התמודדות עם אישה שכנראה על סקאלת הפרעת OCPD

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

10/10/2017 | 17:40 | מאת: בעל במצוקה

הי, לאישתי יש (למיטב הבנתי, אחרי שנים של תסכול וחיפוש מידע) מאפיינים שתואמים OCPD, אבל אולי בסקאלה יותר נמוכה מאיך שזה מתואר למשל בויקיפדיה (" בצמצום רגשי, חוש סדר מפותח, עקשנות, צורך מופרז בשליטה, פרפקציוניזם וחוסר גמישות.") היא בלחץ מתמיד, מקפידה על פרטים, שינוי בתכנית או אם קורה משהו אחר ממה שהיא חשבה שיקרה גורם לה להתפרץ ולהאשים מישהו, בד"כ אותי.. היא תמיד מוצאת משהו. התגובה שלה היא חריפה ולא פרופורציונאלית, שגם זה מאפיין OCPD. בד"כ בצרחות, ברצון לא לראות אותי ולהתגרש, טריקת דלתות, ניתוק שיחה וכדומה. היא עושה את זה גם לאחרים, בני משפחה בעיקר מהצד שלי אבל גם שלה, אבל בד"כ זה כלפי. אני אוהב אותה ואנחנו עם ילדים וחשוב לי להתאמץ לשמור על המשפחה. 1) בהנחה שבאמת יש לה OCPD, האם יש לי מה לעשות פרט ל" ללכת על ביצים", דהיינו לנסות לרצות אותה ולהתנהג בדרך שהיא רוצה למרות שזה נראה כמשימה בלתי אפשרית? היא לא מוכנה ללכת לשום ייעוץ או טיפול, גם לא זוגי עם מטפל שהיא בוחרת. מבחינתה היא תמיד צודקת ואף אחד לא יודע מה טוב ומה נכון. היא כמובן לא עברה אבחון לראות אם אכן יש לה הפרעה, ברמה כזו או אחרת. כשאני רק מעלה את זה היא מתעצבנת יותר שאני לא מקשיב לה. 2) האם יש טעם שאני אלך לטיפול כבן זוג של בעלת הפרעת OCPD? קראתי שמה שבד"כ כלל עוזר לבעלי OCPD לבוא לטיפול הוא איום בגירושין, אבל אצלי זה מה שאני מנסה למנוע. אשמח לעצות, תודה

שלום רב, בין האבחנה שלך נכונה ובין אם לאו, בהפרעות אישיות בכלל ובהפרעת אישיות כפייתית בפרט, האדם עצמו אינו מעוניין בשינוי, משום שאינו תופס את עצמו כבעייתי. במיוחד במקרה של הפרעת אישיות כפייתית מדובר בהפרעה בעלת יתרונות רבים והאדם עצמו מגיע לטיפול לרוב בגלל הפרעה אחרת, אם זה הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) שמופיעה אצל 30% מהסובלים מהפרעת האישיות הכפייתית ואם בגלל חרדות אחרות: http://www.giditherapy.co.il/?p=1088. אבחון בני זוג הוא דבר שאינו מביא כל תועלת ולא ניתן להשיג כך שיתוף פעולה, שכן ה"הפרעה" אינה מפריעה לאדם עצמו. פנייה לייעוץ של אדם מהסביבה הקרובה שסובל מההפרעה של בן/בת הזוג היא גישה הרבה יותר יעילה, שכן לאדם זה יש לפחות מוטיבציה לשינוי ושינוי במרכיב אחד במערכת יכול להביא לשינוי במרכיבים האחרים. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.col.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות