אתגר בענין השינה שגרם עסק ןכללים סביב השינה ולעתים כפיתיות

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

23/03/2023 | 14:37 | מאת: צבי

צהרים טובים. יש ל פחד לא להירדם בלילה וזה גורם לי דחף שכל יהיה מסודר לפני השינה. לפני כעשור הייתי נער לא נרדמתי לילה ולמחרת היה לי דאגה כל הזמן מהעייפות, בשנים שאח"כ זה קרה לי עוד כמה פעמים, ןזה יצר לי ענין סביב השינה, גם שותף שהיה איתי בחדר שנחר והפריע לפעמים גרם לזה. היה לי עוד שותף בחדר שתקופתו הדבר החמיר כי הוא היה מתעורר מכל תזוזה, וכשהייתי לדוגמא מרגיש צורך להתפנות הייתי שוקל בדעתי אם לצאת, ורק אחרי זמן הייתי יוצא. ובעוד שאחרים לא עושים דרמה וענין גדול מהשינה, זה יצר לי עסק סביב השינה. עם השנים ובתקופות שונות מהפחד שלא להירדם, נוצרו הרגלים מוגזמים ביחס לשינה כגון: חושך שמיכות מסוימות, חובה להתקלח וכו'. גם נהיה כפיתיות בתקופות מסוימות לבדוק כל דבר מספר פעמים כגון דלת חלון. עם הזמן גם התחלתי ללכת לשירותים מספר פעמים, ולהתפנות בשיטות שונות ומשונות, מתןך צורך לרוקן הרבה את הגוף שלא יפריע בשינה. נהיה עסק גדול ורגישות סביב שינה, וצורך לסדר את כל הדברים הנוגעים לשינה לפני השינה. לפני כשנה כשזה הציק לי מאוד החלטתי לעצור את המחשבות כאילו זה חובה, ולאחר שקראתי על דרכי הטיפול, במשך מספר ימים עצרתי בכוח וע"י הסברה עצמית שכל המחשבות הם חיצוניות ןלא ממני וזה לא צורך אמיתי שלי וכו' . ובאמת לאחר מספר ימים ועבודה מאומצת הוקל לי. אבל גם אז לא התמודדתי עם כל הדברים [הצורך לשירותים, כלומר הסברתי לעצמי שאיו צורך לבדוק אם הדלת סגורה אבל ענינים מעטים אחרים לא מספיק]. ובתקופה האחרונה זה התחזק עוד פעם בענינים אחרים. חשוב לציין א. שאחרי כל הארגונים כשאני נכנס למיטה, אני נרדם מהר ובגדול ישן טוב, ככה היה בכל התקופות, אפילו הקשות ביותר מיד נרדמתי. ב. בלילות לפני מבחנים, דייט, יש לי יותר דרמה ואובססיה לחזור על פעולות מספר פעמים [גם דברים שאינם נוגעים לשינה עצמה כמו בדיקה אם השארתי חפץ במקום שיכולים להנזק, במרחק סביר שאדם סביר שהשאיר חפץ שבאמת מזיק יקום ממיטתו לפני שישן]. ובלילות רגילים בדרך כלל רק יש את סדר הארוך הרגיל של שירותים ארוך במיוחד, ולעשות חושך, ולדאוג שכל הדברים הנוגעים לשינה יהיו מסודרים ללא בדיקה מספר פעמים. ג. בדברים שאינם נוגעים לשינה הכל תקין והנני אדם שמח ומאושר. מסקנא: סביב כל ענין השינה יש אצלי עסק וענין גדול ובמקום שאלך לישון בנחת. תודה וסליחה אם הדברים לא מנוסחים כראוי.

היי צבי, קודם כל, זה מצוין שהשתדלת להפסיק את הטקסים לפני השינה, וזה אכן כיוון נכון (אם מתמידים בכך). אין צורך לעצור את המחשבות, רק להבין את הרציונל שהטקסים מזיקים, ומתוך כך לעצור אותם. רבות מבעיות השינה בסגנון שאתה מתאר נובעות מהפחד להיות עייף, ומכל ההשלכות של זה (למשל קושי לתפקד במהלך היום). אם תצליח לאמץ את האמונה ש"לא נורא אם אהיה עייף", תהיה פחות לחוץ סביב השינה בלילה - מכיוון שגם אם לא תצליח לישון כמו שצריך בלילה, זה לא יהיה "נורא". מתוך כך יוצאת המחשבה, שגם אם תקום בלילה לשירותים זה יהיה "בסדר", וזה מאפשר הרבה מקום לגמישות סביב נושא השינה. כמובן שאתה יכול להיעזר בטיפול CBT, אם תתקשה ליישם זאת לבד. בגדול, הכיוון הוא שינוי אמונות והגמשת המחשבה סביב נושא השינה (כמו גם שינוי התנהגויות), ובעיקר את האמונה המרכזית שדיברתי עליה. שבת שלום, ד"ר שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794957

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית