שאלות בנושא דה ראליזציה

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

18/02/2019 | 13:29 | מאת: אנונימי

התחלתי לצאת עם מישהו והוא ממש מקסים אבל סיפר לי שלפני כמה שנים במהלך טיול בדרום אמריק בעקבות שימוש באלכוהול וקנביס ביחד התפרצה אצלו תחושה של כאילו הוא חווה את החיים שלו מהצד כמו צפייה בסרט. זה נמשך חצי שנה וחלף מעצמו. אמר שנפגש פעם אחת עם פסיכולוג שהסביר לו שזה "הדליק" אצלו משהו במוח ואין סיבה לדאגה ושהוא לא "משוגע" כמו שהוא חושב ושהוא פשוט צריך להיות סבלני שזה יעלם מעצמו קראתי באינטרנט מסקרנות והבנתי שזה נקרא דה ריאלזיציה וזה האמת הלחיץ אותי. השאלה שלי אם יש סיבה לדאגה? זה מסוכן? זה יכול לחזור או שאם זה עבר מעצמו זה עבר לתמיד? זה מצביע על הפרעה אחרת שקיימת או שזה באמת שילוב לא נכון של חומרים שיצרו השפעה כזאת?

שלום אנונימי, שימוש באלכוהול וקנביס יחד עלול לגרום לתגובה המתוארת, במיוחד שבקנביס לא-רפואי ריכוז החומר אינו ידוע, עלול להיות גבוה מאוד ולהיות משולב עם סמים אחרים. לא ברור האם מדובר בנטילה חד-פעמית וכתוצאה ממנה הופיעה התגובה המתוארת למשך חצי שנה או ששילוב החומרים ניטל במשך חצי שנה. לא נראה שיש מקום מיוחד לדאגה, אך חשוב לדעת באיזה גיל התרחש האירוע, האם בשלבים קודמים בחיים היו ביטויים לתגובות דומות, שלא כתוצאה מצריכת סמים ואלכוהול, מה גילו של הבחור כעת, כמה זמן חלף מאז האירוע ובעיקר מה רמת תפקודו התעסוקתי והחברתי כיום עם דגש מיוחד על יכולתו להתמיד לעומת נטייה לפעול באופן אימפולסיבי. שלא בהשפעת חומרים פסיכואקטיביים, דה-ראליזציה ודה-פרסונליזציה עשויים להיות תסמינים שלהפרעות חרדה, שאינן חמורות במיוחד, או תסמינים של הפרעות קשות מאוד (למשל סכיזופרניה). אם לא היו אירועים דומים ותסמינים של הפרעות נפשיות לפני אירוע זה ואחריו והבחור יציב בעבודה/לימודים ובקשרים, בעל משמעת עצמית ומסוגל לדחות סיפוקים, אזי רוב הסיכויים שמדובר באירוע בודד שהוא תוצאה של השימוש בחומרים הפסיכואקטיביים. אם קיימת נטייה לחיפוש ריגושים והרפתקנות, לפעולה מתוך דחפים ולהתנסויות חומרים פסיכואקטיביים, הסיכויים להישנות אירוע כזה או תסמינים של הפרעות נפשיות ללא שימוש בחומרים כאלה גבוהים הרבה יותר. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות