עזרה בטיפול באבי

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

13/02/2011 | 21:23 | מאת: בן לחולה

לד"ר ססר שלום אבי חולה גם כן במחלה הנוראית סיכזופרניה ומטופל תרפופתית כבר שנים רבות. כבר זמן רב שלא היו לו התקפים והוא דיי שקט ופסיבי , חיי את חיו בשלווה. הבעיה היא ההיגייניה שלו וחוסר המעש והפעילות שלו: אבי ממעיט להתקלח ולהתגלח, אני צריך להגיד לו להחליף חולצה ומכנס כדי שהוא יעשה את זה , זה לא יבוא מיוזמתו. את הבית המנקה מנקה הוא לא שומר על ניקיון הבית בכלל . את רוב שעות היום הוא מעביר מול הטלוייזה בחוסר מעש מוחלט ללא תחביבים ומבלי לצאת מהבית אלא אם כן אני מוציא אותו לבית קפה או לאכול בחוץ. אבקש את עזרתך בדרכים לטיפול בשתי הבעיות שציינתי בתודה מראש

17/02/2011 | 11:33 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. מה שאתה מתאר - חוסר פעילות, אי הקפדה על הגיינה, הימנעות חברתית וכד' יכולים להתאים למה שקרוי "הסימנים השליליים" של סכיזופרניה. אלה בד"כ מחמירים עם הזמן (בניגוד לתסמינים הפסיכוטים שדדוקא בד"כ מתמעטים עם הזמן, כמו במקרה של אביך כפי שאתה מתאר) הסוגיה של סימנים שליליים ודרכי ההתמודדות (הלא פשוטים) חוזרת על עצמה רבות בפורום. להלן תמצית הדברים, ואני מתנצל אם בחלק מהדברים אני חוזר על דברים שכבר כתבתי בפניות קודמות. הסימנים השליליים בסכיזופרניה כוללים בין השאר חוסר יוזמה, אפתיות, הסתגרות, חוסר הנאה, חוסר ריכוז, השטחת אפקט (הבעות פנים מצומצמות), ירידה בנפח הדיבור ועוד. הסימנים השליליים נוטים להיות כרוניים וקשים הרבה יותר לטיפול מאשר הסמינים החיוביים שבד"כ חולפים עם טיפול תרופתי. אז מה בכל זאת ניתן לעשות לגבי התסמינים השליליים שמהם אביך סובל? 1) הטיפול התרופתי הוא רק מרכיב אחד מהטיפול בסכיזופרניה בכלל ובסימנים השליליים בפרט. לסימנים שליליים ניתן להיעזר בטיפולים פסיכולוגים שונים, במיוחד אלה המכוונים לשיפור מיומנויות חברתיות (מה שקרוי "social skills trainihng"). יש גם מחקרים שמראים שאימון קוגניטיבי (מה שקרוי cognitive remediation) גם יכול לשפר סימנים שליליים. לצורך קבלת פרטים יש לפנות לפסיכיאטר המטפל. 2) אין להמעיט בחשיבות השיקום שיכולה לכלול מגוון תחומים כגון תעסוקה, מועדון חברתי, מגורים נתמכים וכד'. לצורך התאמת תכנית ספציפית שמתאימה לאביך יש לפנות לעובד/ת סוציאלי/ת במקום המגורים. 3) מבחינה תרופתית יש תרופות שיכולות לעזור (מעט) לתסמינים השליליים. הטובה ביותר היא ה"לפונקס". יחד עם זאת יש לה גם לא מעט תופעות לוואי. לצורך פרטים יש לפנות לרופא המטפל. 4) מה שאתה מתאר יכול להיות לא רק תסמינים שליליים אלא גם דכאון. לפעמים קשה להבדיל ביניהם. יש לעבור אבחון אצל הרופא המטפל ובמידה ומדובר בדכאון ניתן להתאים טיפול בהתאם (גם פסיכולוגי וגם תרופתי). בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה