הפחתה משמעותית של טורדנות כפייתית

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

19/02/2021 | 12:13 | מאת: אורי

ד"ר שרון לויט שלום רב, אני בן 40 ומרגיש מגיל נעורים תחושות של אי שקט פנימי קבוע וקושי עם שינויים. הרופא איבחן אותי כבר בגיל 20 כסובל מהפרעת חרדה כללית והציע אז טיפול תרופתי בכדורי פאקסט. סירבתי לקחת את הטיפול והלכתי לשיחות שעזרו באופן מאוד מוגבל. כל הזמן שמעתי על הפלאים שמחוללים כדורי SSRI ובסוף כאשר המצב החריף להתקפי חרדה הסכמתי לקבל טיפול תרופתי מתוך ציפייה גדולה לשינוי בחיי. לאחר מספר חודשי שימוש לא חל כל שינוי משמעותי בחרדות ואז עברנו לציפרלקס וגם שם אותו הדבר. עם השנים באמצעות פסיכיאטר נוסו מגוון SSRI ו-SNRI ללא תגובה משמעותית. הגבתי מצוין לכדורי קלונקס אך ההשפעה פחתה מאוד מאוד תוך מספר שבועות עד חודשים לכל היותר. כיון שלא חל שיפור עם התרופות המקובלות, מאז גיל 22 ועד היום אני כל יום נמצא בפורומים של פסיכיאטריה ותרופות באינטרנט, מתייעץ עם רופאים, מנסה לקבל חיזוקים ועוסק בנושא בכפייתיות זה נותן לי סוג של תקווה למציאת פתרון לעתיד טוב יותר. הכפייתיות הינה סביב נושא החרדות שלי והתרופות אך היא מקובעת כבר כהרגל יום יומי ומפריעה לי בתיפקוד בעבודה. אין לי כפייתיות כזו בנושאי אחרים ואני אדם נורמטיבי לכל הדעות. האם כפייתיות זו היא בעצם הפרעת OCD או שהיא טבעית כאשר אדם מחפש מזור או תקווה לסבלו הממושך? כמו כן, האם "התנזרות" (גם אם זה מאוד קשה) מעיסוק בנושא הזה לחלוטין יכולה משמעותית להוריד את הטורדנות הקיימת במוח סביב הנושא או שזה לא משנה בכלל כיון שזה משהו פנימי מוחי מתמשך שיכול להשתפר רק באמצעות תרופות פסיכיאטריות? אשמח מאוד לתגובתך.

היי אורי, בהחלט יכול להיות שיש כאן טורדנות או סוג של OCD, שכן קיים אצלך עיסוק כפייתי בקריאה באינטרנט וחיפוש מידע על הבעיה שלך. לדעתי, הבעיה היא שאתה עסוק כל הזמן באיך שאתה מרגיש, ובניסיונות להרגיש טוב יותר, וכך נוצר מצב שבו חיפוש הפתרון לבעיה הוא בעצם הבעיה עצמה. תרופות מסוג SSRI הן לא פתרון קסם, ולמעשה הן לא עוזרות כלל לכשליש מהאנשים. קלונקס היא תרופה מקבוצה אחרת, שאינה עושה דבר חוץ מאשר להרגיע באותו רגע. היא מאוד ממכרת והסבילות אליה עולה, כלומר האפקט שלה יורד עם הזמן, וצריך להעלות מינון לעתים קרובות כדי להשיג את אותו האפקט. התרופות הפכו אצלך למושא של חרדות ועיסוק יתר, ומכל הסיבות שציינתי נראה לי שזה אינו פתרון טוב. הרעיון שאתה מציע הוא רעיון מצוין - אכן הפסקה לחלוטין של קריאה וחיפוש מידע באינטרנט, ובאופן כללי הפסקה מוחלטת של עיסוק בתחושות שלך, עשויה לשפר את מצבך עד כדי פתרון הבעיה. אם יהיה קשה מדי להפסיק לבד, מומלץ מאוד להיעזר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT) לשם כך. כפייתיות היא כמו התמכרות, ולכן צריך לעבור "גמילה" כדי לפתור את הבעיה. אין פה שום בעיה מוחית, אלא לופ פסיכולוגי התנהגותי שיש ממנו מוצא. סופ"ש נעים, ד"ר שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית