גמילה מגלוטן: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

גמילה מסוכר – עד כמה זה קשה ואיך לעבור את זה בקלות

סוכר מפריש את הורמון ההנאה דופמין, מה שמסביר למה קשה לנו להפסיק לצרוך אותו. ובכל זאת, למה כדאי לצמצם או להיגמל כליל מהתלות בסוכר?. עיקרי הכתבה:  כמות גדולה מדי של סוכר בתזונה מגבירה את הסיכון ליתר לחץ דם, להשמנת יתר ולסוכרת - שלושה גורמי סיכון עיקריים למחלות לב.  שינוי התזונה לנטולת סוכר חייב להיות מבוקר ועם ידע רחב, מאחר שבמאכלים רבים יש סוכר, גם במאכלים מלוחים.  כשנגמלים בבת אחת מסוכר, תסמיני הגמילה קשים יותר מאשר בגמילה הדרגתית נכונה._________________________________________________ לפי נתוני הלמ"ס העדכניים, צריכת הסוכר בישראל לאדם עומדת על כמות שבין 15 ל-44 כפיות סוכר ביום - כמות גבוהה מאוד ללא כל ספק, על כל השלכותיה הבריאותיות. אז למה אנחנו אוכלים כל כך הרבה סוכר? סוכר קיים כמעט בכל מצרך ופריט מזון במזווה שלנו, גם במקומות שאנחנו לא חושבים עליהם. למשל, בלחם או בחטיפי בריאות כמו גרנולה...
ללמוד עוד על גמילה מגלוטן
אחת ולתמיד: מה ההבדל בין צליאק לבין אי סבילות לגלוטן?-תמונה

כאבי בטן, שלשולים, ריבוי גזים ועוד, הם תסמינים העלולים...

מאת: זאפ דוקטורס...
10/09/2019
סוכרת וצליאק: הקשר האוטואימוני-תמונה

צליאק היא מחלה על רקע אוטואימוני הפוגעת במעי הדק. הדבר דומה...

מאת: פרופ' משה...
06/02/2013
סיבוכי הריון? כדאי לבדוק צליאק-תמונה

מחקר חדש מצא כי מחלת צליאק לא-מאובחנת מלווה בסיכון מוגבר...

מאת: ד"ר עמית...
07/08/2018
מחלת הצליאק: פנים רבות לה-תמונה

מחלת הצליאק, הנגרמת בשל אלרגיה לגלוטן, מתפתחת באנשים בעלי...

מאת: ד''ר ניב...
24/02/2016

גמילה מגלוטן: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום! נכדי בן 3 כשהיה בן 2 נערכה לו בדיקת דם לגילוי צליאק ובדיקה גנטית.אני הסבתא צליאקית מגיל3. בבדיקה הגנטית נמצא שנושא 70%מהמחלה.בדיקת הדם יצא ערך 14.בטבלה הערכים הם מ- 0-24.90.וזאת לאחר שבבדיקה נמנע גלוטן. שאלה,,האם זה מרמז בודאות על צליאק, האם חייבים בגיל הזה לעשות ביופסיה? הילד סובל מחסר בברזל מגיל צעיר מאוד.הבדיקה נערכה לאחר כ4 חודשים של נטילת ברזל. .הפריטין נמוך מאוד המוגלובין 12. נמנע מגלוטן כפי שציינתי,האם ייתכן משהו אחר? תודה על תשובתכם .

סרולוגיה תחת דיאטה ללא גלוטן 4 חודשים יכולה להיות תקינה מעצם ההימנעות מחשיפה ואי פשר להסתמך עליה כמו שבדיקה גנטית חיובית לא מאשרת אבחנה כי נשאות לא אומר בהכרח מחלה . רצוי לחזור על בדיקת סרולוגיה תחת דיאטת גלוטן אבל רופא ילדים צריך להעריך את מצבו אם הוא יכול לתת לו גלוטן בלי בעיות. ביופסיה כמטופל ללא גלוטן תקופה ארוכה והסרולוגיה שלו שלילית היא יכולה גם כן להיות תקינה ולא תקדם אתה אבחנה.

שלום לפני שלוש שנים הרגשתי נפיחות בבטן העליונה באופן פתאומי עייפות וחולשה קיצונית וקוצר נשימה עשיתי בדיקת דם יצא לי חסר בברזל ובבדיקת הנשיפה יצא לי חיידק הליקובקטר עם דלקת קיבה ככה אמר לי רופא המשפחה נתן לי אנטיביוטיקה וכדורים סותרי חומצה אחרי סיום הטיפול עשיתי בדיקת נשיפה חוזרת יצא שלילי מאז הטיפול אני מרגישה עדיין נפיחות בבטן וזה לא משנה מה אני אוכלת אם זה ארוחה קטנה או גדולה עם מוצרי חלב בלי מוצרי חלב עם גלוטן ללא גלוטן עם סוכר בלי סוכר כל מה שנכנס לי לבטן עושה לי נפיחות וגזים ומאז שלקחתי כדורי ברזל שחזר לנורמה הברזל שלי נשאר תקין מאז השאלה האם מדובר במעי רגיז שמעתי שאין טיפול לזה ובבדיקת הנשיפה שעשיתי הרופא אמר לי שאני סובלת גם מדלקת קיבה בנוסף לחיידק האם בבדיקת הנשיפה אפשר לאבחן אם יש גם דלקת? או הרופא החליט לפי תוצאות של בדיקות הדם שעשיתי?

שלום, ייתכן ומדובר במעי רגיז, אך ממליץ לשלול סיבות נוספות כגון שגשוג חיידקי במעי הדק (SIBO), רגישויות לפרוקטוז וכד' על ידי תבחיני נשיפה פשוטים. ניתן לבצע במכון. בכל מקרה ממליץ להבדק על ידי רופא גסטרו. התלונה המועלית כאן שכיחה. לרוב על ידי שינוי דיאטטי ניתן להפחית משמעותית את התסמינים! ממליץ ייעוץ דיאטנית ובמידת הצורך לבצע דיאטת FODMAP למשל.

בת 77. חולה אונקולוגית ומטופלת באירסה כשנה וחצי. אחת מתופעות הלוואי של תרופה זו היא שלשולים. ואולם התופעה הזו הופיעה בתחילת הטיפול וחלפה ביחד עם תופעות אחרות. לאחרונה חוויתי שלשולים קשים מלווים בעצירות קשה. בעצת האונקולוג הפסקתי את הטיפול לשבועיים אך התופעות לא חלפו (שלשולים, עצירות ופריחה עורית). עלי לציין שאני מאובחנת כסובלת ממעי רגיז במשך שנים רבות ומצוייה בכל אפשרויות הטיפול וגם מועמדת בקולונוסקופיה בעוד שבועיים. בינתיים כנסוי וטעיה אני מנסה לאכול מזון נטול גלוטן, ממשיכה ליטל טבליות כורכום ובעיקר נטילת פרוביוטיקה יקרה מאד VIVOMIX בקירור. לפני כמה שנים הומלץ לי על תכשיר זהה VSL3 כיחידישבאמת עובד. שאלתי העיקרית: האם יש טעם ליטול את התכשיר או שזו זריקת כסף חינם?

יערה שלום, יש לא מעט עבודות שמראות כי טיפול בפרוביוטיקה מסוג VSL3 יעיל בהקלה על תסמיני מערכת העיכול. יחד עם זאת, אני תמיד מעדיפה לרדת לשורש הבעיה ולא לחפש "תרופת קסם" כזאת או אחרת. רשמת בשאלתך שאת מצוייה בכל אפשרויות הטיפול, ואינני יודעת האם זה באמת המצב שכן קשת הטיפולים במעי רגיז הינה מגוונת. כמו כן רשמת שאת מנסה בינתיים לאכול מזון ללא גלוטן. פעמים רבות מטופלים מגיעים אלי אחרי ביצוע ניסוי וטעיה מסוגים שונים - זה מובן וטבעי, אך פעמים רבות המסקנות אליהם מגיעים כאשר מבצעים את התהליך בצורה לא מבוקרת הן שגויות. השאיפה היא כמובן למצוא את גורם (או הגורמים) לבעיה ולמנוע צמצומים תזונתיים מיותרים. לסיכום, ייתכן שתכשיר הפרוביוטיקה יעזור לך במידת מה, אך אני הייתי פונה לדיאטנית גסטרו לבחינה מעמיקה יותר של הרגלי האכילה שלך ובירור הגורמים שמעוררים אצלך את תסמיני המעי הרגיז. בהצלחה! אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו www.orlydiet.co.il

שלום ד״ר, הבן שלי בן 14.5 שוקל 35. גובה 1.50. רגיש לגלוטן. לפני שנה ביצענו צילום כף יד התוצאה היתה מתאים ל-12 שנים ו6 חודשים. סטיית תקן לגיל 11.1 חד. הילד ממש מרגיש קטן ורוצה לגבוה הוא משתדל לאכול בריא. מה אפשר לעשות? האם לתת הורמון גדילה? ואיך משפיע פה בצליאק בסיפור? תודה רבה!!!

1) אם הוא שומר על תזונה ללא גלוטן ונוגדני הצליאק נמוכים, הצליאק לא מפריע כעת לגדילה 2) לצילום כף יד לפני שנה, אין ערך אבחנתי לגבי היום 3) עלייך לפנות לבדיקת אנדוקרינולוג ילדים. רק לפי גרף התקדמות הגובה וגרף התקדמות המשקל, מצב ההתבגרות ובדיקות נוספות, ניתן להחליט מה לעשות כדי לעזור לו