שלום לרופא וחג שמח.

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

07/10/2011 | 18:28 | מאת: אופק חדש

לפני כחודש יצאתי מהתקף פסיכוטי. בתקופת ההתקף הייתי מבולבל מאד ובעיקר מבוהל ופרנואיד. לא הייתי אלים ולא תוקפני,אך היו לי המון מחשבות בלתי סדירות ובלתי הגיוניות.לא קדמו להתקף ארועים טראומטיים,סמים או אלכהול,כך שלא נמצאה סיבה ישירה להתקף פרט אולי למתח ולחץ כתוצאה מעבודה מאומצת יחד עם לימודים. בכל מקרה,קבלתי טיפול והיום אני כמו חדש. מאז הארוע כבר הספקתי לטייל בחו"ל,החלפתי אוטו וגם מקום עבודה ואני מתכוון לחזור ללימודים במלוא הקיטור(כלכלה ומנהל עסקים שנה ג'). אני מרגיש כאילו הכל מאחורי ולא נותר זכר לארוע הפסיכוטי. הרופא שטיפל בי אמר שלמרות ההתאוששות המהירה והמלאה,עליי להמשיך בטיפול התרופתי עוד שנתיים לפחות, ורק בעוד כחצי שנה הוא יוכל להחליט האם מדובר בארוע חד פעמי או שמא אני סכיזופרן. אני מבקש לדעת, 1) מה אמור לקרות בחצי שנה הזו שלפי זה הרופא יוכל לקבוע אבחנה סופית? 2) מדוע אינו יכול לתת אבחנה כבר היום? 3) מהם הסממנים שילמדו את הרופא שאני סכיזופרן? 4) מה מלמדת העובדה שחזרתי לחיי הקודמים במלוא המרץ והיכולת? 5) האם המשך טיפול למשך שנתיים נוספות אכן חיוני? תודה מראש על התייחסותך.

14/10/2011 | 14:24 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. תשובות: 1) מה אמור לקרות בחצי שנה הזו שלפי זה הרופא יוכל לקבוע אבחנה סופית? ע"פ אמות המידה האבחנתיות המקובלות (כלומר ה-DSM) כדי לתת אבחנה של סכיזופרניה צריך לראות הימשכות של תסמינים כלשהם (כלומר קומבינציה כלשהי של תסמינים פסיכוטים "חיוביים" (הזיות, מחשבות שווא וכד') ו/או תסמינים שליליים כלשהם (כגון ירידה במוטיבציה וצמצום אפקט) ו/או ירידה בתפקוד (חברתי, תעסוקתי, משפחתי או אקדמי). במידה ומשהו מאלה נמשכים מעל חצי שנה - אז ניתן לאבחן סכיזופרניה. מבחינה סטטיסטית - לאחר התקף פסיכוטי יחיד שנמשך פחות מחודש שלאחריו יש חזרה מלאה לתפקוד - יש כ-50% סיכוי שמדובר באמת במקרה יחיד ולא הפרעה נפשית כרונית (כגון סכיזופרניה). בכל מקרה מומלת להישאר במעקב. 2) מדוע אינו יכול לתת אבחנה כבר היום? ראה תשובה לעיל. הערה אחת - ע"פ הקריטריונים של ה-ICD10 (האירופאים) ולא ה-DSM (האמריקאים) לא צריך לחכות חצי שנה, מספיק חודש אחד של התסמינים שתוארו לעיל. 3) מהם הסממנים שילמדו את הרופא שאני סכיזופרן? שוב, ראה לעיל. 4) מה מלמדת העובדה שחזרתי לחיי הקודמים במלוא המרץ והיכולת? שהסיכוי שמדובר בסכיזופרניה פוחת (אך עדיין קיים). 5) האם המשך טיפול למשך שנתיים נוספות אכן חיוני? יש דעות חלוקות. בעקרון לאחר התקף פסיכוטי יחיד ההמלצה למשך הטיפול בנוגדי פסיכוזה נעה בין מספר חודשים לשנתיים, בהתאם לרושם האבחנתי. צריך לחזור ולהדגיש שיש הגיון מסויים במתן טיפול מונע, לפחות עד שהתמונה תתבהר, הרי כל התקף פסיכוטי יכול לגרום לנזקים, לעתים בלתי הפיכים במרקם החיים החברתי, באיכות החיים, בתעסוקה, ובמשפחה ועוד. יש גם מחקרים שמראים שכל התקף פסיכוטי יכול לגרום להצטברות של לנזקים מוחיים מסויימים. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה