 | מאת: NOT_FOUND

כי בטיפול מסוים אחרי 5 מפגשים בערך אמרו לי שזה OCD והמטפלת בכלל לא טיפה באנשים עם בליעת רוק היא אמרה לי "פשוט תבלעי" וניסתה להבין, ואז התייעצה עם מישהו. אז זה פחות עוזר.. בטיפול הנוכחי מדברים איתי, מנסים להבין את המצוקה הרגשית, שולחים אותי למשימות של להכין לו"ז ולנסות לאכול בעוד מקומות, אבל מרגיש לי שכל טיפול חוזר על עצמו. אין דמיון מודרך, אין מיינדפולנס, חושבים שקל לבלוע רוק במקומות מסוימים אבל זה בדיוק הקטע שהמון מהפעמים אינני מצליחה לבלוע את הרוק מפחד כלשהו - למשל בנסיעה, לא יודעת למה מפחדת לבלוע רוק. אולי כי אני גם לא יודעת מתי הגוף אמור לבלוע את הרוק, הרי זה בלא מודע, וברגע שיש לי קצת רוק או קצת צוברת אותו, אני אמורה לבלוע את הרוק מיוזמתי, זה יוצר יותר פחדים כי אולי זה לא הזמן לבלוע רוק . מה את אומרת? נכון אני כבר 3-4 חודשים עם זה, והסבלנות שלי לא פקעה (על אף שהיו משברים ובמילא אין ברירה) השאלה אם יש אור בקצה המנהרה ואיך מגיעים אליה

דמיון מודרך ומיינדפולנס הם לאו דווקא חלק אינטגרלי מהטיפול. חשוב שהמטפל יידע איך לכוון אותך לתרגל בצורה נכונה ומותאמת לך אישית, וכן תרגול במהלך הפגישה עצמה יכול להועיל. כמו כן, עבודה על אמונות מוטעות (למשל "זה לא הזמן לבלוע רוק" - למה לא?) יכולה גם היא לעזור. בתור טיפ כללי, בכל טיפול CBT שהוא תני לזה מספר מפגשים כדי לראות אם משהו משתנה. אם שום דבר לא משתנה בין פגישות 5-9, אפילו לא שינוי קטן, כדאי לשקול מחדש את צעדייך ואת המשך הטיפול.

07/06/2023 | 19:47 | מאת: NOT_FOUND

כי כשאני חושבת שזה לא הזמן לבלוע רוק אני נושמת לא טוב וגם לא מצליחה, לוקח זמן לבלוע את הרוק. כשאני בנסיעה, כשאני בחוץ, בבית, עושה כל מיני התנהגויות בטוחות - נעזרת בחפצים, זזה, בולעת רוק בעצירה או שותה מים, מתכופפת, כל מיני כאלה. יכול להיות שיש שיפור בכללי (למשל פחות מוציאה לנייר, כן בולעת בדרכים כלשהן) אני גם קוראת מלא באינטרנט אם זה יכול להיות בעיה בבלוטות רוק או משהו כזה, או שזה נפשי. לא ברור לי אם זה פיזי או נפשי!! תודה על המענה אשמח שוב למענה (אני יודעת שאת לא רופאה, אבל ממה שאני מתארת זה יותר פיזי או יותר נפשי? כי כמה בן אדם יכול להיות מודע לרוק ולבליעה שלו מדי יום?) ומי יודע אולי נתראה בקרוב

07/06/2023 | 19:48 | מאת: NOT_FOUND

ועוד משהו- אני בולעת את הרוק לרוב אחרי שאני מעלה אותו ללשון, לפה, זו גם בעיה לדעתי שלא מצליחה להשתחרר ממנה.

אם זה היה משהו פיזי, כבר היו מוצאים משהו בבדיקות. אני מניחה שעשית את כל הבדיקות הרלוונטיות כדי לשלול בעיה פיזית. מומלץ מאוד להימנע מקריאה באינטרנט על הנושא. אף אחד לא יכול לאבחן בעצמו בעיות רפואיות באמצעות קריאה באינטרנט... גוגל הוא לא רופא. ולגבי הדבר האחרון שכתבת, הייתי מנסה צורות שונות של בליעה, כאשר הרוק או האוכל ממוקם בנקודות שונות בפה.

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית