2 שאלות

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

02/08/2010 | 23:32 | מאת: מאיה

שלום מכיוון שסכיזופרניה אינה תופעה אחידה אלא מאופיינת על ידי סימפטומים מגוונים ורמות חומרה שונות, 1) האם מוכרים מקרים בהם סכיזופרנים נעזרו על ידי שינוי תזונתי כגון הימנעות מגלוטן ומוצרי חלב? 2) האם הצטבר נסיון לגבי טיפול ב TMS בחולי נפש כגון סכיזואפקטיבים, והאם יתכן שבעתיד טיפול כזה עשוי להוות תחליף לתרופות אנטי-פסיכוטיות אצל חלק מהסובלים? תודה מראש.

06/08/2010 | 13:20 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום מאיה. אכן, את צודקת באומרך שסכיזופרניה היא לא תופעה אחידה והיא מאופיינת ע"י התבטאויות שונות, רמות חומרה שונות, דרגות תפקוד שונות וכד'. לכן גם הטיפול אינו זהה לכל אחד וחשוב להתאים את הטיפול אישיות לכל מטופל. לגבי שאלותייך הספציפיות: 1) לגבי טיפול תזונתי - נכון להיום הטיפול היעיל ביותר לסכיזופרניה (בעיקר לתסמינים של הפסיכוזה הפעילה) הוא הטיפול התרופתי הנוגד פסיכוזה. לגבי תזונה יש מאות (ואפילו אלפי) מחקרים שנעשו לדבי הטיפול בסכיזופרניה והתוצאות הם מעורבות וסותרות לכל היותר. יש מחקרים המדברים על הצורך בשמירה על רמות תקינות של ויטמינים B6, B12, C וויטמינים אחרים, אולם המלצה זו היא נכונה לכולם, לא רק לסובלים מסכיזופרניה. יש מחקרים שנעשו בתחום של חומצות שומן "אומגה 3" שהראו השפעה מסויימת על חלק מתסמיני המחלה (אבל לא גדולה). גם כאן, לכולם מומלץ תזונה מאוזנת שכוללת גם חומצות שומן מסוג זה (בעיקר ממקור של דגים, אבל לא רק).לגבי גלוטן - ידוע שלאנשים עם מחלת צליאק (מחלה שיש אי סבילות לגלוטן) יש סיכוי מעט יותר גדול לחלות בסכיזופרניה באופן סטטסיסטי - 3% לעומת 1%. יחד עם זאת המחקרים (המעטים יש לומר) שנעשו בנסיון לתת דיאטה ללא גלוטן לסובלים מסכיזופרניה לא הראו הבדל כלשהו, אפילו להיפך, החולים שקיבלו גלוטן השתפרו בחלק מהמדדים... השורה התחתונה - נכון להיום אין תחליף לטיפול התרופתי בסכיזופרניה. תזונה מאוזנת כנכתב לעיל יכולה לעזור באופן משלים. 2) TMS (גרייה מגנטית של המוח - transcranial magnetic stimulation) הוא טיפול שנמצא יעיל בעיקר בהפרעות דיכאון. יש מחקרים שהראו השפעה מסויימת בסכיזופרניה לגבי סימנים שליליים (כגון חוסר יוזמה, חוסר תפקוד, בידוד חברתי וכד') כמו גם מחקרים שנעשו בעניין של השפעה על הזיות שמיעה, אולם הנושא של TMS כטיפול בסכיזופרניה עדיין נמצא בשלבים ראשוניים של מחקר ועוד לא נחשב היום כטיפול שגרתי מקובל להפרעה זו. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה